Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 18/11: Ανησυχία για τον αριθμό των διασωληνωμένων που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα 18/11: Ανησυχία για τον αριθμό των διασωληνωμένων που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ
Κρούσματα σήμερα 18/11: Τα κρούσματα του κορωνοϊού μπορεί να έπεσαν από τα 2.500 χιλιάδες με βάση την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ χθες, αλλά το αρνητικό ρεκόρ των διασωληνωμένων με 443 φέρνει μεγάλη ανησυχία - Στο «κόκκινο» παραμένει το ΕΣΥ - Πόσες είναι οι διαθέσιμες ΜΕΘ.

Μερικές φορές τα λόγια χάνουν την αξία τους αν τα επαναλαμβάνεις, όμως η κατάσταση του ΕΣΥ σε σχέση με τα κρούσματα του κορωνοϊού παραμένει στο «κόκκινο». Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ (18/11), που αναμένεται σε λίγη ώρα, ελπίζουμε ότι δεν θα έχει καταγράψει και νέο ρεκόρ διασωληνωμένων, όπως συμβαίνει τις τελευταίες μέρες.

Θυμίζουμε ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν 2422 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (μια μέρα μετά το αρνητικό ρεκόρ με τους 71 θανάτους), ενώ 443 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Με βάση αυτή την εικόνα, μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με το lockdown που θυμίζουμε ότι ισχύει με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε δύο παρουσίες του σε ΜΜΕ τόνισε ότι ήδη έχει αρχίσει το επιτελείο του πρωθυπουργού να επεξεργάζεται το σταδιακό άνοιγμα.

Σε δηλώσεις του σήμερα στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως στον σχεδιασμό για την άρση του lockdown είναι να ανοίξουν τα εστιατόρια και τα καφέ πριν από τα Χριστούγεννα. «Είμαστε λίγες ημέρες μακριά από το να εξετάσουμε και να παρουσιάσουμε το σχέδιο για την επόμενη φάση και την άρση του lockdown» σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία, στη συνέχεια το λιανεμπόριο και μετά η εστίαση.

Παράλληλα, διευκρίνισε πως εφόσον προχωρήσει αυτό το σχέδιο τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα ανεβάσουν ρολά λειτουργώντας μόνο με καθήμενους. «Δεν θα ανοίξουν τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης καθώς εκεί συγκεντρώνονται όρθιοι και δημιουργείται συγχρωτισμός» σημείωσε ο κ. Πέτσας. Επίσης, είπε πως μέσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι να υπάρχει και συγκεκριμένο ωράριο για τα καταστήματα της εστίασης, χωρίς ωστόσο να μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες αφού ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση.

Τι θα ισχύει για τα σχολεία

Ερωτηθείς για τα σχολεία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως στο σχεδιασμό είναι η επιστροφή όλων των μαθητών, και των δημοτικών και των γυμνασίων και των λυκείων, μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Μάλιστα, είπε πως θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν ακολουθώντας ουσιαστικά το παράδειγμα του Μαΐου. «Ο σχεδιασμός αναμένεται να μοιάζει με το άνοιγμα του Μαΐου, δηλαδή σε τρεις φάσεις. Πρώτα τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και στη συνέχεια η εστίαση» σημείωσε.

Αντίθετος με το σταδιακό άνοιγμα παρουσιάστηκε ο Μανώλης Δερμιτζάκης

Την εκτίμηση ότι στα μέσα Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα έχουν μειωθεί περίπου στα 500 την ημέρα εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Σημείωσε, δε, ότι με την άρση του lockdown, η αγορά πρέπει να ανοίξει οριζόντια με αυστηρά μέτρα.

«Είμαι εναντίον της λογικής ότι το lockdown αποτελεί τη λύση, δηλαδή αυτό το ακορντεόν που έχω ακούσει. Νομίζω ότι κάποια αυστηρά μέτρα μπορούν να συγκρατήσουν την πανδημία και αυτή τη μείωση ή τη σταθεροποίηση που βλέπουμε τώρα δεν είναι αποτέλεσμα του lockdown, αλλά των προηγούμενων μέτρων. Αυτό σημαίνει και είναι το αισιόδοξο ότι μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα έχοντας μέτρα που αφορούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας, τον περιορισμό της εστίασης σε κάποιο βαθμό κλπ. Από τη στιγμή που το lockdown θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει κι εκτιμώ ότι στα μέσα Δεκεμβρίου θα έχουμε γύρω στα 500 κρούσματα την ημέρα, δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική να ανοίξουμε σιγά σιγά την αγορά. Τον Μάιο ανοίξαμε σιγά σιγά γιατί θέλαμε να δούμε ποια κομμάτια των δραστηριοτήτων έχουν επίδραση και ποια όχι. Τώρα αυτά τα ξέρουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός στη λειτουργία επισημαίνοντας ότι είναι άλλο μια οικογενειακή ταβέρνα κι άλλο τα μπουζούκια. «Όταν τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι πάρα πολύ καλά, τότε μπορούμε να σκεφτούμε και για επιπλέον δραστηριότητες», επισήμανε.

Όπως εξήγησε «δεν πρέπει να πάμε σε επαναλαμβανόμενα lockdown, γιατί τα κρούσματα θα έχουν μειωθεί αρκετά και θα λειτουργούμε με αυστηρά μέτρα. Κάθε μέτρο, το οποίο είναι αυστηρό και δύσκολο χρειάζεται έναν χρόνο αφομοίωσης. Αυτό χτίζει τη συμμόρφωση. Η αναμονή ότι τα μέτρα θα αφομοιωθούν από την επόμενη μέρα, δεν είναι ρεαλιστική».

Πρόσθεσε ότι αν εάν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και ο αριθμός είναι γύρω στα 500 κρούσματα, είναι διαχειρίσιμο και βιώσιμο να ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα. «Μην περιμένουμε ότι δε θα υπάρχουν άνθρωποι που θα πεθαίνουν ή δε θα ζορίζεται λίγο το σύστημα υγείας. Αυτό που πρέπει να δώσουμε ως κίνητρο είναι ότι έρχονται λύσεις πιο σταθερές, όπως το εμβόλιο, επομένως δε μιλάμε για κάτι που είναι επ’αόριστον, είναι κάτι για τους επόμενους 3-4 μήνες, οπότε θα αρχίσει να μειώνεται πολύ σοβαρά η πίεση στο σύστημα υγείας λόγω του εμβολίου».

Τι δήλωσε για τις συγκεντρώσεις

Σχετικά με τις συγκεντρώσεις που παρατηρήθηκαν χθες ο καθηγητής δήλωσε ότι «είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και δυστυχώς δεν μπορεί να λείψει η Ελλάδα. Πριν από λίγο καιρό εν μέσω 5.000 κρουσμάτων στη Γενεύη, 5.000 άτομα διαδήλωναν γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τους μισθούς κατά 1%. Αυτό βέβαια οδήγησε σε περαιτέρω κρούσματα κι επιβράδυνση της διαδικασίας μείωσης. Με απογοητεύουν οι εικόνες αυτές και πως προσπαθούν κάποιοι πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα και κάποιοι άλλοι στον βωμό των δικαιωμάτων τους να βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», κατέληξε.

Γώγος: Τη Δευτέρα μια πρώτη εικόνα για άνοιγμα

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και για την έξοδο από το lockdown μίλησε, επίσης, στον  ο καθηγητής Παθολογίας . Όπως είπε ο κ. Γώγος, είναι νωρίς να μιλήσουμε για άνοιγμα. «Μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε μια πρώτη εικόνα. Υπάρχουν θετικά σημεία, καθώς η ταχύτητα ανόδου του ιού έχει σταματήσει να είναι αυτή που ήταν.»

«Τα χειρότερα για τη διασπορά έχουν περάσει. Το lockdown έχει δράσει. Τα δύσκολα είναι στο θέμα της νοσηλείας. Υπάρχει μεγάλη πίεση. Αυτό θέλει μια βδομάδα μέχρι να έχουμε εικόνα», τόνισε.

Σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία, ο καθηγητής είπε ότι κάθε πρωί υπάρχει ολόκληρο επιχειρησιακό σχέδιο για τη μεταφορά ασθενών από και προς κλίνες Covid. «Η θετικότητα των τεστ, ο αριθμός των κρουσμάτων, οι σοβαρά πάσχοντες, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι είναι συγκοινωνούντα δοχεία», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος. Για το πότε θα έχουμε μια πρώτη εικόνα από τη δράση των μέτρων και πτώση του αριθμού των κρουσμάτων, ο κ. Γώγος είπε ότι «θέλουμε 1-2 βδομάδες για να κλείσει ο κύκλος του ιού και να σταματήσουν οι ασθενείς να έρχονται στα νοσοκομεία συσσωρευμένα».  svg%3E

Άνοιγμα, αλλά με μέτρα

«Το σύστημα υπό σοβαρότατη πίεση έχει καταφέρει και υπάρχει μια αξιοπρεπείς νοσηλεία των ασθενών, σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες που ισχύουν παγκοσμίως. Το σύστημα άντεξε και υπήρξε επαρκής φροντίδα στους ασθενείς, αλλά είμαστε στο όριο.», επεσήμανε. Τέλος, για το άνοιγμα και την πιθανότητα νέου lockdown, ο καθηγητής ανέφερε ότι με τις πανδημίες πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να ξανακλείσουμε.   Για το τι θα ανοίξει πρώτο, σημείωσε ότι τα σχολεία είναι τα τελευταία που επιβαρύνουν το σύστημα, οπότε είναι αυτά είναι που θα ανοίξουν πρώτα. Επίσης, μετά το άνοιγμα θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα.

Νέα ανακοίνωση από την Pfizer

Ευχάριστα είναι ξανά τα νέα που έρχονται από το μέτωπο του εμβολίου καθώς η Pfizer ανακοίνωσε ότι η αποτελεσματικότητα του σκευάσματος που ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει φτάνει το 95%. Λίγες μέρες πριν και η Moderna είχε ανακοινώσει ότι το δικό της εμβόλιο φτάνει σε αποτελεσματικότητα το 94,5%.

Τι αναφέρει η ανάλυση

Η τελική ανάλυση από τα αποτελέσματα της Φάσης 3 των κλινικών δοκιμών δείχνει ότι το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech προσφέρει αποτελεσματικότητα 95% στην πρόληψη της Covid-19, ακόμα και μεταξύ των ηλικιωμένων, χωρίς να προκαλεί σοβαρές παρενέργειες.

Τα ευρήματα αυτά υπερβαίνουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα 90% που είχε ανακοινώσει η Pfizer σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα, μια είδηση που άναψε το φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας.

«Η αποτελεσματικότητα που μετρήσαμε είναι σταθερή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες… στους ενηλίκους άνω των 65 ετών ξεπερνά το 94%» αναφέρει κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών.

Από τα 170 κρούσματα κοροναϊού που καταγράφηκαν μεταξύ των 43.661 εθελοντών της μελέτης, μόνο οκτώ καταγράφηκαν στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν την ομάδα ελέγχου, στην οποία χορηγήθηκε μόνο placebo.

«Μέχρι σήμερα, η Επιτροπή Παρακολούθησης Δεδομένων (που επιβλέπει την κλινική δοκιμή) δεν έχει αναφέρει σοβαρές ανησυχίες για θέματα ασφάλειας» διαβεβαιώνουν στην κοινή ανακοίνωση η αμερικανική Pfizer και η γερμανική BioNTech που ανέπτυξε το εμβόλιο.

Η συχνότερη παρενέργεια που καταγράφηκε ήταν η κόπωση στο 3,7% των εθελοντών μετά τη χορήγηση της δεύτερης και τελικής δόσης του εμβολίου.

«Στη δοκιμή καταγράφηκαν δέκα περιστατικά σοβαρής Covid-19, από τα οποία τα εννέα ήταν στην ομάδα του placebo και το ένα στην ομάδα που έλαβε το BNT162b2», όπως είναι η προσωρινή ονομασία του εμβολίου.  svg%3E

Αίτημα έγκρισης «εντός των ημερών»

Η Pfizer ανέφερε ότι θα καταθέσει αίτημα επείγουσας κυκλοφορίας στις ΗΠΑ «εντός των ημερών». Θα υποβάλει επίσης ανάλογα αιτήματα στις αρχές άλλων χωρών και θα δημοσιεύσει τα ευρήματα της μελέτης στον επιστημονικό Τύπο.

Πάντως η συλλογή δεδομένων θα συνεχιστεί για ακόμα δύο χρόνια σε κλινικές δοκιμές που συνεχίζονται σε ΗΠΑ, Γερμανία, Τουρκία, Νότια Αφρική, Βραζιλία και Αργεντινή.

1,3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021

«Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβολές, οι δύο εταιρείες αναμένουν να παραγάγουν παγκοσμίως 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου το 2020 και μέχρι και 1,3 δισ. δόσεις το 2021» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η παραγωγή έχει ήδη αρχίσει σε εργοστάσια της Pfizer στο Σεντ Λιούις του Μιζούριμ το Καλαμαζού του Μίσιγκαν και το Άνδοβερ της Μασαχουσέτης, καθώς και στην βελγική πόλη του Πιρς.

«Οι εγκαταστάσεις της BioNTech στη Γερμανία επίσης θα αξιοποιηθούν στην παραγωγή» αναφέρουν οι εταιρείες. Ακόμα, η Pfizer προσπαθεί να καθησυχάσει τις ανησυχίες που προκύπτουν από το γεγονός ότι το εμβόλιο πρέπει να διατηρείται στους -70 βαθμούς, κάτι που δημιουργεί απαίτηση για υποδομές «ψυχρής αλυσίδας» που λείπουν ακόμα και από ανεπτυγμένα κράτη. Όπως λέει, έχει αναπτύξει ειδικά δοχεία που χρησιμοποιούν ξηρό πάγο (στερεό διοξείδιο του άνθρακα) για να μεταφέρει τα εμβόλια στο μεγάλο δίκτυο διανομής της Pfizer. Τα δοχεία είναι εξοπλισμένα με πομπούς GPS και αισθητήρες που παρακολουθούν τη θερμοκρασία σε διαρκή βάση.

Στο «κόκκινο» οι ΜΕΘ

Την ίδια ώρα, στα νοσοκομεία της χώρας σήμερα νοσηλεύονται 3.831 ασθενείς με κορωνοϊό, αριθμός σημαντικά υψηλός που δοκιμάζει τα όρια αντοχής του συστήματος. Όσο αφορά στις ΜΕΘ COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας), σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σήμερα είναι 211. Από αυτές, 199 είναι κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 6%). Στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 214. Από αυτές, 161 είναι κατειλημμένες και 53 κενές (ποσοστό 25%).

ΜΕΘ COVID ανά Υγειονομική Περιφέρεια:

  • 1η ΥΠΕ (Αττικής): 163 κλίνες, εκ των οποίων 118 κατειλημμένες και 45 κενές (ποσοστό 28%)
  • 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 53 κλίνες, εκ των οποίων 36 κατειλημμένες και 17 κενές (ποσοστό 32%)
  • 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 134 κλίνες, εκ των οποίων 126 κατειλημμένες και 8 κενές (ποσοστό 6%)
  • 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 123 κλίνες, εκ των οποίων 109 κατειλημμένες και 14 κενές (ποσοστό 11%)
  • 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 68 κλίνες, εκ των οποίων 65 κατειλημμένες και 3 κενές (ποσοστό 4,5%)
  • 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 47 κλίνες, εκ των οποίων 25 κατειλημμένες και 22 κενές (ποσοστό 47%)
  • 7η ΥΠΕ (Κρήτης): 18 κλίνες, εκ των οποίων 13 κατειλημμένες και 5 κενές (ποσοστό 28%)
  • Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 18 κλίνες, όλες κατειλημμένες.

Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια οι ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται ως εξής:

  • 1η ΥΠΕ (Αττικής): 629 (από τις 1.169 διαθέσιμες κλίνες)
  • 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 244 (από τις 480 διαθέσιμες κλίνες)
  • 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 895 (από τις 1.204 διαθέσιμες κλίνες)
  • 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 1.175 (από τις 1.557 διαθέσιμες κλίνες)
  • 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 453 (από τις 589 διαθέσιμες κλίνες)
  • 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 232 (από τις 636 διαθέσιμες κλίνες)
  • 7η ΥΠΕ (Κρήτης): 59 (από τις 235 διαθέσιμες κλίνες)
  • Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 144 (από τις 194 διαθέσιμες κλίνες)

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας αποκάλυψε ότι δέκα νοσηλεύτριες για ΜΕΘ θα μεταβούν εθελοντικά από την Κρήτη στη Θεσσαλονίκη.

«Υποκλίνομαι στο μεγαλείο ψυχής και τη λεβεντιά αυτών των παιδιών» τονίζει, σε δήλωσή του, ο υπουργός Υγείας, , για τις δέκα νοσηλεύτριες που μεταβαίνουν εθελοντικά από την  στη  για να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους στη μάχη με την Covid-19 και αύριο αναλαμβάνουν υπηρεσία στο Ιπποκράτειο.

«Την περασμένη εβδομάδα δήλωσα από τη Θεσσαλονίκη ότι όλη η  είναι πλέον μία Υγειονομική Περιφέρεια και η κάθε Υγειονομική Περιφέρεια θα στηρίζει την άλλη», ανέφερε ο υπουργός. «Σήμερα το βράδυ φτάνουν με πτήση από το  στη Θεσσαλονίκη δέκα νοσηλεύτριες από τα νοσοκομεία της Κρήτης, οι οποίες έχουν εξειδίκευση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», πρόσθεσε.  svg%3E

Η υπόκλιση του υπουργού Υγείας

«Η Βασιλική, η Ολυμπία, η Ευαγγελία, η Άρτεμις, η Κατερίνα, η Μαλαματή, η Ευφροσύνη, η Ανθή, η Χρυσούλα και η Πηνελόπη, δήλωσαν εθελοντικά ότι μπαίνουν στην πρώτη γραμμή της μάχης στο πλάι των συναδέλφων τους στη Βόρεια Ελλάδα. Από αύριο αναλαμβάνουν υπηρεσία στο Ιπποκράτειο. Και δεν είναι οι μόνες, καθώς όπως με πληροφορούν οι διοικητές των ΥΠΕ, από περιοχές που δεν πλήττονται τόσο πολύ, και άλλοι δήλωσαν ότι θέλουν να πάνε στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα, για να βοηθήσουν.

Υποκλίνομαι στο μεγαλείο ψυχής και τη λεβεντιά αυτών των παιδιών. Υποκλίνομαι και δεσμεύομαι σ’ αυτούς, αλλά και σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους του , που αγωνίζονται ηρωικά σε αυτήν την πρωτοφανή πανδημία, ότι θα τους σταθούμε και θα τους στηρίξουμε έμπρακτα, όπως μας στέκονται και μας στηρίζουν μέρα νύχτα μήνες τώρα. Υποκλίνομαι», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments