Ελλάδα

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης διατίμηση: Αντιδρά στο πλαφόν στις τιμές των τεστ κορωνοϊού

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης διατίμηση: Αντιδρά στο πλαφόν στις τιμές των τεστ κορωνοϊού
Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης διατίμηση: Με ανακοίνωσή του αντιδρά στην απόφαση να μπει πλαφόν στις τιμές των τεστ για κορωνοϊό και κάνει λόγο για «διατίμηση ιατρικών υπηρεσιών κάτω του κόστους των αναλωσίμων που χρησιμοποιούνται γι' αυτές».

Με ανακοίνωσή του ο ΙΣΘ δεν κρύβει την ενόχλησή του για την απόφαση να υπάρξει διατίμηση στα τεστ για τον κορωνοϊό, την στιγμή που όπως αναφέρει δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη διατίμηση στις τιμές των υλικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους. Η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για πλαφόν στις τιμές του τεστ «προέρχεται από πολιτικούς που είτε κυριαρχούνται από ιδεοληψία, είτε από αντιιατρικές εμμονές βρισκόμενοι μακριά από τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΙΣΘ:

Μετά τις ήδη μερικώς ανακληθείσες επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών, την στοχοποίηση των… “αδιάφορων να συμβάλλουν στο ΕΣΥ” ιδιωτών γιατρών, ανακοινώθηκε η διατίμηση ιατρικών υπηρεσιών κάτω του κόστους των αναλωσίμων που χρησιμοποιούνται για αυτές!

Η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης για ορισμό ανώτατης τιμής των τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, χωρίς ανάλογη διατίμηση στις τιμές των υλικών, προέρχεται από πολιτικούς που είτε κυριαρχούνται από ιδεοληψία, είτε από αντιιατρικές εμμονές βρισκόμενοι μακριά από τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Να θυμίσουμε εδώ την άρνηση τους, την άνοιξη, να επιβάλουν διατίμηση στο ποσοστό κέρδους των μέσων ατομικής προστασίας όταν αυτά… ξαφνικά πωλούνταν σε τιμές δεκαπλάσιες!

Το φιλελεύθερο προσωπείο καταρρέει. Η σαγήνη του αυταρχισμού υπερισχύει. Η δημόσια υγεία πλήττεται, καθώς η ενέργεια αυτή θα οδηγήσει σε επιβάρυνση των δημόσιων δομών, και εν κατακλείδι σε λιγότερα ημερήσια τεστ πανελλαδικά!

Η παροχή υπηρεσιών υγείας δεν μπορεί να βασίζεται σε clawback και διατιμήσεις και να οδηγεί τους εργαστηριακούς συναδέλφους σε μαρασμό προς όφελος εκείνων που μπορούν να επιβιώσουν. Αυτές οι πρακτικές είναι που οδήγησαν σήμερα ένα μεγάλο μέρος νέων γιατρών στο εξωτερικό και φυσικά δεν κινούνται -σε καμία περίπτωση- προς την κατεύθυνση επιστροφής τους.

Εννέα μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας θα περιμέναμε να έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί ένα ευρύ πρόγραμμα εργαστηριακών ελέγχων με τη συμμετοχή δομών του ΕΣΥ του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ.

Κάποιοι κωφεύουν προκλητικά και συστηματικά στις πρακτικές προτάσεις του ιατρικού κόσμου καταφεύγοντας στη διατίμηση. Ακόμη μια φορά αποφασίζουν ερήμην και σε βάρος των ιατρών και για άλλη μια φορά μέσα σε λίγες μέρες επιχειρούν να κρύψουν τις ευθύνες τους κατασκευάζοντας… ενόχους. Το παραμύθι αυτό είναι παλιό και χιλιοειπωμένο.

Ο ΙΣΘ από την αρχή της πανδημίας καθημερινά με συνεχείς προτάσεις και παρεμβάσεις προσπαθεί να συμβάλλει ώστε η κρίση αυτή να έχει τις λιγότερες το δυνατόν απώλειες συνανθρώπων μας. Το ίδιο πράττουν και οι συνάδελφοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Κάποιες φορές όμως αισθανόμαστε να μιλούμε σε “ώτα μη ακουόντων”.

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments