Πολιτική

Πέτσας για lockdown: Πόσο πρέπει να υποχωρήσουν τα κρούσματα για να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα

Πέτσας για lockdown: Πόσο πρέπει να υποχωρήσουν τα κρούσματα για να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα
Πέτσας για lockdown: Θα πρέπει να υπάρξει σημαντική υποχώρηση στον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφονται ημερησίως, από τα περίπου 3.000 σήμερα στα 300.

Ο κ. Πέτσας δήλωσε στην  εκπομπή του Αντώνη Σρόιτερ  στον Alpha ότι για να αρθεί το καθεστώς της αναστολής δραστηριοτήτων, το οποίο τίθεται σε ισχύ από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στις 6 το πρωί, θα πρέπει να υπάρξει σημαντική υποχώρηση στον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφονται ημερησίως, από τα περίπου 3.000 σήμερα στα 300. Παράλληλα, προανήγγειλε απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Η προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από το lockdown

Σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα, για να βγούμε από τη γενική καραντίνα «περιμένουμε επίπεδα πολύ χαμηλότερα, κάτω από 300-400 κρούσματα για να πούμε ότι είμαστε στο τέλος της διαδικασίας αυτής» και θα πρέπει: «να ρίξουμε τα κρούσματα σε επίπεδα που μπορούσαμε να συμβιώσουμε με τον ιό, μοιάζει μακρύς δρόμος αλλά είναι στο χέρι μας να τηρήσουμε τα μέτρα». Όπως είπε, σε πέντε μέρες παρατηρήθηκε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που δημιούργησε προβληματισμό, έπειτα τρικυμία και για να μην μετατραπεί σε τσουνάμι, έπρεπε να παρθούν αποφάσεις, και το lockdown αποτελεί φράγμα όχι απλά ανάχωμα στην καταπολέμηση της διασποράς.

«Είμαστε σε εγρήγορση όχι πανικό όπως μας καταλογίζει η αντιπολίτευση, να μην γίνουμε σαν το Βέλγιο, παρεμβαίνουμε ακριβώς πάνω στο πρόβλημα» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος παράλληλα ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά περιορισμός μετακινήσεων.

Όσον αφορά την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας, τόνισε πως: «αυξάνουμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και θα συνεργαστούμε και με τα ιδιωτικά νοσοκομεία αν χρειαστεί». Ταυτόχρονα, διεμήνυσε πως αυτό που δεν πρόκειται να γίνει είναι «να φτάσουμε στο δυσάρεστο σημείο που θέλουμε όλοι να αποφύγουμε δηλαδή να γίνεται επιλογή ποιοι θα είναι ασθενείς που θα πρέπει να μπουν σε ΜΕΘ». Οι τρεις βδομάδες του lockdown με τα κρούσματα που έχουμε σήμερα είναι μια διαχείριση κατάσταση, για τον κ. Πέτσα, αλλά αν τα κρούσματα αυξηθούν κι άλλο θα χρειαστεί παραπάνω διάστημα, ενώ πρέπει να μπει γρήγορο φρένο στην εξάπλωση στη Βόρεια Ελλάδα.

Τι θα ισχύει στο νέο lockdown

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε όλα τα μέτρα και έδωσε διευκρινίσεις για μετακινήσεις και εργαζόμενους. «Είμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο, αλλά εξίσου σημαντικό σταυροδρόμι», τόνισε. «Πρέπει να προστατεύσουμε το σύστημα υγείας, να προστατεύσουμε την πατρίδα μας». «Οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά 34%» σημείωσε ο υφυπουργός

Είμαστε σε κρίσιμο και σημαντικό σταυροδρόμι, τόνισε για να αναφερθεί στο νέο lockdown όπου:

  • η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού
  • δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και σχολεία ειδικής αγωγής παραμένουν ανοιχτά

Όλες οι σχετικές φόρμες εντύπων είναι στην ιστοσελίδα forma.gov.gr ενώ θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή 13033 για έκτακτες μετακινήσεις μέσω sms.

  • Οι μετακινήσεις επιτρέπονται από και προς εργασία με σχετική βεβαίωση εργοδότη από την ΕΡΓΑΝΗ και για τους αυτοαπασχολούμενους, από τους ίδιους. Για μετακίνηση από και προς το σχολείο, εκδίδεται έντυπο από τον διευθυντή του σχολείου.
  • Οι υπόλοιπες μετακινήσεις γίνονται μέσω των SMS με τους αντίστοιχους κωδικούς για γιατρούς, δημόσιες υπηρεσίες, αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη ή συνοδεία μαθητού, μετάβαση σε κηδεία ή μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση, και για σωματική άσκηση ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο.
  • Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση μεταξύ νομών.
  • Κλείνει η εστίαση, αλλά επιτρέπεται το take away και το delivery, διευκρίνησε ο ίδιος.
  • Στα ΙΧ και Ταξί επιτρέπεται η μεταφορά ενός επιβάτη εκτός του οδηγού.
  • Υποχρεωτική η τελεργασία σε ποσοστό 50%
  • Εκτός lockdown παραμένουν οι αγώνες της Superleague και της BasketLeague.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments