Οικονομία

ΑΑΔΕ: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

ΑΑΔΕ: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή
ΑΑΔΕ: Πλησιάζουν οι ημέρες που ανοίγει η πλατφόρμα για την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή».

Ανοίγει την ερχόμενη εβδομάδα η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τον τέταρτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία καθώς στόχος είναι οι πληρωμές να πραγματοποιηθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ενώ ένας ακόμα κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής σχεδιάζεται για τον μήνα Ιανουάριο.

Στον τέταρτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, το Δημόσιο δίνει 1.000 έως 2.000 ευρώ σε όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες είτε έχουν κλείσει λόγω του lockdown είτε έχουν υποστεί πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Οι δηλώσεις που θα υποβάλλουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα έχουν χαρακτήρα υπεύθυνης δήλωσης την ακρίβεια της οποίας αναφορικά με το πλήγμα στο τζίρο τους θα κληθούν στη συνέχεια να αποδείξουν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι ενισχύσεις οι οποίες θα δοθούν κατά το ήμισυ θα είναι μη επιστρεπτέες ενώ το υπόλοιπο 50% θα αρχίσει να αποπληρώνεται από το 2022 και σε ορίζοντα τετραετίας. Τα συνολικά κεφάλαια του τέταρτου κύκλου αυξήθηκαν σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ ενώ θα ακολουθήσει νέος κύκλος για επιστρεπτέα προκαταβολή τον Δεκέμβριο που ανέρχεται σε 700 εκατ. ευρώ.

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής;

Για τις επιχειρήσεις τα χρήματα από την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή» θα κλείσουν «τρύπες» φορολογικών υποχρεώσεων, που προκλήθηκαν από τα δύο lockdown λόγω της πανδημίας από τον κορωνοϊό, καθώς υποχρεώσεις όπως ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος συνεχίζουν να απαιτούν να πληρωθούν. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο δεν προτίθεται να δώσει αναστολή πληρωμής για καμία άλλη οφειλή πέραν του ΦΠΑ και των δόσεων ρυθμισμένων οφειλών.

  • Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους εξαιτίας του lockdown ή έχουν υποστεί απώλεια τζίρου δικαιούνται επιστρεπτέα προκαταβολή 4, ανεξάρτητα εάν έχουν ή όχι ταμειακή μηχανή, αν απασχολούν ή όχι προσωπικό.
  • Οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει λόγω lockdown ή κρατικής εντολής τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, δικαιούνται να συμμετάσχουν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ. Παράλληλα, έχουν πλέον δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις.
  • Οι ατομικές επιχειρήσεις θα λάβουν σταθερό ποσό 1.000 ευρώ στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και  έως 1.000 ευρώ στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5, με τον μαθηματικό τύπο. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 1.000 ευρώ.
  • Για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί ή θα ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, θα λάβουν, στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, οι μεν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους σταθερό ποσό 2.000 ευρώ ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου, για τις δε υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 2.000 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments