Οικονομία

Κορωνοϊός μετάλλαξη: Το νέο στέλεχος του ιού οδηγεί σε κατρακύλα τα διεθνή χρηματιστήρια

Κορωνοϊός μετάλλαξη: Το νέο στέλεχος του ιού οδηγεί σε κατρακύλα τα διεθνή χρηματιστήρια
Κορωνοϊός μετάλλαξη: Τα νέα των τελευταίων ημερών και το συνακόλουθο χάος στην Βρετανία οδηγούν σε νευρικότητα τις αγορές. Το καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί στα χρηματιστήρια λόγω του εμβολίου εξανεμίζεται.

Οι εξελίξεις αναφορικά με το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Βρετανία έφερε χάος στην ίδια τη χώρα και μεγάλη αναστάτωση σε όλη την Ευρώπη. Τα χρηματιστήρια δεν έμειναν απαθή στις εξελίξεις. Κάθε άλλο. Η αισιοδοξία για ανάκαμψη που είχε αρχίσει να επικρατεί στις αγορές λόγω των εμβολίων δίνει την θέση της στην αβεβαιότητα για το μέλλον και τη διάρκεια της ύφεσης. Οι ευρωπαϊκές μετοχές είχαν πτώση 3% και ανάλογα αναμένεται να είναι και τα αποτελέσματα στην Wall Street.

Το νέο lockdown στη Βρετανία σε συνδυασμό με το κλείσιμο των συνόρων πολλών ευρωπαϊκών κρατών και τις πληροφορίες για ελλείψεις προϊόντων επισκιάζει τις θετικές ειδήσεις στις ΗΠΑ για το περιβόητο νομοσχέδιο για στήριξη της οικονομίας.

Σε δεινή θέση η Βρετανία

Όπως αναφέρει το Cnn.gr, η αναστολή διεθνών πτήσεων και το ‘πάγωμα’ στη ροή των εμπορικών μεταφορών προς και από τη Βρετανία απειλεί με χάος τα βρετανικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η εξέλιξη αυτή που συνέπεσε με την απουσία εμπορικής συμφωνίας του Brexit ενώ πλησιάζει η διορία της 31ης Δεκεμβρίου, οδήγησε τη λίρα σε πτώση κατά 2,5%, κάτω από το 1,32 δολάριο, και τη θέτει σε τροχιά για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της από τον Μάρτιο.

Οι επιπτώσεις στις βρετανικές μετοχές ήταν άμεσες. Κατέγραφαν απώλειες άνω 3%, με τις βρετανικές τράπεζες Lloyds και Barclays να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση, υποχωρώντας κάποια στιγμή πάνω από 6%. Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν νωρίτερα πτώση περίπου 3%, με τις μετοχές ταξιδίων και αναψυχής να υποχωρούν περίπου 5%.

Νέα locdown και νέα πίεση στα συστήματα υγείας

«Η βασική μας ανησυχία για τους επόμενους μήνες στην Ευρώπη θα είναι ότι η βρετανική μετάλλαξη (του ιού) είναι ήδη εκτός ελέγχου στην ήπειρο, το οποίο μπορεί να αυξήσει τις πιέσεις στα συστήματα υγείας και να επιβάλει ακόμα αυστηρότερα lockdown με αυξανόμενο οικονομικό κόστος», ανέφερε υψηλόβαθμος οικονομολόγος της AXA Investment Managers.

Οι απώλειες στην αγορά οδήγησαν σε αύξηση της μεταβλητότητας, με τον λεγόμενο ‘δείκτη φόβου’ της Wall Street, τον VIX, να ενισχύεται κατά 29,7 μονάδες στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον δείκτη S&P 500 σημείωσαν πτώση 2,5%, ενώ για τον Nasdaq υποχώρησαν σχεδόν 1%, καθώς οι φόβοι για το νέο στέλεχος του κορονοϊού επισκίασαν τη συμφωνία για το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. Ο επικεφαλής της πλειοψηφία στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ ανακοίνωσε ότι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι κατέληξαν χθες σε συμφωνία σχετικά με το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους περίπου 900 δισεκκ. δολαρίων, το το οποίο διαπραγματεύονταν από το καλοκαίρι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments