Διεθνή

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιληφθεί τη στάση της Ελλάδας»

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιληφθεί τη στάση της Ελλάδας»
Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Νέα κριτική κατά της Αθήνας άσκησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζοντας παράλληλα πως «η Άγκυρα είναι στρατηγικός εταίρος της Ένωσης».

Τα «βέλη» του προς την Ελλάδα έριξε -για ακόμα μια φορά- ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγορώντας την για “προκλητικά βήματα” και υπογραμμίζοντας συγχρόνως πως η χώρα του προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τον διπλωματικό δρόμο. Σε κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, από την Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε συγκεκριμένα πως η Ελλάδα σταμάτησε να συμμετέχει σε συναντήσεις του ΝΑΤΟ παρά «τα καλοπροαίρετα» βήματα της Τουρκίας.

«Αυτή την στάση της Ελλάδας θα πρέπει να την αντιληφθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης της διαμάχης στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε χαρακτηριστικά. Επίσης, υποστήριξε ότι η Άγκυρα θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με τις Βρυξέλλες στη βάση μιας πλήρους συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως τόνισε, “τα μεταξύ μας προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνον αν η ΕΕ ενεργήσει με κοινή λογική στη σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα και πέραν αυτής”.

Με τη σειρά του ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η «ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κυρίως στα χέρια της Τουρκίας» και πως «η Άγκυρα είναι στρατηγικός εταίρος της ΕΕ».

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να συζητήσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την προκλητική της συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο στις 10 και 11 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σχολιάζει σε σημερινό της δημοσίευμα: «Η Τουρκία δεν χρειάζεται άλλα άσχημα νέα. Η οικονομία δεινοπαθεί από την ραγδαία υποτίμηση της λίρας και η πανδημία κατέστησε την Τουρκία μία εκ των χωρών που επλήγησαν εκτεταμένα από τον κορωνοϊό. Αν σε όλα αυτά, έρχονταν να προστεθούν ενδεχόμενες κυρώσεις της ΕΕ, η χώρα θα αποδυναμωνόταν ακόμη περισσότερο. Το ενδεχόμενο κυρώσεων όμως φαίνεται να πλησιάζει. Δυνατές καθίστανται οι κυρώσεις εξαιτίας των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πιο πιθανές γίνονται λόγω των τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με το ίδιο Μέσο: «Η γερμανική κυβέρνηση αντιτάχθηκε στη σκληρότερη οδό – δικαιολογημένα. Κι αυτό διότι στο παρελθόν παρόμοιες απειλές και συμβολικές κυρώσεις έπεφταν συνεχώς στο κενό. Ο Ερντογάν δεν απέκλινε από τις σταθερές πολιτικές θέσεις του. Αντιθέτως τα μέτρα οδήγησαν εσωπολιτικά σε σύμπνοια. Για τη γερμανική κυβέρνηση καθίσταται όμως όλο και πιο δύσκολο να αποτρέψει τις κυρώσεις που απαιτούν Γαλλία και Ελλάδα. Παρά τις διαβεβαιώσεις, η Τουρκία δεν έκανε τίποτα ώστε να αποφευχθούν οι εντάσεις στη Μεσόγειο και για να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, που θα συντελούσαν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο δικαστικό σύστημα της χώρας. Ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει: Προκειμένου να παραμείνει αξιόπιστη η ΕΕ, δεν θα αποφύγει τις κυρώσεις. Το τραγικό είναι όμως, ότι ακόμη κι αυτές δεν θα αλλάξουν τη στάση της Άγκυρας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments