Ελλάδα

Μαγαζιά ανοιχτά: Click inside με ραντεβού – Ποιες επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν από Δευτέρα

Μαγαζιά ανοιχτά: Click inside με ραντεβού – Ποιες επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν από Δευτέρα
Μαγαζιά ανοιχτά: Την Παρασκευή θα «ψηφίσουν» οι λοιμωξιολόγοι για το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και click in shop.

Όπως όλα δείχνουν από την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου θα ανοίξει ο κλάδος της ένδυσης, υπόδησης, τα κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης νυχιών και τα κοσμηματοπωλεία με την μέθοδο των ραντεβού εντός.

Με την μέθοδο click away θα ανοίξουν όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι του λιανεμπορίου εκτός από τις περιοχές που έχουν μπει σε επιτήρηση καθώς φοβούνται για ξέσπασμα την επιδημίας σε αυτές.  Σχετικά με τα εμπορικά κέντρα όπου υπάρχει δυνατότητα παραλαβής εκτός θα είναι παραλαβή εκτός και όπου δεν υπάρχει δυνατότητα θα έχουμε click in shop, δηλαδή, εντός του καταστήματος. Βεβαίως θα ισχύσει ο περιορισμός των ατόμων βάση τετραγωνικών και θα υπάρχει αναρτημένη λίστα των ραντεβού τα οποία θα κλείνονται είτε ηλεκτρονικά, είτε τηλεφωνικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγορές των καταναλωτών θα γίνονται με τη μέθοδο click inside, ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να δοκιμάζουν τα είδη που θέλουν ν’ αγοράσουν. Θα ψωνίζουμε μόνο στα καταστήματα της περιοχής που μένουμε. Επίσης θα έχουμε αυστηρά τρεις ώρες στη διάθεσή μας για τις αγορές. Θα υπάρχουν αυστηρότατοι έλεγχοι ακόμα και για την τήρηση του ωραρίου. Το μαγαζί θα πρέπει να μας έχει στείλει μήνυμα, όπου θα επιβεβαιώνει το ραντεβού. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα κομμωτήρια δεν θα ανοίξουν μαζί με τα καταστήματα, καθώς οι ειδικοί δεν θέλουν να πάμε σε μαζικό άνοιγμα.

Ο εμπορικός κόσμος χαρακτηρίζει οριακή την κατάσταση στην αγορά και υποστηρίζει ότι χιλιάδες επιχειρήσεις θα κλείσουν οριστικά, εάν δεν επαναλειτουργήσουν άμεσα. Παράλληλα, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών εμφανίζεται θετικός στο ενδεχόμενο να τεθούν γεωγραφικά όρια στη μετακίνηση των καταναλωτών, ώστε να μην κατεβαίνουν στο κέντρο για να ψωνίσουν οι κάτοικοι των προαστίων. Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ήδη , από το πρώτο εννιάμηνο του 2020 τα δημόσια έσοδα έχουν μειωθεί κατά 600 εκατομμύρια ευρώ μόνο από τον ΦΠΑ που δεν έχει καταβληθεί, ενώ οι συνολικές απώλειες του εμπορικού τζίρου ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια.

Λιανεμπόριο ή σχολεία;

Εάν τα στοιχεία στη συνεδρίαση της Παρασκευής είναι παρόμοια με τα σημερινά, τότε θα υπάρξει το «πράσινο φως» για το άνοιγμα του λιανεμπορίου είτε για Γυμνάσια και Λύκεια σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας Νίκο Σύψα. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, ο κ. Σύψας είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη σχολική δραστηριότητα.

«Γνωρίζουμε ότι η κίνηση της επιδημίας στα σχολεία επηρεάζεται άμεσα από την κίνηση εκτός σχολείου. Όλα είναι αλληλένδετα. Κανένας δεν είναι σε γυάλα ή φούσκα», δήλωσε. «Αν τα στοιχεία που μας παρουσιάσουν οι επιδημιολόγοι κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής είναι παρόμοια με αυτά που επικρατούν σήμερα, νομίζω ότι τότε μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Το πρώτο ήταν τα δημοτικά, το δεύτερο θα είναι είτε το λιανεμπόριο (ένδυση υπόδηση) είτε οι επόμενες τάξεις της εκπαίδευσης, και τα δυο θα έχουν παρόμοιο επιδημιολογικό φορτίο. Όχι όμως και τα δυο. Η τακτική μας είναι ότι ανοίγουμε ένα βήμα τη φορά. Όλα αυτά όμως, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία της Παρασκευής θα το επιτρέπουν», επισήμανε.

Μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εξέφρασε την άποψη ότι σιγά σιγά πρέπει να ανοίξουν όλοι οι τομείς της οικονομίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments