Διεθνή

Brexit Αγγλία: Πολύ δύσκολη αλλά πραγματικά εφικτή η συμφωνία – Τι δηλώνει ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ

Brexit Αγγλία: Πολύ δύσκολη αλλά πραγματικά εφικτή η συμφωνία – Τι δηλώνει ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ
Brexit Αγγλία: Το ότι εξαντλείται ο χρόνος, εξέφρασε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι.

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι δήλωσε ότι μια συμφωνία για το Brexit είναι «πολύ δύσκολη αλλά πραγματικά εφικτή» και έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στις συνομιλίες αυτή την εβδομάδα. «Τώρα εξαντλείται ο χρόνος μας», δήλωσε ο Κόβενι στο Sky News.

Θυμίζουμε πως στις αρχές του Νοεμβρίου είχε τονισθεί πως υπάρχουν «50- 50» πιθανότητες η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία σχετικά με τους όρους της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, όπως είχε εκφράσει ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

«Είμαστε εξαιρετικά σαφείς σχετικά με τις προϋποθέσεις και την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά μας», είχε δηλώσει ο Μπρετόν στο τηλεοπτικό δίαυλο France 2 προσθέτοντας πως η Βρετανία έχει περισσότερα να χάσει από ό,τι η ΕΕ σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι συνομιλίες και επέλθει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Τα επίμαχα σημεία ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ

Νωρίτερα εκείνη την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, τόσο ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ όσο και ο Βρετανός ομόλογός του Ντέιβιντ Φροστ δήλωσαν πως εξακολουθούν να υπάρχουν μείζονες «διαφορές» ανάμεσα στις δύο πλευρές στις συνομιλίες για το Brexit.

Τα επίμαχα σημεία ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ επικεντρώνονται στον καθορισμό νέων αλιευτικών δικαιωμάτων, στην εγγύηση δίκαιων κανόνων ανταγωνισμού για τις εταιρείες και στη συμφωνία πάνω σε τρόπους για την επίλυση μελλοντικών εμπορικών διενέξεων.

Εξάλλου, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έχουν κάνει λόγο, για «σημαντικές αποκλίσεις», προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία για τις σχέσεις της ΕΕ και του Λονδίνου μετά το Brexit, πριν από την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

«Καταγράφηκαν κάποιες πρόοδοι, μα παραμένουν μεγάλες αποκλίσεις», ιδίως στο θέμα της αλιείας, έγραψε στο Twitter η επικεφαλής της Κομισιόν. Ένα συμπέρασμα που συμμερίστηκε, σε ένα ξεχωριστό δελτίο τύπου, ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως, ενώ είχε καταγραφεί κάποια πρόοδος κατά τις πρόσφατες συζητήσεις, σημαντικές διαφορές παραμένουν σε διάφορους τομείς, μεταξύ άλλων τους ίσους όρους ανταγωνισμού και την αλιεία», τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του Μπόρις Τζόνσον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments