Ελλάδα

Άρση lockdown: Πρώτα τα σχολεία και μετά η εστίαση – Τι λένε οι ειδικοί

Άρση lockdown: Πρώτα τα σχολεία και μετά η εστίαση – Τι λένε οι ειδικοί
Άρση lockdown: Ποιες οι προτεραιότητες της κυβέρνησης. Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα ύστερα από 2,5 μήνες lockdown σχεδιάζει η κυβέρνηση. Αποφάσεις για την ώρα δεν έχουν ληφθεί, καθώς όλα θα κριθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών. Ωστόσο, η επιστροφή των μαθητών όλων των βαθμίδων στα θρανία αποτελεί προτεραιότητα.

Τα δημοτικά σχολεία άνοιξαν την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ τα καταστήματα μαζί με κομμωτήρια λειτουργούν από την περασμένη Δευτέρα. Οι αριθμοί από αυτά τα ανοίγματα θα καθορίσουν και την πρόταση των ειδικών στην κυβέρνηση για τις υπόλοιπες δραστηριότητες.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να ανοίξουν πρώτα οι υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης και στη συνέχεια η εστίαση.

Το πιθανότερο λοιπόν είναι, εφόσον τα νούμερα το επιτρέψουν, τα γυμνάσια και τα λύκεια να ανοίξουν από την 1η Φεβρουαρίου.

Η εστίαση θα ακολουθήσει, λογικά σε επόμενη ημερομηνία μέσα στον Φεβρουάριο. Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, συζητείται έντονα να ανοίξουν αρχικά μόνο οι εξωτερικοί χώροι, ενώ δεν συζητείται προς το παρόν άνοιγμα των μπαρ. «Όταν θα ανοίξει, σίγουρα θα είναι μόνο για τον εξωτερικό χώρο, γι’ αυτό και δίνονται τα θερμαντικά σώματα. Αποκλείεται να ανοίξουμε με κλειστές τις πόρτες και την πλήρη χρήση των τετραγωνικών που διαθέτει κάθε κατάστημα. Απέχουμε πολύ από την επιστροφή στην παλιά μας ζωή. Δεν είναι η ώρα της εστίασης τώρα που μιλάμε», σημείωσε επί του θέματος ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο Open.

Τι άλλο εξετάζει να ανοίξει η κυβέρνηση:

  • χιονοδρομικά κέντρωα
  • πρακτορεία ΟΠΑΠ
  • ψάρεμα
  • κυνήγι
  • μετακινήσεις εκτός νομού.

Για το ενδεχόμενο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων ο κ . Γεωργιάδης σημείωσε: «Μας απασχολεί μια εποχική δραστηριότητα, όπως είναι τα χιονοδρομικά κέντρα. Δεν είναι όμως της παρούσης. Πρώτα πρέπει να μετρήσουμε τι έγινε με το λιανικό εμπόριο. Τα βήματα πρέπει να γίνονται ένα – ένα, λελογισμένα. Υπάρχει μια πανδημία και ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα, το οποίο δικαίως φοβίζει και την κυβέρνηση και τους επιστήμονες. Αυτή τη στιγμή στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχει θύελλα με τον κορωνοϊό».

Τι λένε Γώγος και Βατόπουλος:

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας σήμερα στο Mega για το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των σχολείων, είπε: «Για να αποφασίσουμε κάτι περεταίρω, ένα άνοιγμα, πρέπει να δούμε τα δεδομένα 1 έως 2 εβδομάδων. Θα δούμε τι έγινε όχι μόνο επιδημιολογικά αλλά και από την τήρηση των μέτρων. Θα συζητήσουμε τι έγινε με το λιανεμπόριο και θα συζητήσουμε αν μπορεί να ανοίξει κάτι άλλο. Η πολιτεία αποφασίζει τι είναι αυτό το άλλο, που δίνει τις προτεραιότητες. Τα σχολεία είναι προτεραιότητα κατά τη γνώμη μου».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στο ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι η η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα θα παραμείνει. Σχετικά με την εστίαση είπε πως αργεί το άνοιγμα της και ότι αυτό θα το καθορίσει το πώς θα πάει η επιδημία και το λιανεμπόριο. Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία του για τις μετακινήσεις για τα χιονοδρομικά κέντρα ενώ ανέφερε πως μπορεί να απελευθερωθεί άμεσα ψάρεμα και κυνήγι όμως δεν μπορεί να επιτραπεί ακόμα η μετακίνηση από νομό σε νομό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments