Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Μπλόκο από Ουγγαρία και Πολωνία λόγω «κράτους δικαίου»

Ταμείο Ανάκαμψης: Μπλόκο από Ουγγαρία και Πολωνία λόγω «κράτους δικαίου»
Ταμείο Ανάκαμψης: Ο σεβασμός στο «κράτος δικαίου» που είχε μπει ως προϋπόθεση για να λάβουν οικονομική ενίσχυση οι χώρες της ΕΕ από τον μηχανισμό στήριξης, βρίσκει αντίθετες την Ουγγαρία και την Πολωνία που έθεσαν βέτο.
Ταμείο Ανάκαμψης: Ο σεβασμός στο «κράτος δικαίου» που είχε μπει ως προϋπόθεση για να λάβουν οικονομική ενίσχυση οι χώρες της ΕΕ από τον μηχανισμό στήριξης, βρίσκει αντίθετες την Ουγγαρία και την Πολωνία που έθεσαν βέτο.

Δεν προχωράνε οι διαδικασίες για την εκταμίευση των δόσεων του μηχανισμού στήριξης της ΕΕ, καθώς Ουγγαρία και Πολωνία τελικά βάζουν μπλόκο λόγω της προϋπόθεσης του κράτους δικαίου. Οι ηγέτες της ΕΕ είχαν καταλήξει σε συμφωνία το καλοκαίρι μετά από πολυήμερες συζητήσεις, ωστόσο όπως φαίνεται ο λευκός καπνός δεν κράτησε πολύ.

Η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία μπλόκαραν σήμερα το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2021-27 καθώς και το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του νέου κοροναϊού, που είχαν εγκρίνει οι «27» τον Ιούλιο, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τον δρόμο για μια κρίση στους κόλπους της Ένωσης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ, η Ουγγαρία και η Πολωνία έθεσαν βέτο, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαμαρτυρία τους για τον μηχανισμό μέσω του οποίου θα στερούνται ευρωπαϊκούς πόρους οι χώρες εκείνες που κατηγορούνται ότι παραβιάζουν το κράτος δικαίου (ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, σεβασμός στα θεμελιώδη δικαιώματα), όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές.

«Δεν μπορούμε να στηρίξουμε το σχέδιο στην παρούσα μορφή του»

«Η Ουγγαρία έθεσε βέτο στον προϋπολογισμό, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός (Βίκτορ) Όρμπαν, επειδή δεν μπορούμε να στηρίξουμε το σχέδιο στην παρούσα μορφή του, επειδή συνδέει το κριτήριο (της συμμόρφωσης με το κράτος δικαίου) με τον προϋπολογισμό, κάτι που είναι αντίθετο με τα συμπεράσματα της συνόδου του Ιουλίου», επιβεβαίωσε μέσω του Twitter ο Ζόλταν Κόβακς, ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης.

Οι ευρωβουλευτές και οι χώρες μέλη της ΕΕ είχαν συμφωνήσει στις αρχές Νοεμβρίου επί αυτού του λεγόμενου «μηχανισμού της αιρεσιμότητας». Η συμφωνία αυτή, που επιτεύχθηκε κατόπιν διαπραγματεύσεων, άνοιξε τον δρόμο για έναν συμβιβασμό σε ό,τι αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, με το οποίο συνδέεται και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Γερμανός πρεσβευτής στην ΕΕ, Μίχαελ Κλάους, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία για το τρέχον εξάμηνο, εξέφρασε τη λύπη του για το μπλοκάρισμα αυτό. «Ήδη έχουμε χάσει πολύ χρόνο, απέναντι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και στις σοβαρές οικονομικές ζημίες που προκαλεί», δήλωσε.

«Είναι κρίσιμης σημασίας να υιοθετηθεί γρήγορα το συνολικό πακέτο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η ΕΕ θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρή κρίση», συνέχισε ο Γερμανός διπλωμάτης. «Θα συνεχίσουμε τις εντατικές διαβουλεύσεις μας με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές», πρόσθεσε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments