Ελλάδα

6 στους 10 Έλληνες νοσηλευτές δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο

6 στους 10 Έλληνες νοσηλευτές δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο
Νοσηλευτές εμβόλιο: Προβληματισμένοι φαίνονται οι υγειονομικοί εργαζόμενοι για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Η πλειοψηφία των νοσηλευτών φαίνεται να είναι αρνητική στο να κάνει το εμβόλιο, ενώ μεγάλο είναι και το ποσοστό των γιατρών που δηλώνουν επιφυλακτικοί.

Πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί στην χώρα μας σύμφωνα με όσα έχει εξαγγείλει το υπουργείο Υγείας. Τα πρώτα εμβόλια θα φτάσουν στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2021 και θα διατεθούν για 150.000 εμβολιασμούς. Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη ξεκινήσει την διαδικασία για να μπορούν οι υγειονομικοί να δηλώσουν ότι θέλουν να εμβολιαστούν.

Τα σχετικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως το απόγευμα σήμερα στην πρεμιέρα της ενημέρωσης από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας αρμόδιο για την ΠΦΥ Μάριο Θεμιστοκλέους και την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, ωστόσο, το ποσοστό των υγειονομικών που θέλει να κάνει το εμβόλιο δεν είναι το αναμενόμενο και διαφοροποιείται με βάση την ειδικότητα.

Επιφυλακτικοί οι νοσηλευτές

Κατά μέσο όρο στα νοσοκομεία όλης της χώρας το ποσοστό των γιατρών κινείται κοντά στο 50% ενώ χαμηλότερο είναι αυτό των νοσηλευτών και κινείται στο 35 με 40%, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ethnos.gr. Πολύ χαμηλότερο είναι το ποσοστό όσων θέλουν να εμβολιασθούν κα ανήκουν σε άλλες ειδικότητες εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι περίπου 6 στους 10 νοσηλευτές είναι άκρως επιφυλακτικοί και δηλώνουν αρνητικοί στο να κάνουν το εμβόλιο. Γεγονός που προβληματίζει το υπουργείο Υγείας σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr.

Τα Νοσοκομεία της Αθήνας

Στα νοσοκομεία της Αθήνας με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ethnos.gr, το ιατρικό προσωπικό στις μεγαλύτερες Μονάδες Υγείας κινείται στο 50% ενώ στους νοσηλευτές το ποσοστό αγγίζει το 46%. Μεγαλύτερη συμμετοχή έχουν δηλώσει όσοι εργάζονται σε ΜΕΘ και σε κλινικές covid κάτι που αποδίδεται και στην δραματική εμπειρία που έχουν αποκτήσει όλους τους μήνες της πανδημίας με τους ασθενείς να χάνουν τη ζωή τους.

Το λοιπό προσωπικό στα Νοσοκομεία της Αθήνας κατέγραψε ποσοστό θετικών δηλώσεων 30%. Τα στοιχεία τόσο των Νοσοκομείων όσο και των Κέντρων Υγείας, επεξεργάζονταν τα στελέχη της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (1η ΥΠΕ) μέχρι αργά χθες το βράδυ ώστε το πρωί να παραδοθούν στο υπουργείο Υγείας.

Τα Νοσοκομεία Πειραιώς και Νήσων

Στα νοσοκομεία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (2η ΥΠΕ) Πειραιώς και Νήσων οι γιατροί δήλωσαν σε σχετικά μεγαλύτερο ποσοστό «ναι» στο εμβόλιο του κορονοϊού, αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr. Ειδικότερα τα στοιχεία η επεξεργασία των οποίων θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι σήμερα, δείχνουν ότι το 60% των γιατρών θέλουν να εμβολιασθούν και το 40% των νοσηλευτών. Περισσότερο θετικοί είναι και στη 2η ΥΠΕ οι εργαζόμενοι στις κρίσιμες μονάδες που διαχειρίζονται περιστατικά covid.

Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας της Μακεδονίας όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι από κορονοϊό στη χώρα μας ειδικά τους τελευταίους μήνες, η εικόνα της Θεσσαλονίκης δεν διαφοροποιείται πολύ από την υπόλοιπη χώρα.

Στο σύνολο του προσωπικού των Κέντρων Υγείας το ποσοστό όσων δήλωσαν θετικά στο να κάνουν το εμβόλιο αγγίζει το 53%, ενώ στα Νοσοκομεία φθάνει το 52%. Και στην Βόρεια Ελλάδα πιο διστακτικοί είναι οι νοσηλευτές καθώς λιγότεροι σε σχέση με τους γιατρούς δήλωσαν ναι στο να κάνουν το εμβόλιο που φθάνει σε λίγες ημέρες και στην Ελλάδα.

Σήμερα πάντως αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρωί άλλη μία τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Διοικητών των ΥΠΕ με τους Διοικητές των Νοσοκομείων και τους Γενικούς Γραμματείς του υπουργείου Υγείας, ώστε να συνεχισθεί η οργάνωση των εμβολιαστικών κέντρων και η διάθεση των εμβολίων καθώς και η συνέχιση της δημιουργίας νέων κλινών ΜΕΘ για κάθε ενδεχόμενο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments