Πολιτική

Μάκης Βορίδης: Μέχρι τέλος Ιανουαρίου του 2021 ο ΕΛΓΑ θα έχει ολοκληρώσει την καταγραφή των ζημιών στην Κρήτη

Μάκης Βορίδης: Μέχρι τέλος Ιανουαρίου του 2021 ο ΕΛΓΑ θα έχει ολοκληρώσει την καταγραφή των ζημιών στην Κρήτη
Μάκης Βορίδης: Παράλληλα, μίλησε και για τη σημαντική ενίσχυση του ΕΛΓΑ προκειμένου να αντιμετωπίζει με ταχύτητα ζητήματα αποζημίωσης αγροτών από καιρικά φαινόμενα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου με το Κίνημα Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου, ενώ τόνισε πως εντός των επόμενων τριάντα – σαράντα ημερών θα ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι αγρότες της Κρήτης από τις καταστροφικές πλημμύρες του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.

Παράλληλα, μίλησε και για τη σημαντική ενίσχυση του ΕΛΓΑ προκειμένου να αντιμετωπίζει με ταχύτητα ζητήματα αποζημίωσης αγροτών από καιρικά φαινόμενα. Όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων έχει βελτιώσει σημαντικά την ταχύτητα καταβολής των αποζημιώσεων.

Μάλιστα, έχει προχωρήσει σε ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του είτε μέσω προσλήψεων, είτε μέσω μετακίνησης προσωπικού και έχει ενισχυθεί με σημαντικά ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ αναφέρθηκε και στην ψηφιοποίηση του ΕΛΓΑ η οποία προχωράει ώστε οι εκτιμήσεις να είναι πιο αντικειμενικές και δίκαιες.

«Όλα αυτά δεν είχαν γίνει την προηγούμενη 15ετία», σημείωσε ο κος ζημιών, προτάσσοντας παράλληλα ότι «αυτά τα βλέπουν οι παραγωγοί μας και διαπιστώνουν τη σημασία που δίνουμε στη βελτίωση του Οργανισμού».

Αναφορικά με την αποζημίωση των παραγωγών και κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιφέρειας της Κρήτης που επλήγησαν στις 19 και 20 Οκτωβρίου καθώς και στις 6 και 10 Νοεμβρίου από έντονα καιρικά φαινόμενα ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2021 ο ΕΛΓΑ θα έχει ολοκληρώσει την καταγραφή των ζημιών, σημειώνοντας πως για την έγκαιρη καταγραφή το υποκατάστημα Ηρακλείου στελεχώθηκε, πέραν του μόνιμου προσωπικού, με άλλους 14 γεωτεχνικούς, ενώ το προσεχές διάστημα θα προσληφθούν επιπλέον 6 εποχικοί γεωτεχνικοί.

«Συνολικά το έργο των εκτιμήσεων διενεργείται από 27 γεωτεχνικούς», επεσήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και συμπλήρωσε πως από την πρώτη στιγμή την περιοχή επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για την επιτόπια αυτοψία των καταστροφών, παρουσία του Προέδρου του Οργανισμού, Ανδρέα Λυκουρέντζου. «Έδωσαν οδηγίες για την επιτάχυνση της καταγραφής και την ταχεία καταβολή των αποζημιώσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός και διευκρίνισε ότι «η διαδικασία κινείται με ταχύ τρόπο και πρόσθετο προσωπικό».

Τέλος, απαντώντας στους ισχυρισμούς του βουλευτή του κ. Κεγκέρογλου ο οποίος παρομοίασε τις ζημιές που υπέστη η Κρήτη με εκείνες που προκάλεσε στη Θεσσαλία ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός», ο Υπουργός χαρακτήρισε ατυχή τη σύγκριση σημειώνοντας πως «στο επίπεδο των στρεμματικών συνεπειών, του ύψους των ζημιών, του ποσοστού καταστροφής, δεν υπάρχει αναλογία».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments