Ελλάδα

Εμπορικά κέντρα: Παραμένουν κλειστά, ψάχνουν λύση για τη λειτουργία τους

Εμπορικά κέντρα: Παραμένουν κλειστά, ψάχνουν λύση για τη λειτουργία τους
Εμπορικά κέντρα: Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα που λειτουργούν εντός εμπορικών κέντρων.

«Δεν επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων σε κλειστά εμπορικά κέντρα και σε όσα λειτουργούν με συμφωνίες – συνεργασίας, όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop)».

Η φράση αυτή αναφέρεται στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το λιανεμπόριο. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα κλειστά εμπορικά κέντρα, τύπου mall, θα μείνουν κλειστά και τα καταστήματα δεν θα λειτουργήσουν ούτε θα μπορούν να κάνουν, όπως όλα δείχνουν και click away. Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με εμπορικά κέντρα «ανοικτού τύπου», αν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν δηλαδή από την ερχόμενη Κυριακή. Κι αν βεβαίως θα παρατηρηθεί συνωστισμός και μη πιστή τήρηση των μέτρων. Αλλωστε, η κυβέρνηση φοβάται «σύνδρομο Harrond’s» όπου παρατηρήθηκε χαμός από κόσμο μόλις αυτά άνοιξαν.

Ωστόσο τα κυβερνητικά επιτελεία αναζητούν μέχρι αυτή την ώρα εναλλακτικές λύσεις για την λειτουργία και των εμπορικών κέντρων. Μία ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι οι click away πωλήσεις να γίνονται στις εισόδους των εμπορικών κέντρων ή στους ανοιχτούς χώρους γύρω από αυτά. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Τι γίνεται με το click away και πώς λειτουργεί ;

Για τον τρόπο λειτουργίας του click away, ο κος Γεωργιάδης τόνισε ότι ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του μέσω του e-shop ή μέσω τηλεφώνου και η πληρωμή θα γίνεται ηλεκτρονικά ή μέσω του συστήματος POS εκτός του καταστήματος.

Στην περίπτωση αυτή, ο πελάτης, όταν θα πηγαίνει στο κατάστημα για την παραλαβή, θα πρέπει να έχει στην κατοχή του ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή μήνυμα από την επιχείρηση που να αποδεικνύει την παραγγελία και την ακριβή ώρα κατά την οποία θα μπορεί να παραλάβει την παραγγελία του.

Ποιες επιχειρήσεις αφορά;

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η λειτουργία του click away αφορά μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν είσοδο – έξοδο σε δρόμο και έτσι εξαιρούνται τα εμπορικά κέντρα.

Οι ουρές έξω από τα καταστήματα δεν μπορεί να υπερβαίνουν τα εννιά άτομα, με δύο μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλον, ενώ στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση παραβεί τα μέτρα θα της επιβληθεί πρόστιμο από 2.000 μέχρι 50.000 ευρώ (ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος) και θα υπάρξει και ταυτόχρονη αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημέρες.

Τι μήνυμα στέλνουμε στο 13033;

Εφόσον απαγορεύεται η είσοδος πελατών στο κατάστημα και είναι υποχρεωτική η αποστολή μηνύματος για μετακίνηση, το SMS που πρέπει να στείλουμε στο 13033 είναι με την επιλογή «2», δηλαδή «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης» ή με το έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης πλέον δε της απόδειξης προαγοράς του προμηθευτή.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments