Τεχνολογία

5G Ελλάδα 2020: Παράδειγμα για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

5G Ελλάδα 2020: Παράδειγμα για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
5G Ελλάδα 2020: Η επίτευξη υψηλών ταχυτήτων ίντερνετ σε όλη την Ευρώπη θα αλλάξει πλήρως την εικόνα της ευρωπαϊκής κοινωνίας και οικονομίας.

Τη χώρα μας, την Ελλάδα, ως παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής στην προώθηση των δικτύων 5G και ενίσχυσης των νεοφυών επιχειρήσεων σε συνεργασία με τον δημόσιο τομέα ανέδειξε στην τοποθέτησή του ο Ray Pinto, διευθυντής Ψηφιακού Μετασχηματισμού στη DIGITALEUROPE, του φορέα των ευρωπαϊκών τεχνολογικών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης, «ο ψηφιακός μετασχηματισμός ως γεωπολιτική πρόκληση για την Ευρώπη» που διοργάνωσε την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Wilfried Martens Centre for European Studies ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να ακολουθήσουν τον παράδειγμα της Ελλάδας, ενώ υπογράμμισε τη σημασία διασύνδεσης των δημοσίων φορέων με ευρυζωνικά δίκτυα.

«Ανεξάρτητα από το πόσο αναπτύσσεται η τεχνολογία στην Ευρώπη αν δεν υπάρχει το απαραίτητο δίκτυο για να αξιοποιηθούν αυτά τα επιτεύγματα θα είναι σαν να έχουμε σύγχρονα τρένα χωρίς σιδηροδρομικές γραμμές», εξήγησε και εκτίμησε ότι η επίτευξη υψηλών ταχυτήτων ίντερνετ σε όλη την Ευρώπη θα αλλάξει πλήρως την εικόνα της ευρωπαϊκής κοινωνίας και οικονομίας.

Σύμφωνα με ό,τι τόνισε, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιταχύνει τις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων και υλοποίησης των πολιτικών ψηφιακού μετασχηματισμού, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στη μεγάλη ταχύτητα των διεθνών προκλήσεων και να μπορέσει να σταθεί απέναντι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό των ψηφιακών υπερδυνάμεων.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος που συμμετείχε στη συζήτηση, επεσήμανε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του παγκόσμιου συστήματος δημιουργώντας νέα δεδομένα και σε γεωπολιτικό επίπεδο, στα οποία η Ευρώπη καλείται όχι μόνο να προσαρμοστεί αλλά και να τα συνδιαμορφώσει. Παράλληλα, τόνισε ότι η ευρωπαϊκή συνεργασία στο επίπεδο της κυβερνοασφάλειας είναι προϋπόθεση για την αποτελεσματική προστασία των ευρωπαϊκών ψηφιακών υποδομών και περιεχομένου από τις διαδικτυακές επιθέσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο κος Χριστόπουλος παρουσίασε τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού, ξεκινώντας από τη συγκέντρωση όλων των σχετικών αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου μια διοικητική μονάδα να σχεδιάζει και να υλοποιεί τις απαραίτητες πολιτικές συντονίζοντας όλα τα ψηφιακά ζητήματα του ελληνικού δημοσίου.

Τέλος, αναφέρθηκε εκτενώς στη δημιουργία της διαδικτυακής πύλης gov.gr που σήμερα παρέχει περισσότερες από 700 ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προώθησε με πολύ γρήγορους ρυθμούς τη δημοπράτηση του 5G, εν μέσω της πανδημίας, ενώ συνέστησε το ταμείο «Φαιστός» για τη χρηματοδότηση και ανάπτυξη του απαραίτητου οικοσυστήματος, με την ενίσχυση νεοφυών επιχειρήσεων που καινοτομούν στον τομέα του 5G.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments