Ελλάδα

Φιλίππου εμβολιασμός: Σε ετοιμότητα ο ΕΟΦ για το εμβόλιο – Ίσως χρειαστεί χορήγηση και δεύτερης δόσης

Φιλίππου εμβολιασμός: Σε ετοιμότητα ο ΕΟΦ για το εμβόλιο – Ίσως χρειαστεί χορήγηση και δεύτερης δόσης
Φιλίππου εμβολιασμός: Τι ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΦ στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα συμμετείχε και ο Δημήτρης Φιλίππου. Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων ενημέρωσε ότι ο ΕΟΦ είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για να διεξαγάγει το ταχύτερο δυνατόν όλες τις διοικητικές διεργασίες που απαιτούνται για να έρθει το εμβόλιο για την Covid-19 στην Ελλάδα.

Επίσης, είναι έτοιμος να παρακολουθήσει, έχοντας την εποπτεία της διακίνησης και της διάθεσης του εμβολίου, και να διασφαλίσει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά του.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ έδωσε έμφαση στη φαρμακοεπαγρύπνηση, τη λεγόμενη «κίτρινη κάρτα», επισημαίνοντας ότι παρακολουθείται η πορεία κάθε φαρμάκου και εμβολίου σε βάθος χρόνου, ενώ δίνεται η δυνατότητα καταγραφής των πολύ σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών. Ο κ. Φιλίππου τόνισε ότι έχει ληφθεί κάθε μέριμνα για να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη και εύκολη επικοινωνία των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί με τον ΕΟΦ για θέματα ανεπιθύμητων ενεργειών.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκτίμησε ότι είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να χορηγηθεί και δεύτερη δόση του εμβολίου. Επισήμανε ότι η απόφαση για επανάληψη των εμβολιασμών θα είναι συνάρτηση του χρονικού διαστήματος στο οποίο τηρείται η ανοσία και του επιπέδου ανοσίας στον πληθυσμό.

Σε σχέση με τα μονοκλωνικά αντισώματα, ο πρόεδρος του ΕΟΦ τόνισε ότι «καταφέραμε να είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που φέραμε μονοκλωνικά αντισώματα στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών». Διευκρίνισε ότι τα αντισώματα αυτά δεν έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου αλλά μία άδεια έκτακτης χορήγησης, η οποία προβλέπεται στις ΗΠΑ αλλά όχι στη χώρα μας και στην Ευρώπη.

Παρά ταύτα, η χώρα μας, βρίσκεται, όπως είπε ο κ. Φιλίππου, σε συνεχή ετοιμότητα και επικοινωνία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να γίνουν ταχύτατα όλες οι διεργασίες που θα επιτρέψουν την κυκλοφορία των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη χώρα μας «όταν διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα».

Τα στοιχεία για τον εμβολιασμό για τη γρίπη φέτος

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ έδωσε στη δημοσιότητα και τα στοιχεία που αφορούν στον εθνικό εμβολιασμό για την γρίπη, μετά την ολοκλήρωση της εμβολιαστικής περιόδου (15 Οκτωβρίου – 15 Δεκεμβρίου). Συνταγογραφήθηκαν συνολικά 3.600.000 εμβόλια. Ήδη έχουν εκτελεστεί 3.400.000 εμβόλια, ενώ στην ελληνική αγορά έχουν διατεθεί 3.950.000 εμβόλια.

Ο Δημήτρης Φιλίππου σημείωσε ότι «η εμβολιαστική στρατηγική που ακολουθήθηκε ήταν στον σωστό δρόμο και ήταν επαρκής» και πρόσθεσε: «Μικροπροβλήματα σίγουρα υπήρξαν, ήμασταν εκεί όμως, τα διορθώσαμε και για πρώτη φορά αισθανόμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που έτυχε αυτής της επιτυχίας η συγκροτημένη στρατηγική εμβολιασμού του πληθυσμού».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments