Διεθνή

Brexit: Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία

Brexit: Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία
Brexit: Μπόρις Τζόνσον και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσαν τα χέρια για την μετά-Brexit εποχή.

Τέλος στο θρίλερ του Brexit. Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύστερα από μήνες διαπραγματεύσεων και λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία, συμφώνησαν για τις μελλοντικές εμπορικές τους σχέσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μετά από 11 ώρες συνομιλιών, που ξεκίνησαν την Τετάρτη το βράδυ και αφού το Λονδίνο είχε προετοιμαστεί να κάνει «τεράστιες παραχωρήσεις», οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια.

“Όλα όσα είχαν υποσχεθεί στον βρετανικό λαό στο δημοψήφισμα του 2016 και στις γενικές εκλογές του περασμένου έτους γίνονται πραγματικότητα από αυτή τη συμφωνία” λέει η ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης και συμπληρώνει: “Πήραμε πίσω τον έλεγχο των χρημάτων, των συνόρων, των νόμων, του εμπορίου και των αλιευτικών υδάτων μας”.

Επίσης, μια κυβερνητική πηγή υπογραμμίζει:  «Η συμφωνία είναι καταπληκτικά νέα για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις σε κάθε τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που βασίζεται σε μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις η οποία έχει επιτευχθεί ποτέ με την ΕΕ. Επιτύχαμε αυτή τη μεγάλη συμφωνία για ολόκληρο το ΗΒ σε χρόνο ρεκόρ, και υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η οποία προστατεύει την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς μας και τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας μέσα σε αυτήν”.

“The deal is done” έγραψε ο Μπόρις Τζόνσον στο Twitter:

Τι δηλώνουν οι Βρυξέλλες:

Για «δίκαιη και ισορροπημένη» συμφωνία έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Αξίζει να παλέψουμε για αυτήν τη συμφωνία. Έχουμε τώρα μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα προστατεύσει τα συμφέροντά μας στην ΕΕ, θα διασφαλίσει θεμιτό ανταγωνισμό και θα παρέχει προβλεψιμότητα για τις αλιευτικές μας κοινότητες. Η Ευρώπη προχωρά τώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δείτε τις δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments