Ελλάδα

Μεταναστευτικό: Συνάντηση Μπακογιάννη – Μηταράκη για την Αθήνα

Μεταναστευτικό: Συνάντηση Μπακογιάννη – Μηταράκη για την Αθήνα
Μεταναστευτικό: Με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου συναντήθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων. Τι τόνισε για το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα στην πόλη.

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα και οι επιπτώσεις του στην Αθήνα ήταν  το βασικό θέμα συζήτησης στη σημερινή συνάντηση που είχαν ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος: “Υπάρχουν γειτονιές που έχουν ξεπεράσει το όριο του κορεσμού με πολλαπλές συνέπειες για τη ζωή στην πόλη”.

Αναλυτικά τι έγραψε στο Facebook για τη συνάντηση ο κ. Μπακογιάννης:

“Σήμερα συναντήθηκα με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη για να συζητήσουμε για το προσφυγικό – μεταναστευτικό στην πόλη. Η Αθήνα έχει σηκώσει δυσανάλογα μεγάλο βάρος και έχει κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Υπάρχουν γειτονιές που έχουν ξεπεράσει το όριο του κορεσμού με πολλαπλές συνέπειες για τη ζωή στην πόλη. Ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και συμβάλλει έμπρακτα καθημερινά, υπερβαίνοντας και κατά πολύ μάλιστα, τις αρμοδιότητες του.

Η πολιτεία οφείλει από την πλευρά της να καταρτίσει τη δίκη της ειδική στρατηγική διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού στη πόλη της Αθήνας, όπου και καταλήγει ο μεγαλύτερος αριθμών των ανθρώπων που έχουν περάσει τα σύνορα. Σε μια τέτοια προσπάθεια, που πλέον αποκτά τον χαρακτήρα του επείγοντος, θα μας βρει αρωγούς”.

Η Ελλάδα ζητάει να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία πρόσφυγες και μετανάστες.

Nωρίτερα σήμερα, όπως έγινε γνωστό το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κατέθεσε αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Frontex για την άμεση επιστροφή 1.450 αλλοδαπών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, η Ελλάδα ζητά να επιστρέψουν στην Τουρκία 955 αλλοδαποί που μπήκαν στη χώρα μας από την Τουρκία και βρίσκονται στη Λέσβο, 180 που βρίσκονται στη Χίο, 128 που βρίσκονται στη Σάμο και 187 στην Κω, των οποίων το αίτημα έχει απορριφθεί τελεσίδικα και ως εκ τούτου είναι επιστρεπτέοι, βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι το πρώτο δίμηνο του 2020 καταγράφηκαν συνολικά 139 επιστροφές προς την Τουρκία, ενώ η διαδικασία των επιστροφών έχει σταματήσει από τις 15 Μαρτίου 2020, οπότε και η Τουρκία επικαλέστηκε τις δυσκολίες που επέφερε το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού. Δέκα μήνες μετά, υπογραμμίζει το υπουργείο, «οι ταχείες διαδικασίες ελέγχων για κορωνοϊό στην Ελλάδα και η σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την επανέναρξη της διαδικασίας επιστροφών με ασφάλεια όσων αλλοδαπών δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και εισήλθαν στην Ελλάδα από την Τουρκία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments