Πολιτική

Αθήνα Τουρκία: Πρωτοφανή πρόκληση η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα Βαρώσια

Αθήνα Τουρκία: Πρωτοφανή πρόκληση η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα Βαρώσια
Αθήνα Τουρκία: «Αναμένουμε να συζητηθεί ενδελεχώς στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο», ξεκαθάρισε το υπουργείο Εξωτερικών

«Πρωτοφανή πρόκληση» χαρακτηρίζει η Αθήνα την προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα Βαρώσια. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, η προγραμματισμένη επίσκεψη Ερντογάν, συνοδευόμενου από κυβερνητικό κλιμάκιο, στα κατεχόμενα Βαρώσια, ανήμερα της «επετείου» της μονομερούς και παράνομης ανακήρυξης της τουρκοκυπριακής οντότητας στα κατεχόμενα, αποτελεί μια πρωτοφανή πρόκληση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επιπλέον, το Υπουργείο Εξωτερικών, αφού καταδικάζει την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα Βαρώσια με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, σημειώνει πως «αναμένουμε να συζητηθεί ενδελεχώς στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο» και υπογραμμίζει πως η ενέργεια αυτή προστίθεται στη συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, διαμηνύει εκ νέου πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, προκειμένου να βρεθεί μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κοινοτικού Κεκτημένου. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών, η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό και απόλυτη σύμπνοια με την κυπριακή κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Κυριακή, αναμένεται να φτάσει στα Κατεχόμενα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος θα φθάσει στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στις 11 το πρωί, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα μεταβεί στο μνημείο του Ατατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία. Λίγη ώρα αργότερα, ο Ερντογάν θα παρακολουθήσει στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο Δρ. Φαζίλ Κιουτσούκ, ενώ στη συνέχεια θα κλιμακώσει τις προκλήσεις, μεταβαίνοντας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments