Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: «Καλωσορίζουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων»

Αλέξης Τσίπρας: «Καλωσορίζουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων»
Αλέξης Τσίπρας: Τι τόνισε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από το βήμα της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών.

Κριτική προς την κυβέρνηση άσκησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του προς την Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών που επεκτείνει τα ναυτικά μίλια της χώρας μας από 6 σε 12. Αφού τόνισε ότι το κόμμα του καλωσορίζει το σχέδιο νόμου, σημείωσε: «Καλωσορίζουμε κι εσάς κύριε Μητσοτάκη σε μια ακόμα στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τις Πρέσπες, τώρα τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο».

«Να θυμίσω τι λέγατε όταν εμείς ανακοινώσαμε την πρόθεση αυτή το 2018», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «τόσο εσείς όσο και κορυφαία στελέχη της ΝΔ έβγαιναν με δημόσιες δηλώσεις σχεδόν να λένε ότι χωρίζουμε την Ελλάδα στα δύο και μιλούσαν για μια επιλογή που ζημιώνει την χώρα. Σχεδόν όσα λέγατε και για την Συμφωνία Πρεσπών. Τώρα εσείς που πολεμήσατε τη στρατηγική μας για την πρόθεση να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο χειροκροτείται αλλήλους. Εσείς σε όλα τα θέματα άλλα λέτε όταν είστε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλα όταν είστε στα κυβερνητικά έδρανα».

«Αναρωτιέμαι αν αντί για θριαμβολογίες θα έπρεπε να κάνετε μια κάποια αυτοκριτική», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος στη συνέχεια παρέθεσε και συγκεκριμένες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ από το 2018.

«Ο κ. Κουμουτσάκος έλεγε τότε ότι οι προθέσεις μας για επέκταση υδάτων στο Ιόνιο είναι φθηνοί εντυπωσιασμοί. Αυτό κάνετε σήμερα. Η κ. Μπακογιάννη έλεγε ότι πρόκειται για επιλογή αντίθετη με την πάγια στρατηγικη εξωτερικής πολιτικής και η τμηματική επέκταση υδάτων δίνει επιχειρήματα στην άλλη πλευρά. Ο κ. Κικίλιας έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται αντίθετα με την πάγια άποψη της εθνικής πολιτικής. Αυτά λέγατε τότε. Όλα αυτά πώς δικαιολογούνται με τους σημερινούς διθυράμβους και τα χειροκροτήματα; Αν δεν αναθεωρήσετε τον τρόπο που διαχειρίζεστε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής με το βλέμμα στις εσωκομματικές ισορροπίες πώς θα έχετε θετικά αποτελέσματα;».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε μάλιστα, ότι θα κάνει ορισμένες παρατηρήσεις, με στόχο να συμβάλλει στο να μην συνεχιστούν τα «λάθη τώρα που εσείς έχετε την ευθύνη».

«Θα συμφωνήσουμε ότι τα εθνικά θέματα, ιδιαίτερα το ακανθώδες ζήτημα των σχέσεων με Τουρκία, απαιτεί από το πολιτικό σύστημα και κυρίως από το κυβερνών και της μείζονος αντιπολίτευσης προσπάθεια συνεννόησης και συναίνεσης. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να καταβάλουμε αυτή την προσπάθεια και θα συνεχίσουμε έτοιμοι να στηρίξουμε την κυβέρνηση για το καλό της πατρίδας όπου χρειαστεί. Με μια προϋπόθεση όμως ότι η κυβέρνηση θα δείξει και αποδείξει ότι χειρίζεται τα εθνικά μας θέματα και πρωτίστως τα ελληνοτουρκικά με εθνική σοβαρότητα, υπευθυνότητα, σαφή εθνική γραμμή και σταθερότητα. Εθνική όχι μικροκομματική και επικοινωνιακή ή εσωκομματική όπως έγινε πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν από την παράταξή σας.

Όλοι ξέρουμε ότι τον αποφασιστικό λόγο στον χειρισμό εθνικών θεμάτων τον έχει ο πρωθυπουργός. Υπήρξε μια τοποθέτηση χθες από τον ΥΠΕΞ και σήμερα ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει θέμα στις σχέσεις σας. Προφανώς η εθνική γραμμή καθορίζεται από τον πρωθυπουργό και ο ΥΠΕΞ ή συμφωνεί ή αποχωρεί. Όμως αυτός είναι ένας λόγος για να ανησυχούμε. Λόγος ανησυχίας μας είναι το ιστορικό το δικό σας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και αναφέρομαι στον τρόπο που αντιμετωπίσατε όλα τα μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και την στάση που κρατήσατε που ήταν αντίθετη με το εθνικό συμφέρον, με κίνδυνο να οδηγηθούμε σε κλίμα εμφυλίου και αντιπαραθέσεων.

Τις εικόνες που είδαμε στο Καπιτώλιο τις ζήσαμε εξώ από αυτή την αίθουσα όταν με εσάς προτοστάτες ένα κομμάτι ακροδεξιών αποσπάστηκε και επιχείρησε να εισέλθει στη Βουλή. Όταν τότε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δέχονταν σφαίρες και απειλητικά μηνύματα και διάφοροι βάνδαλοι πυρπολούσαν. Τα ξεχάσατε; Τα ξεχάσατε τώρα που κάνατε την κωλοτούμπα; Εν γνώση σας οδηγήσατε στην εμφύλια αντιπαράθεση. Εν γνώση σας συμπλεύσατε με ακραίους και θολώσατε με συνδομή ΜΜΕ την εθνική αλήθεια εν ονόματι του κομματικόυ και προσωπικού οφέλους την αλήθεια που αργότερα παραδεχθήκατε».

Στη συνέχει σημείωσε:«Αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υποχωρούσε στις πιέσεις Μητσοτάκη και ακροδεξιάς και δεν είχε αποφασιστικότητα και γενναιότητα να αποδεχθεί το πολιτικό και κομματικό κόστος σήμερα αντί στα βόρεια σύνορα να είχαμε φίλο θα είχαμε εχθρό και ενδεχομένως σύμμαχο του Ερντογάν. Θυμάστε κ. Μητσοτάκη με τι ευκολία και επιπολαιότητα μας λέγατε ότι η Συμφωνία Πρεσπών αποτελεί εθνική ήττα που έχει ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού και εθνικό λάθος; Με τι ευκολία χειροκροτούσατε στις 25 Ιανουαρίου 2019 τον κ. Βορίδη όταν αποκαλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση εθνικής μειοδοσίας; Για μια συμφωνία που τώρα και τηρείτε και τιμάτε και που κατά τον ΥΠΕΞ αποκατέστησε την ιστορία».

«Δεν πρόκειται να μετατρέψουμε ένα κρίσιμο θέμα σε έξαλλη αντιπολιτευτική στάση όπως κάνατε εσείς με τη Συμφωνία των Πρεσπών»

«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μετατρέψουμε ένα κρίσιμο θέμα σε έξαλλη αντιπολιτευτική στάση, εθνικιστικές κορώνες σε πασαρέλα αντιπολιτευτικής αντίστασης όπως κάνατε εσείς με τις Πρέσπες. Δεν έχω δισταγμό να το επαναλάβω. Εμείς παραμένουμε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην αναγκαία συνεννόηση και συναίνεση στα κρίσιμα θέματα με την Τουρκία. Συμπερασματικά σας καλώ κ. Μητσοτάκη να ξεφύγετε από την ασάφεια και να γνωστοποιήσετε σε κόμματα και λαό ένα σαφή οδικό χάρτη αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων με διπλωματικά μέσα. Με σαφείς εθνικές κόκκινες γραμμές. Όλα αυτά να γίνουν σαφή προς κάθε κατεύθυνση ώστε η Άγκυρα να γνωρίζει ότι είμαστε ανοικτοί σε διάλογο αλλά δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα και προκλήσεις» συμπλήρωσε.

Και αναφέρθηκε στις διερευνητικές επαφές: «Το μήνυμα ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές: στηρίζουμε διερευντικές για υφαλοκριπήδα και ΑΟΖ με την ελπίδα να επιτευχθεί έντιμη συμφωνία είτε δημερώς είτε στην Χάγη. Η Ελλάδα πρέπει όμως να είναι κάθετη αρνητική απέναντι σε οποιαδήποτε συζήτηση για γκρίζες ζώνες και αποστρατικοποίηση νησιών. Πρέπει να είναι κάθετη απέντντι σε πιέσεις τρίτων για ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αυτή είναι η κρυστάλλινη θέση μας και αξιοποιήστε την. Θέση μας έιναι ότι πρέπει να είναι διακριτές οι κόκκινες γραμμές. Όμως δεν έχουμε εικόνα για τους στόχους διαπραγμάτευσης. Δεν έχουμε εικόνα ποια θα είναι η τακτική που θα ακολουθήσουμε».

«Η επέκταση υδάτων στο Ιόνιο αποτελεί αναμφισβήτητα θετικό βήμα. Αν δεν συνδυαστεί με επιστροφή σε σοβαρή πολιτική με σαφείς κόκκινες γραμμές και αποφασιστικότητα, οι κίνδυνοι είναι εδώ και είναι μεγάλοι και ο μεγαλύτερος κίδνυνος είναι να βρεθούμε μπροστά σε χειρότερες εξελίξεις κλιμάκωσης έντασης. Οφείλετε να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Κ. Μητσοτάκη αναλάβετε τις ευθύνες σας και εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν» κατέληξε.

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments