Διεθνή

Η Σκωτία γίνεται η πρώτη χώρα που παρέχει δωρεάν προϊόντα χρήσιμα για τις γυναίκες

Η Σκωτία γίνεται η πρώτη χώρα που παρέχει δωρεάν προϊόντα χρήσιμα για τις γυναίκες
Σκωτία κορωνοϊός: Η φτώχεια και ο αγώνας για πληρωμή βασικών ειδών υγιεινής σε μηνιαία βάση έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού , σύμφωνα με φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Η Σκωτία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που παρέχει δωρεάν και καθολική πρόσβαση σε προϊόντα περιόδου μετά από μια τετραετή εκστρατεία που έχει αλλάξει ριζικά τον δημόσιο λόγο γύρω από την εμμηνόρροια.

Ο νόμος περί προϊόντων περιόδου (δωρεάν πρόβλεψη), ο οποίος εγκρίθηκε ομόφωνα στο τελικό του στάδιο την Τρίτη το απόγευμα, θα επιβάλει στις τοπικές αρχές νόμιμο καθήκον να διαθέσουν προϊόντα περιόδου για όλους εκείνους που τα χρειάζονται, βασιζόμενοι στο έργο των συμβουλίων όπως Το North Ayrshire , το οποίο παρέχει δωρεάν ταμπόν και πετσέτες υγιεινής στα δημόσια κτίριά του από το 2018.

Η εκστρατεία, η οποία υποστηρίχθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, είχε βασικό εκπρόσωπο τη πολιτικό του Εργατικού κόμματος Μόνικα Λένον, η οποία είπε «Αυτό θα κάνει μια τεράστια διαφορά στη ζωή των γυναικών και των κοριτσιών και σε όσους έχουν εμμηνόρροια. Έχει ήδη σημειωθεί μεγάλη πρόοδος σε κοινοτικό επίπεδο και μέσω των τοπικών αρχών στην παροχή αξιοπρεπής περιόδου σε όλους». «Υπήρξε μια τεράστια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο συζητιέται η εμμηνόρροια στη δημόσια ζωή. Πριν από λίγα χρόνια δεν γινόταν ποτέ ανοιχτή συζήτηση για την εμμηνόρροια και τώρα είναι mainstream», δήλωσε.

Η φτώχεια και ο αγώνας για πληρωμή βασικών ειδών υγιεινής σε μηνιαία βάση έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού , σύμφωνα με φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Παλαιότερες έρευνες από την ομάδα «Women for Independence» αποκάλυψαν ότι σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες είχε βιώσει περίοδο φτώχειας, η οποία έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγιεινή, την υγεία και την ευημερία τους. Οι γυναίκες εκτιμάται ότι ξοδεύουν κατά μέσο όρο 13 λίρες το μήνα και αρκετές χιλιάδες λίρες στη διάρκεια όλης τους της ζωής για προϊόντα περιόδου.

Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα κοστίζει περίπου 8,7 εκατομμύρια λίρες ετησίως. Η σκωτσέζικη κυβέρνηση είχε αρχικά αμφισβητήσει την καθολική διάταξη, αλλά άλλαξε την τοποθέτηση της, καθώς το SNP αντιμετώπιζε αυξανόμενη πίεση από τους δικούς του ακτιβιστές, αλλά και από έναν ευρύ συνασπισμό συνδικαλιστικών οργανώσεων και ομάδων της κοινωνίας των πολιτών.

Η νομοθεσία, η οποία έχε ανακοινωθεί από τον υπουργό Nicola Sturgeonτο 2017, ορίζει επίσης την υποχρέωση για τα σχολεία, τα κολέγια και τα πανεπιστήμια να παρέχουν τα προϊόντα περιόδου δωρεάν. Αυτό ήταν τότε ένα πρώτο βήμα, ενώ η κυβέρνηση της Σκωτίας είχε επίσης χρηματοδοτήσει ένα σχέδιο στο Αμπερντίν για δωρεάν παράδοση προϊόντων περιόδου σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, καθώς και επιπλέον 4 εκατομμύρια λίρες για διάθεση αυτών των προϊόντων και σε άλλους δημόσιους χώρους.

H Λένον είπε ότι άνθρωποι από όλο τον κόσμο παρακολουθούσαν πολύ προσεκτικά την πρόοδο στη Σκωτία και τόνισε πως «είναι ένα σημαντικό μήνυμα στη μέση μιας παγκόσμιας πανδημίας ότι μπορούμε ακόμα να θέσουμε τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments