Πολιτική

Συνοδος Κορυφής: «Θρίλερ» με το κείμενο συμπερασμάτων – Η έντονη διαμαρτυρία Μητσοτάκη

Συνοδος Κορυφής: «Θρίλερ» με το κείμενο συμπερασμάτων – Η έντονη διαμαρτυρία Μητσοτάκη
Συνοδος Κορυφής: Ο πρωθυπουργός είπε στους άλλους ηγέτες ότι είναι παράδοξο οι ΗΠΑ να ετοιμάζουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας και να μην το κάνει η ΕΕ, όπως είχε υποσχεθεί.

Με μία ώρα καθυστέρηση ξεκίνησε το δείπνο των 27 ηγετών στις Βρυξέλλες αφού υπάρχει ζήτημα με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Η Ελλάδα επιδιώκει αλλαγές για να υπάρξουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αλλά κάτι τέτοιο απομακρύνεται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να είπε σε αυστηρό τόνο στους υπόλοιπους ηγέτες σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Politico: «Είναι τουλάχιστον παράδοξο, οι ΗΠΑ να ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ η ΕΕ ακόμη βαλτώνει σε “αν” και “αλλά”».

Η «μάχη» δίνεται αυτή την ώρα στο δείπνο των 27 ηγετών, το οποίο ενώ επρόκειτο να ξεκινήσει στις 21:30 ώρα Ελλάδος, ξεκίνησε τελικά στις 22:45. Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την δυσαρέσκειά τους για το κείμενο προσχεδίου συμπερασμάτων της ΕΕ.

«Θα εργαστούμε για να βελτιώσουμε το προσχέδιο των συμπερασμάτων. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα και σήμερα χώρες που δεν θέλουν καθόλου κυρώσεις για την Τουρκία. Για μας διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τόνιζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας, τάσσονται μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρο, η Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Δανία.

Αρνητικές σε κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας τάσσονται Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Πολωνία και Ουγγαρία. Η ελληνική πλευρά δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη για το κείμενο συμπερασμάτων αλλά και γενικότερα για τη στάση αρκετών κρατών ως προς την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

Την τακτική της Αθήνας, σκιαγράφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής, λέγοντας ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΕ. Αναμένεται να θέσει τους ευρωπαίους ηγέτες προ των ευθυνών τους, επικαλούμενος και το κείμενο της Συνόδου του περασμένου Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εν όψει του δείπνου Ολλανδία και Αυστρία είχαν στείλει παρατηρήσεις επί του κειμένου συμπερασμάτων στις οποίες γίνεται λόγος για κυρώσεις.

Πληροφορίες της Politico αναφέρουν ότι καθώς δεν υπάρχει ικανοποίηση από το κείμενο συμπερασμάτων, έχει πέσει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να οριστεί μια νέα, έκτακτη Σύνοδος Κορυφής το Φεβρουάριο προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας.

Είναι σαφές ότι χώρες όπως η Μάλτα, η Ισπανία και η Ιταλία προσπαθούν να μεταθέσουν χρονικά την όποια συζήτηση. Ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η στάση που θα τηρήσει η Γαλλια, καθώς το προηγούμενο διάστημα είχε στηρίξει τις ελληνικές θέσεις και έχει ταχθεί υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Επήλθε συμφωνία για τον Προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης

Τη συμφωνία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε την εφαρμογή και την ανοικοδόμηση των οικονομιών μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σαρλ Μισέλ.

Δείτε την ανάρτησή του στο Twitter

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments