Διεθνή

Αλεξέι Ναβάλνι: Την απελευθέρωσή του απαιτούν ΕΕ και ΗΠΑ από τη Ρωσία

Αλεξέι Ναβάλνι: Την απελευθέρωσή του απαιτούν ΕΕ και ΗΠΑ από τη Ρωσία
Αλεξέι Ναβάλνι: «Η σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι κατά την άφιξή του στη Μόσχα είναι απαράδεκτη» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζητώντας την «άμεση απελευθέρωσή του» από το Κρεμλίνο.

Στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας βρίσκεται το Κρεμλίνο, ένα 24ωρο μετά τη σύλληψη του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι κατά την επιστροφή του στη Μόσχα από τη Βερολίνο, έχοντας υποβληθεί σε θεραπεία μετά την δηλητηρίασή του με νευροτοξικό παράγοντα για την οποία φέρεται να ευθύνεται η κυβέρνηση Πούτιν.

«Η σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι κατά την άφιξή του στη Μόσχα είναι απαράδεκτη» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζητώντας την «άμεση απελευθέρωσή του» από το Κρεμλίνο. Αλλά και οι ΗΠΑ έσπευσαν να καταδικάσουν την κίνηση της Μόσχας να φιμώσει τον Ναβάλνι, με το Κρεμλίνο να καλεί τη διεθνή κοινότητα να μην αναμειγνύεται στα του οίκου της και να κοιτάξει τα δικά της προβλήματα.

«Για τον πιο θαρραλέο άνθρωπο στον κόσμο»

κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Bild αναρτώντας σχετικό βίντεο με τη χθεσινή σύλληψή του στην ιστοσελίδα της. Η εφημερίδα σχολίασε επίσης πως ο άοπλος Ναβάλνι συνελήφθη από τις ρωσικές αρχές επιστρέφοντας στην πατρίδα του ενώ ήξερε ότι θα του περάσουν χειροπέδες. Όπως μεταδίδει το CNN, o Ναβάλνι θα περάσει από τη δίκη. Μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή του, θα βρίσκεται υπό κράτηση στο αστυνομικό τμήμα της πόλης Χίμσκι, βόρεια της Μόσχας.

Μέχρι τώρα, δεν του έχει επιτραπεί να μιλήσει με τον δικηγόρο του, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, Κίρα Γιαρμίσκι. Ο 44χρονος Ναβάλνι βρέθηκε αντιμέτωπος με Ρώσους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαβατηρίων μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που τον μετέφερε στη Μόσχα από το Βερολίνο, όπως μεταδόθηκε σε live μετάδοση από τον λογαριασμό του στο YouTube. Ο Αλεξέι Ναβάλνι φίλησε τη γυναίκα του πριν τον συλλάβουν στο αεροδρόμιο, με τη Γιούλια Ναβάλνι να αποθεώνεται από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί όταν έφτασε στον χώρο υποδοχής.

Σε ανακοίνωσή τους οι αρχές διευκρινίζουν ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι περιλαμβάνεται σε λίστα καταζητούμενων από τις 29 Δεκεμβρίου του 2020 για παραβίαση των όρων αναστολής ποινής φυλάκισης, η οποία είχε επιβληθεί το 2014. Νούμερο 1 επικριτής και αντίπαλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ακούραστος διώκτης της διαφθοράς των ρωσικών ελίτ, ο Αλεξέι Ναβάλνι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να αψηφά το Κρεμλίνο, αφού επέζησε της δηλητηρίασης με τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ και ανέρρωσε σε γερμανικό νοσοκομείο, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ρωσία, παρά την απειλή νέας φυλάκισής του και παρά τους φόβους για την ασφάλειά του.

Υπενθυμίζεται ότι ο 44χρονος πρώην δικηγόρος είχε μεταφερθεί τον Αύγουστο σε κακή κατάσταση στο Βερολίνο από το Ομσκ της Σιβηρίας.

Έπειτα από τρεις εβδομάδες σε κώμα, τρία ευρωπαϊκά εργαστήρια αποφάνθηκαν με απόλυτη βεβαιότητα: ο Αλεξέι Ναβάλνι προσεβλήθη από έναν παράγοντα τύπου Νοβιτσόκ, μίας νευροτοξικής ουσίας η οποία είχε παρασκευασθεί από τις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες για στρατιωτικούς σκοπούς. H ρωσική Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία ανέφερε ότι ο Ναβάλνι τέθηκε υπό κράτηση για παράβαση των όρων της αναστολής για ποινή στην οποία ο Ρώσος ακτιβιστής είχε καταδικαστεί στο παρελθόν, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο «Tass».

«Εδώ είναι το σπίτι μου», ανέφερε στους δημοσιογράφους που ταξίδεψαν μαζί του χθες, λίγο πριν συλληφθεί. «Αισθάνομαι όπως κάθε πολίτης της Ρωσίας που έχει το δικαίωμα να επιστρέψει στην πατρίδα του. Έχω τη θέση 13, ελπίζω να είναι τυχερή» «Δεν φοβάμαι τίποτα», είπε, γνωρίζοντας ότι πιθανόν να αντιμετώπιζε μια μακρά ποινή φυλάκισης σε περίπτωση που επέστρεφε στη Ρωσία. «Ο Αλεξέι Ναβάλνι πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως», δήλωσε μέσω του Twitter ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του εκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδικάζει «σθεναρά» τη σύλληψη χθες του Ρώσου αντιπολιτευόμενου, ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ο Αμερικανός απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά την απόφαση της Ρωσίας να συλλάβει τον Αλεξέι Ναβάλνι», τονίζει ο Πομπέο στην ανακοίνωση Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κρίνοντας ότι «η σύλληψή του είναι η τελευταία σε μια σειρά αποπειρών να σιωπήσουν ο Ναβάλνι και άλλες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητες φωνές που επικρίνουν τις ρωσικές αρχές».

«Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία ζήτησαν από την ΕΕ την επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας εάν ο Ναβάλνι δεν απελευθερωθεί», όπως τόνισε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας ο οποίος τόνισε ότι «η κράτηση του Ναβάλνι είναι εντελώς ακατανόητη. Το κράτος δικαίου και η προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων, στην οποία η Ρωσία δεσμεύεται συνταγματικά, αλλά και από τις διεθνείς συνθήκες, αφορούν και τον Ναβάλνι. Πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε ότι τα σχόλια του Σάλιβαν και άλλων δυτικών αξιωματούχων «ήταν ήδη έτοιμα από πριν», καλώντας τους «να σέβονται το διεθνές δίκαιο, να μην εμπλέκονται σε νομικές διαδικασίες ανεξάρτητων και κυρίαρχων χωρών και να ασχολούνται με τα προβλήματα των δικών τους χωρών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments