Οικονομία

Έρχεται παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Έρχεται παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας
Η ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXISnet μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2021 έχει ήδη ανοίξει.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2021, με τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων να καλούνται να τακτοποιήσουν την υποχρέωσή τους μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του TAXISnet. Οι υπόχρεοι πληρωμής καλούνται να έχουν εξοφλήσει τα τέλη μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Ωστόσο, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να δοθεί παράταση τουλάχιστον δύο μηνών. Για την ώρα αυτό δεν είναι δεδομένο, καθώς είναι κάτι που -εκτός απροόπτου- θα αποφασιστεί το τελευταίο 10ήμερο του Δεκεμβρίου.

Διευκρινίζεται ότι το φετινό ειδοποιητήριο περιλαμβάνει έναν QR Code. Σκανάροντας τον κωδικό αυτό, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώνουν εύκολα τα τέλη, μέσω mobile banking, χωρίς να γράφουν τον κωδικό πληρωμής και το ποσό. Η ΑΑΔΕ συνιστά στους υπόχρεους να ακολουθούν τη συγκεκριμένη διαδικασία, αποφεύγοντας την επίσκεψη στα υποκαταστήματα των τραπεζών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Όμως, και οι πολίτες, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο και επισκέπτονται τις τράπεζες για να πληρώσουν, μπορούν να κάνουν χρήση του QR Code στα μηχανήματα αυτόματων πληρωμών.

Τι ισχύει για την κατάθεση των πινακίδων:

Λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, εκτιμάται ότι φέτος θα είναι περισσότεροι εκείνοι που θα επιλέξουν να καταθέσουν τις πινακίδες του αυτοκινήτου τους αντί να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Αυτό, θα μπορέσουν να το κάνουν με ένα απλό κλικ από τον υπολογιστή τους. Ουσιαστικά δηλαδή δεν θα τις καταθέτουν, αλλά θα τις κρατούν στο σπίτι τους. Σημειώνεται όμως πως στην περίπτωση που κάποιοι κυκλοφορήσουν παράνομα το όχημά τους, τα πρόστιμα θα είναι εξοντωτικά.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, η ιδέα της ηλεκτρονικής κατάθεσης των πινακίδων είναι του επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, αλλά και του υπουργείου Οικονομικών, την οποία το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης την υιοθέτησε.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική διάταξη που θα μετατρέπει σε ψηφιακή τη διαδικασία κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας. Σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα υποβάλουν την αίτηση ακινησίας του οχήματος τους επισυνάπτοντας ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία (άδεια κυκλοφορίας, κυριότητα (πράξη εξόφλησης) εάν ο πωλητής χρωστούσε το αυτοκίνητο (το είχε αγοράσει με δόσεις), αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Ο κάτοχος του οχήματος δεν θα στέλνει τις πινακίδες στην Εφορία του αλλά θα τις κρατάει στο σπίτι του. Όσοι σκεφτούν να παραβιάσουν το σύστημα υποβάλλοντας ηλεκτρονική αίτηση ακινησίας και μετά συνεχίσουν να κυκλοφορούν κανονικά τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα πάνω από 3.000 ευρώ. Με την ηλεκτρονική ακινησία, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα απαλλάξει τις εφορίες από τις χιλιάδες επισκέψεις πολιτών εν μέσω μάλιστα της πανδημίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments