Πολιτική

Γεωργιάδης λιανεμπόριο: Μετά τις γιορτές θα επανεξεταστεί το άνοιγμα σε περιοχές με λίγα κρούσματα

Γεωργιάδης λιανεμπόριο: Μετά τις γιορτές θα επανεξεταστεί το άνοιγμα σε περιοχές με λίγα κρούσματα
Γεωργιάδης λιανεμπόριο: Τον λόγο που δεν έγινε επιλεκτικό άνοιγμα Περιφερειών όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος και τα Ιόνια νησιά, εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το ενδεχόμενο να ανοίξει η αγορά μετά τις 7 Ιανουαρίου στις περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι χαμηλό άφησε ανοιχτό ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΡΗΤΗ TV σημείωσε ότι εφόσον επανεξεταστούν τα δεδομένα και το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα μπορούσε η Κρήτη να ανοίξει μετά το πρώτο δεκαήμερο του νέου έτους.

Μάλιστα, όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης ο λόγος που αυτή τη φορά δεν έγινε επιλεκτικό άνοιγμα Περιφερειών όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος και τα Ιόνια νησιά, είναι το γεγονός ότι στην Κρήτη οι νομοί Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου είναι στο «πράσινο». “Το Ηράκλειο εξακολουθεί να βρίσκεται στο «πορτοκαλί» της αυξημένης επιτήρησης, σημείο το οποίο αμφισβήτησαν φορείς της τοπικής αγοράς” είπε ο υπουργός.

Ωστόσο, η εισήγηση των εμπειρογνωμόνων δεν είναι αντίστοιχη και για την εστίαση, καθώς, όπως υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, πρόκειται για χώρο όπου καταγράφεται η No1 εστία μετάδοσης του κορωνοϊού, παρά το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες τηρούσαν τα μέτρα.

Πάντως, συνέχισε ο υπουργός, μετά τις γιορτές θα επανεξεταστούν τα δεδομένα για το επιδημιολογικό φορτίο, για το άνοιγμα του λιανεμπορίου ανά περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Κρήτη. Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της εκπομπής, ο κ. Γεωργιάδης δέχθηκε ερωτήματα από φορείς των εμπορικών συλλόγων της Κρήτης αλλά και τις εστίασης, δίνοντας διευκρινίσεις για το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, τονίζοντας ότι θα λάβουν την ενίσχυση όσοι επιβεβαιωμένα έχουν αισθητή μείωση τζίρου σε σχέση με συγκεκριμένες περιόδους, αλλά και όλοι εκείνοι που παραμένουν κλειστοί.

Τι ισχύει για την επιστρεπτέα προκαταβολή:

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης τις προηγούμενες ημέρες ο 4ος κύκλος για την επιστρεπτέα προκαταβολή αφορά σε περίπου 450.000 εταιρείες και δημιουργεί μία ασπίδα προστασίας για τη διατήρηση 400.000 θέσεων εργασίας έως και τον Μάρτιο του 2021. «Θα γίνει στο αμέσως προσεχές διάστημα και επιστρεπτέα προκαταβολή 5, και επιστρεπτέα προκαταβολή 6, που θα λάβει υπόψη της τον μειωμένο τζίρο των εορτών, άρα o εμπορικός κόσμος που θα υποστεί την πολύ μεγάλη ζημιά, θα πάρει τη μερίδα του λέοντος από τα χρήματα των επιστρεπτέων προκαταβολών», έχει σημειώσει σχετικά ο υπουργός. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε νέα αύξηση του προϋπολογισμού από τα 1,8 δισ. ευρώ στα 2,2 δισ. για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4, της οποίας η αποπληρωμή ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments