Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Reuters – Κυρώσεις αλλά όχι ιδιαίτερα σημαντικές περιλαμβάνει το προσχέδιο της Συνόδου της ΕΕ

Ελληνοτουρκικά: Reuters – Κυρώσεις αλλά όχι ιδιαίτερα σημαντικές περιλαμβάνει το προσχέδιο της Συνόδου της ΕΕ
Ελληνοτουρκικά: Το Reuters μεταδίδει τι περιλαμβάνει το προσχέδιο της απόφασης για τις κυρώσεις στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με το Reuters, υπάρχει διεύρυνση των κυρώσεων προς την Τουρκία στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο συζητείται σήμερα σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Όμως, αυτή η διεύρυνση δεν αποτελεί πραγματική σκλήρυνση της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΕ σχεδιάζει να διευρύνει τον κατάλογο των ατόμων και των επιχειρήσεων από την Τουρκία που θα υποστούν κυρώσεις για τις δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι διαπραγματεύσεις για τη δισέλιδη δήλωση συνεχίζονται, με την Ελλάδα και την Κύπρο να εκτιμούν ότι τα βήματα αυτά δεν είναι αρκετά, σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, είναι ότι οι περισσότερες χώρες τάσσονται στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου για το ζήτημα των κυρώσεων, όπως και για την επιβολή εμπάργκο όπλων.

Η Γερμανία δεν επιθυμεί σκλήρυνση της στάσης της ΕΕ – Τι θα γίνει τον Μάρτιο

Επικεφαλής των χωρών που δεν επιθυμούν οικονομικά σκληρές κυρώσεις στην Άγκυρα θεωρείται η προεδρεύουσα Γερμανία. Είναι ενδιαφέρον ότι σε σημερινή ομιλία της η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στις πρακτικές της Άγκυρας – ειδικά απέναντι στην Κύπρο: στη σύνοδο πρέπει να εξετάσουμε πως θα ενεργήσουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοικτό αυτό καθ’ αυτό το ζήτημα των κυρώσεων, αλλά και της έντασής τους.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν περισσότερα βήματα σε ό,τι αφορά στην Τουρκία τον Μάρτιο αν δεν υπάρξει πρόοδος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Αν κάτι τέτοιο συμφωνηθεί, η ΕΕ θα «προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρήσεις» στη βάση του ήδη υπάρχοντος καταλόγου κυρώσεων και «εάν χρειαστεί θα επεκταθεί» το πεδίο εφαρμογής, σύμφωνα με το προσχέδιο δήλωσης. Η ΕΕ δημιούργησε πρόγραμμα κυρώσεων πέρυσι, παγώνοντας περιουσιακά στοιχεία ανθρώπων και εταιρειών που κατηγορούνται ότι σχεδιάζουν ή συμμετέχουν σε δραστηριότητες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου ή στην υφαλοκρηπίδα της.

Μέχρι τώρα, μόνο δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου (TPAO) έχουν ενταχθεί στον κατάλογο κυρώσεων, ενώ η Κύπρος πρότεινε λίστα με περισσότερα ονόματα νωρίτερα αυτό το έτος. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αποφεύγει να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι οποιουδήποτε είδους κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Τουρκίας δεν πρόκειται να επηρεάσουν σημαντικά τη χώρα. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η Ε.Ε. «δεν έχει ποτέ φερθεί με εντιμότητα ούτε έχει κρατήσει τις υποσχέσεις της».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments