Πολιτική

Χαρδαλιάς: Ανακοινώσεις την Παρασκευή για λιανεμπόριο, Γυμνάσια και Λύκεια

Χαρδαλιάς: Ανακοινώσεις την Παρασκευή για λιανεμπόριο, Γυμνάσια και Λύκεια
Χαρδαλιάς: Στην αυριανή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, θα μάθουμε τις αποφάσεις του κυβερνητικού επιτελείου.

Ανακοινώσεις με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το λιανεμπόριο, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα γίνουν το απόγευμα της Παρασκευής 8 Ιανουαρίου από τον Νίκο Χαρδαλιά, υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, με μία απόφαση που δεν είναι ομόφωνη, οι ειδικοί εισηγούνται στην κυβέρνηση το άνοιγμα των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων και στις «κόκκινες» περιοχές. Οι λοιμωξιολόγοι της Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, συζήτησαν διεξοδικά το ζήτημα και κατέληξαν σε αυτή την πρόταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ethnos.gr, η κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα και της αυριανής (8/1) σύσκεψης των ειδικών για τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορωνοϊού, που θα αφορούν κυρίως στο άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 Ετσι, ο Νίκος Χαρδαλιάς, αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα που αφορούν τη συνέχεια ή όχι του lockdown. Τα μέχρι τώρα δεδομένα, ουσιαστικά φρενάρουν τις αρχικές προθέσεις των Αρχών που επιθυμούσαν την άρση του, καθώς τόσο τα ενεργά κρούσματα, όσο οι διασωληνωμένοι, αλλά και τα στοιχεία που δίνουν τα Πανεπιστήμια σχετικά με το ιικό φορτίο στα λύματα Αττικής και Θεσσαλονίκης, δεν αφήνουν περιθώρια.

Πάντως, υπάρχουν ειδικοί που αντιμετωπίζουν το ταυτόχρονο άνοιγμα των σχολείων και του click away, όχι απλώς με δυσπιστία, αλλά με φόβο. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, νωρίτερα σήμερα Πέμπτη.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας HERACLES, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο GRTimes.gr, σημείωσε ότι εάν τη Δευτέρα ανοίξουν λιανεμπόριο με click away και σχολεία, το τρίτο κύμα της πανδημίας θα οδηγήσει στις 18 Φλεβάρη την πληρότητα των ΜΕΘ σε όλη την επικράτεια στο 80%, ενώ στις 28 Φλεβάρη το ΕΣΥ θα έχει καταρρεύσει.

Ο κ. Σαρηγιάννης, ο οποίος πραγματοποιεί προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων, συμφωνεί με το άνοιγμα, όχι όμως με τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να «δαμάσουμε» την πανδημία μόνο με lockdown, εκτός αν πρόκειται για οργανωμένο και σχεδιασμένο lockdown «ακορντεόν».  svg%3E

«Άλλο ακολουθώ έναν οργανωμένο σχεδιασμό, κλείνοντας στοχευμένα, έχοντας ορίσει συγκεκριμένες ημερομηνίες εξ αρχής για το κλείσιμο της χώρας, και άλλο lockdown σαν μέσο αντίδρασης σε μία αύξηση που προέκυψε. Είναι άλλος τρόπος συμπεριφοράς. Αν συζητήσετε με τους παράγοντες της αγοράς, δε διαφωνούν με ένα εύστοχα σχεδιασμένο lockdown ακορντεόν», δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Αν ανοίξουν καταστήματα και σχολεία, είναι αναμενόμενη μία αύξηση, η οποία στις 18 Φλεβάρη θα οδηγήσει στην πληρότητα των ΜΕΘ στο 80% και στις 28 Φλεβάρη σε κατάρρευση του ΕΣΥ. Τότε, ένα πολύ αυστηρό lockdown θα είναι μία πολύ δελεαστική λύση, αλλά έτσι δεν οδηγούμαστε κάπου. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που κινούμαστε. Το να κάνουμε συνεχώς το ίδιο πράγμα δεν είναι το πιο ευφυές», εκτιμά.

Τι προτείνει

Ο καθηγητής, υπενθυμίζει, ότι παρόλο που βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν έχουν αξιοποιηθεί όλα τα απαραίτητα, τεχνολογικά και μη, μέσα για την καταπολέμησή της. Σημειώνει ότι η εστίαση, για παράδειγμα, αντί να επιδοτείται για την αγορά θερμαστρών, θα έπρεπε να επιδοτείται με συσκευές απολύμανσης του αέρα, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, αφού μειώνουν αισθητά την έκθεση των πολιτών σε μεγάλο ιικό φορτίο. 

«Να ανοίξουμε. Αλλά, να ανοίξουμε με μέτρα ενεργού προστασίας. Αυτό σημαίνει λόγου χάριν αύξηση της τηλεργασίας όπου γίνεται. Δεν είναι δυνατόν να είναι κάποιος δηλωμένος ως εργαζόμενος με τηλεργασία και να έχει παράλληλα και το χαρτί απ’ την ΕΡΓΑΝΗ, γυρνώντας όλο το Λεκανοπέδιο.

Ακόμη, συχνές απολυμάνσεις, εξοπλισμό των καταστημάτων με συσκευές απολύμανσης του αέρα, επιτάχυνση του εμβολιασμού και το πρώτο και κυριότερο είναι περισσότερα και στοχευμένα τεστ αντιγόνου. Αν το μαθηματικό σου μοντέλο, αποδεικνύει ότι στην «τάδε» περιοχή θα έχεις σε 10 μέρες πρόβλημα, αντί να κάνεις lockdown μόλις επιβεβαιωθείς, πρέπει να σπεύσεις και να πραγματοποιήσεις μαζικά τεστ εντοπίζοντας τα κρούσματα, σπάζοντας την αλυσίδα διασποράς», προτείνει ο καθηγητής.

Τι θα γίνει με τον τουρισμό το 2021

Ο κ. Σαρηγιάννης θέτει στο τραπέζι το ζήτημα του τουρισμού. Θεωρεί ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα κριθεί το μέλλον της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας. «Μετά τον Απρίλη θα υπάρξει αποκλιμάκωση και αρχές Ιουνίου θα έχουμε πολύ χαμηλά κρούσματα. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε ενδιάμεσα. Στη χώρα μας, τα πακέτα διακοπών κλείνονται ήδη από τον Μάρτιο. Αν θέλουμε να συζητήσουμε σοβαρά για την πορεία του τουρισμού, πρέπει να αποδείξουμε τις εβδομάδες που ακολουθούν ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός. Με στοχευμένα μέτρα, σωστό σχεδιασμό και άρα μείωση των κρουσμάτων, υπάρχει ελπίδα για τον τουρισμό», αναφέρει. 

Η άποψή του για τα σχολεία

Ο κ. Σαρηγιάννης υπενθυμίζει ότι η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τον Νοέμβριο επήλθε μερικές ημέρες μετά το κλείσιμο των σχολείων. Ο καθηγητής του ΑΠΘ τονίζει ότι είναι λάθος να υποστηρίζουμε ότι απ’ τα σχολεία δεν υπάρχει διασπορά του ιού.

«Οι μελέτες του εξωτερικού, δείχνουν ότι η επίδραση στη κοινότητα είναι ανάλογη με το βαθμό διασποράς στα σχολεία. Με υψηλό βαθμό διασποράς στην κοινότητα, υπάρχει υψηλή διασπορά στα σχολεία. Στη φάση που είμαστε, θα μπορούσαμε να τα ανοίξουμε, αλλά επειδή μαθηματικά προβλέπεται ότι η διασπορά στην κοινότητα θα αυξηθεί, πρέπει να περιμένουμε και την εκτίναξη στα σχολεία», τονίζει ο καθηγητής.

Δείτε και ρεπορτάζ του Mega σε σχέση με το λιανεμπόριο και το άνοιγμα των μαγαζιών

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments