Πολιτική

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να είναι ο νταής στη γειτονιά μας

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να είναι ο νταής στη γειτονιά μας
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Επεσήμανε ότι «η ισχυρή σχέση μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Μεσογείου έχει τη δυναμική να μετατραπεί σε μια στρατηγική σχέση».

Στο μείζον ζήτημα της Τουρκίας αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών ΕΕ – χωρών Νότιας Γειτονίας.

«Όπως μοιραζόμαστε κοινή θάλασσα, θα πρέπει να ακολουθούμε και κοινούς κανόνες. Η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να είναι ο νταής στη γειτονιά μας», υπογραμμίζει ο κος Βαρβιτσιώτης κατά τη Σύνοδο η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Επιπλέον, προσθέτει ότι, όπως γίνεται γνωστό με ανακοίνωσή του, ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που δείχνει τον δρόμο της συνεργασίας, με τις δύο συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών που υπέγραψε με Ιταλία και Αίγυπτο.

«Η Ελλάδα τιμώντας τους ιστορικούς και παραδοσιακούς δεσμούς της με τις χώρες της Μεσογείου, στηρίζει σθεναρά μια νέα εποχή συνεργασίας και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη νότια διάσταση της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας», τονίζει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.

Επισημαίνει, ακόμη, ότι «η ισχυρή σχέση μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Μεσογείου έχει τη δυναμική να μετατραπεί σε μια στρατηγική σχέση», που θα είναι επωφελής σε μία σειρά από τομείς, ειδικά την περίοδο της πανδημίας, όπως είναι ο τουρισμός, το εμπόριο και οι επενδύσεις.

Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Μεσογείου απέναντι στην κλιματική αλλαγή, σημειώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία παρέχει το κατάλληλο συνεκτικό θεσμικό πλαίσιο για κοινή δράση.

Υπενθυμίζεται στην ίδια ανακοίνωση ότι στρατηγικός στόχος της σημερινής Συνόδου και του αυριανού Περιφερειακού Φόρουμ που φιλοξενούνται στη Βαρκελώνη είναι η επανεκκίνηση και η ενίσχυση των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των τρίτων χωρών της Μεσογείου.

«Οι τουρκικές προκλήσεις είναι απειλή για την Ευρώπη»

Επίσης, τη λογική της τουρκικής στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο καταγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδικό ένθετο Spectacle du Monde του γαλλικού περιοδικού «Valeurs Actuelles», με τίτλο «Οι τουρκικές προκλήσεις: Απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Το Spectacle du Monde κυκλοφορεί κάθε μήνα ως ειδικό ένθετο στο περιοδικό «Valeurs Actuelles» και ασχολείται κάθε φορά με ένα θέμα διεθνούς επικαιρότητας. Κεντρικό θέμα της σημερινής 38σέλιδης έκδοσής του είναι η «Η απειλή Ερντογάν», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, και σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του αφιερώματος, ο κ. Βαρβιτσιώτης παρουσιάζει αναλυτικά τις ελληνικές θέσεις για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments