Πολιτική

Κοντοζαμάνης για ΕΣΥ: «Το Σύστημα λειτουργεί άψογα, ανανεώνεται συνεχώς»

Κοντοζαμάνης για ΕΣΥ: «Το Σύστημα λειτουργεί άψογα, ανανεώνεται συνεχώς»
Κοντοζαμάνης για ΕΣΥ: Στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας αναφέρθηκε στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας.

Σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού απάντησε  στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Μεταξύ άλλων, έγινε αναφορά στο ΕΣΥ, το σύστημα ιχνηλάτησης και στις ελλείψεις που παρατηρούνται στα νοσοκομεία.

«Η ιχνηλάτηση αποτελεί σημαντικό κομμάτι σειράς διαδικασιών που εφαρμόζονται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Οι ιχνηλατήσεις γίνονται βάσει συγκεκριμένου σχεδίου και έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση και τον περιορισμό των κρουσμάτων και των επαφών της. Και είναι ένας από τους παράγοντες το πολύ καλό σύστημα ιχνηλάτησης το οποίο διαθέτουμε, που μας έχει βοηθήσει στην επιτυχή διαχείριση της πανδημίας μέχρι στιγμής», είπε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Υγείας.

Παράλληλα, απέρριψε τις κατηγορίες των βουλευτών της αντιπολίτευσης που καταλόγισαν στην κυβέρνηση, αναποτελεσματικότητα και ευθύνες, για την απαξίωση του ΕΣΥ και για τις ελλείψεις στη στελέχωση των νοσοκομείων.

«Το ΕΣΥ εξοπλίζεται και ανανεώνεται συνεχώς. Είναι σε εξέλιξη η ενίσχυση των υποδομών του σε όλη τη χώρα, με πάνω από 453 εκ. ευρώ που προέρχονται από ευρωπαϊκά προγράμματα και κρατικούς πόρους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης και συνέχισε:

«Σε άλλα κράτη πολύ πιο προηγμένα, τα κρούσματα αυξάνονται και τα δημόσια συστήματα υγείας κατέρρευσαν. Το δικό μας λειτουργεί άψογα και η ιχνηλάτηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να βλέπουμε τις στενές επαφές των κρουσμάτων ώστε να έχουμε την απαραίτητη τεκμηρίωση και να παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα. Το ΕΣΥ καλύπτει χωρίς εξαιρέσεις, δωρεάν και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, τον μοριακό ελέγχο για διάγνωση του κορωνοϊού, για όποιον πρέπει να τον κάνει».

Από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, μίλησε για σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν, τόσο σε υποδομές, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, στα νοσοκομεία της χώρας.  Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γιώργος Βαρεμένος, που έκανε λόγο για σοβαρές ελλείψεις στο νοσοκομείο αναφοράς Covid-19 του Αγρινίου, ενώ τόνισε την ανάγκη διενέργειας γρήγορων ιχνηλατήσεων. «Υπήρξε καθυστέρηση 6 ημερών στα αποτελέσματα 5 εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγρινίου. Οι γιατροί του νοσοκομείου Αγρινίου, λένε στην ανακοίνωσή τους ότι η διασπορά έχει ονοματεπώνυμο και ζητάνε ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού», επεσήμανε ο βουλευτής.

«Σε ελάχιστες περιπτώσεις υπήρξαν καθυστερήσεις ως και 48 ώρες για τα αποτελέσματα των τεστ κορωνοϊού. Σήμερα, εντός 24 ωρών έχουμε αποτελέσματα, ενώ οι ιχνηλατήσεις ξεκινούν νωρίτερα. Κανένας πολίτης που χρειάστηκε δεν έχει μείνει χωρίς προστασία και φροντίδα. Να υπενθυμίσω την κατάσταση που εμείς παραλάβαμε στο ΕΣΥ από το ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα έρχεστε, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, να μας κουνάτε το δάχτυλο», υποστήριξε ο υφυπουργός.

Με τη σειρά του, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, τόνισε την ανάγκη για άμεση συνταγογράφηση του τεστ για Covid-19 σε παιδιά και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, τονίζοντας ότι είναι «δυσβάσταχτο το κόστος για τη μέση ελληνική οικογένεια». Με τον κ. Κοντοζαμάνη να απαντά:

«Το δημόσιο σύστημα υγείας καλύπτει πλήρως τα έξοδα για όποιον χρειάζεται περίθαλψη και φροντίδα, προστασία. Όποιος πληροί τις προϋποθέσεις, κάνει το μοριακό έλεγχο χωρίς κόστος. Είμαστε από τις πρώτες χώρες που φέραμε τα ταχέα αντιγόνα και τώρα βλέπουμε ότι είναι και ευρωπαϊκή στρατηγική. Γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις. Θα δούμε σε επίπεδο πληθυσμού πώς εξελίσσεται η πανδημία. Έχουμε όλα τα απαραίτητα μέσα. Κυρίως μέσω των ιχνηλατήσεων θα κάνουμε τεστ εκεί που χρειάζεται. Οι έλεγχοι θα αυξάνονται διαρκώς, γιατί υπάρχει στη χώρα μας η δυνατότητα αυτή και κανείς πολίτης δεν θα στερηθεί, εφόσον πρέπει να κάνει το μοριακό έλεγχο».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments