Διεθνή

Brexit: Μερικές ώρες μένουν για τη συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών

Brexit: Μερικές ώρες μένουν για τη συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών
Brexit: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να δώσουν τα χέρια Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα συμφωνήσουν ή όχι;

Την πορεία των συζητήσεων για την εμπορική συμφωνία ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες σχολίασε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ, σημειώνοντας ότι “Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ακόμα μερικές μόλις ώρες για να διαβούν το πολύ στενό μονοπάτι προς μία εμπορική συμφωνία, η οποία θα αποτρέψει να επέλθει το πλέον ταραχώδες φινάλε στην κρίση του Brexit μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες”.

Οι δύο πλευρές φαίνεται να ζητούν εκατέρωθεν παραχωρήσεις εν μέσω μιας σειράς συχνά αντικρουόμενων μηνυμάτων, που κυμαίνονται από το ότι μια συμφωνία είναι δυνατή έως το ότι υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες για μια συμφωνία ή ακόμα το ότι επίκειται μια συμφωνία.

Μια συμφωνία θα διασφαλίσει ότι το εμπόριο προϊόντων που αντιστοιχεί στο ήμισυ του ετήσιου εμπορίου ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου, συνολικής αξίας σχεδόν 1 τρις δολαρίων, θα παραμείνει ελεύθερος από δασμούς και ποσοστώσεις μετά την 31η Δεκεμβρίου. «Είναι η ώρα της αλήθειας», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. «Υπάρχει μια πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας αλλά ο δρόμος προς μια τέτοια συμφωνία είναι πολύ στενός. Μας μένει πολύ λίγος χρόνος, μόλις μερικές ώρες για να κινηθούμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με χρήσιμο τρόπο εάν θέλουμε αυτή η συμφωνία να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου» είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι στο τέλος συνάντησης χθες το πρωί με τον Μπαρνιέ, οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προειδοποίησαν ότι εάν δεν λάβουν το κείμενο μιας συμφωνίας έως τα «μεσάνυκτα της Κυριακής», δεν θα μπορούν να την επικυρώσουν εγκαίρως προκειμένου αυτή να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωνε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι οι συνομιλίες είναι σε «σοβαρή κατάσταση και ότι τώρα φαίνεται πολύ πιθανόν πως δεν θα επιτευχθεί συμφωνία εκτός κι αν αλλάξει ουσιαστικά η θέση της ΕΕ». Από την μεριά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος αλλά το γεφύρωμα των διαφορών σε ορισμένους τομείς, ειδικά στην αλιεία, θα είναι «πολύ δύσκολο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments