Πολιτική

Τα 4 νέα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση για τον κορωνοϊό

Τα 4 νέα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση για τον κορωνοϊό
Λουκέτο στα σχολεία και την εστίαση έως το τέλος του χρόνου, αναμένεται να ανακοινώσει, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα της Παρασκευής. Τι αποφασίστηκε για τα καταστήματα των εποχικών ειδών.

«Η Ελλάδα θα είναι ένας από τους νικητές μετά την πανδημία. Το δεύτερο κύμα είναι μεγαλύτερη πρόκληση από το πρώτο, αλλά με τα κατάλληλα μέτρα θα καταφέρουμε να το ελέγξουμε. Uα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί, αλλά όταν γυρίσουμε στις φυσικές τάξεις, θα ξέρουμε ότι έχουμε πια την υποδομή για την ψηφιακή εκπαίδευση».

Με τα λόγια αυτά στο 31ο Greek Economic Summit, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε μια “γεύση” στο τι πρέπει να αναμένουμε στο αυριανό (4/12) διάγγελμά του, όπου θα γίνει γνωστός ο οδικός χάρτης της σταδιακής άρσης του lockdown. Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και πολύ δύσκολα θα αλλάξουν, εκτός κι αν οι λοιμωξιολόγοι απαιτήσουν την τροποποίηση κάποιου εκ των μέτρων.

Η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Παρότι εδώ και αρκετές μέρες η χώρα έχει μπει σε καραντίνα, τα κρούσματα συνεχίζουν να είναι τετραψήφια, ο αριθμός των πολιτών που φεύγουν καθημερινά από τη ζωή να είναι υψηλός και το Σύστημα Υγείας να έχει ξεπεράσει τα όριά του. Είναι επιτακτική ανάγκη όμως να κινηθεί η οικονομία και οι επαγγελματίες να δουλέψουν παίρνοντας μια μικρή “ανάσα” λίγο πριν πει “αντίο” το 2020.

Τι αναμένεται να γίνει λοιπόν;

Το πλάνο λέει σταδιακή άρση των μέτρων πολύ προσεκτικά και με αυστηρούς κανόνες. Για την ώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν όσα θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό την Παρασκευή θα έχουν οριζόντια εφαρμογή ή αν θα εφαρμοστούν πρώτα στις περιοχές που δεν είναι στο κόκκινο και ακολουθήσουν μια εβδομάδα μετά οι περιοχές που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα επιδημιολογικά (κυρίως η Βόρεια Ελλάδα). Αύριο λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται  να ανακοινώσει:

  • Το άνοιγμα των καταστημάτων εποχικών ειδών τη Δευτέρα 7/12. Τα κομμωτήρια θα ανοίξουν την Παρασκευή 11/12 και το λιανεμπόριο την Δευτέρα 14/12.
  • Τα σχολεία -όλων των βαθμίδων- θα μείνουν κλειστά μέχρι και το τέλος της χρονιάς.
  • Τα μπαρ και η διασκέδαση δεν θα ανεβάσουν ρολά πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.
  • Η εστίαση θα παραμείνει κλειστή έως το τέλος του χρόνου. Μάλιστα, αναμένεται να εκπονηθεί ειδικό σχέδιο για το άνοιγμά της μέσα στον Γενάρη.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στους περιορισμούς που θα έχει κάθε οικογένεια τις ημέρες των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά. Μεταξύ αυτών, θα ζητηθεί η κάθε οικογένεια να γιορτάσει αυστηρά μόνη της προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Επίσης, θα ισχύει κανονικά η αποστολή SMS στο 13033 τόσο για τις 25 Δεκεμβρίου όσο και για την 1η Ιανουαρίου. Μάλιστα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο τις δύο αυτές ημέρες να υπάρξει και απαγόρευση κυκλοφορίας για τις βραδυνές ώρες.

Τέλος, οι αγορές θα γίνουν με το click away. Ο καταναλωτής θα μπορεί να κάνει την ηλεκτρονική παραγγελία του προϊόντος, να το προπληρώσει και εν συνέχεια, με το αποδεικτικό της πληρωμής να παραλάβει το προϊόν από τον εξωτερικό χώρο του καταστήματος. Στόχος του συγκεκριμένου μέτρου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στα καταστήματα και να περιοριστεί η διασπορά της νόσου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments