Ελλάδα

Διαδικτυακός Διαγωνισμός Προγραμματισμού και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Διαδικτυακός Διαγωνισμός Προγραμματισμού και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
Ο Διαδικτυακός Διαγωνισμός Προγραμματισμού κι Εκπαιδευτικής Ρομποτικής θα διεξαχθεί από 25 Μαρτίου έως και 25 Απριλίου και περιλαμβάνει ποικίλες κατηγορίες.

Το 2021 η χώρα μας γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, από τότε που γενναίοι και σπουδαίοι άνθρωποι πολέμησαν για το όνειρο μίας καλύτερης Ελλάδας.  Σκοπός των εορτασμών και των επετείων οφείλουμε να είναι πέραν της εξύμνησης των κατορθωμάτων της φυλής μας, κυρίως η συντήρηση της ιστορικής μνήμης και η διάσωση της συλλογικής κληρονομιάς. 

Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (WRO) καλεί τους μαθητές να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη και με όπλο τους την τεχνολογία να δημιουργήσουν κατασκευές και βίντεο, αναδεικνύοντας ιστορικές στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης. Ας τιμήσουμε τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης δείχνοντας το δρόμο  της δημιουργίας έχοντας το βλέμμα στο μέλλον. 

Κατηγορίες Διαγωνισμού:

Ο Διαδικτυακός Διαγωνισμός Προγραμματισμού κι Εκπαιδευτικής Ρομποτικής θα διεξαχθεί από 25 Μαρτίου έως και 25 Απριλίου και περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες:
  • Κατηγορία Scratch for Beginners (Animation)  «Το καλοκαίρι που ονειρεύομαι» : για μαθητές 5-7 ετών.
  • Κατηγορία Scratch Advanced (Animation) «Οι μεγάλες στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821» : για μαθητές 8-12 ετών.
  • Κατηγορία Regular (κατηγορία με πίστα) «RoboMarathon» : για μαθητές 12-16 ετών.

Προαιρετικές Συμμετοχές 

  • Νηπιαγωγείο : για νήπια έως 5 ετών.
  • Καλλιτεχνικός διαγωνισμός με Python: συμμετέχοντες 15-21 ετών.

Βασικές Κατηγορίες Διαγωνισμού

Scratch for Beginners «Το καλοκαίρι που ονειρεύομαι» (Animation):

Η κατηγορία αυτή απευθύνεται σε παιδιά των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού και τους δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουν σε ομάδες των 2-4 ατόμων τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους στα πρώτα τους βήματα στον προγραμματισμό και στη σκηνοθεσία. Έχοντας ως πηγή έμπνευσης τις καλοκαιρινές διακοπές, οι συμμετέχοντες μπορούν να σχεδιάσουν τους δικούς τους χαρακτήρες και να τους βοηθήσουν να φέρουν εις πέρας απίθανες αποστολές! Ως μικροί επιστήμονες, οι μαθητές μπορούν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους πάνω στις απλές μηχανές και να δώσουν λύσεις στα προβλήματα και τις προκλήσεις των ηρώων τους.

Τα παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν ένα βίντεο διάρκειας 1 λεπτού (ελάχιστο) έως 3 λεπτά (μέγιστο) το οποίο θα αναρτηθεί στο επίσημο κανάλι Youtube  του WRO Hellas (απαραίτητη η εγγραφή σας στο κανάλι) έτσι ώστε να ψηφίσει το κοινό τα αγαπημένα του βίντεο.

Scratch Advanced « Οι μεγάλες στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821»  (Animation)

Η κατηγορία αυτή απευθύνεται σε παιδιά 8-12 ετών και τους δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουν σε ομάδες των 2-6 ατόμων τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους στο σχεδιασμό animation και στη δημιουργία εικονικών αυτοματισμών. Με σεβασμό στην ιστορία, οδηγό τη φαντασία τους και βοηθό τον Καραγκιόζη, οι μαθητές καλούνται να σχεδιάσουν φιγούρες της Ελληνικής Επανάστασης και να τις προγραμματίσουν με τηλεχειρισμό, ώστε να κινούνται ταυτόχρονα και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, αλλά και με το περιβάλλον, συνθέτοντας έτσι μία διασκεδαστική ψηφιακή παράσταση!

Τα παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν ένα βίντεο διάρκειας 1 λεπτού (ελάχιστο) έως 3 λεπτά (μέγιστο) το οποίο θα αναρτηθεί στο επίσημο κανάλι Youtube  του WRO Hellas (απαραίτητη η εγγραφή σας στο κανάλι) έτσι ώστε να ψηφίσει το κοινό τα αγαπημένα του βίντεο.

RoboMarathon (Κατηγορία Regular)

Η τελική φάση του διαγωνισμού RoboMarathon θα διεξαχθεί την άνοιξη, αποδίδοντας ένα φόρο τιμής στην ιστορία των προγόνων μας. Η θεματολογία των προκλήσεων της τελικής φάσης του διαγωνισμού, θα είναι εμπνευσμένη από σημαντικές ιστορικές στιγμές της ένδοξης Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Η προκριματική φάση του διαγωνισμού ολοκληρώνεται το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου. Οι ομάδες που συμμετείχαν τουλάχιστον σε 4 από τις 6 προκριματικές δοκιμασίες, προκρίνονται στην τελική φάση.

Χρονοδιάγραμμα τελικής φάσης RoboMarathon

Κυριακή 14 Μαρτίου και ώρα 11.00-14.00: Θα διεξαχθεί online προσομοίωση του Μεγάλου Τελικού. Η προσομοίωση θα είναι προαιρετική και χωρίς αξιολόγηση, με στόχο την εξοικείωση των μαθητών στη διαδικασία και στο ύφος των θεμάτων.
Κυριακή 28 Μαρτίου και ώρα 11.00-14.00: Θα διεξαχθεί online ο Μεγάλος Τελικός. Τα θέματα δε θα είναι γνωστά και θα ανακοινωθούν εκείνη την ημέρα στις 11.00 ακριβώς. Ο τρόπος διεξαγωγής του τελικού θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας εκείνη τη χρονική περίοδο.
  • Αν δεν υπάρχει καραντίνα, οι μαθητές θα προσέλθουν σε συνεργαζόμενους χώρους του WROHellas (σε όλες τις περιφέρειες της χώρας) και θα διαγωνιστούν εκεί χωρίς την παρουσία των προπονητών τους.
  • Σε περίπτωση όμως καραντίνας, οι μαθητές θα συμμετέχουν από το σπίτι τους. Για τη διασφάλιση της εγκυρότητας της διαδικασίας, ο WROHellas έχει σχεδιάσει μια σειρά από μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν αναλυτικά το Μάρτιο.

Προαιρετικές Συμμετοχές

Κατηγορία Νηπιαγωγείου

Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα γιορτάζει και τιμά τα 200 χρόνια της επανάστασης από το 1821. Στο πλαίσιο αυτό σας προτρέπουμε να δημιουργήσετε ομάδες στα νηπιαγωγεία σας, να εξιστορήσετε τα γεγονότα (τοπικής) ιστορίας και να εξηγήσετε με τον τρόπο που γνωρίζετε πολύ καλά στα παιδιά, τι έγινε το 1821.

Χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε τεχνολογία επιδαπέδιων ρομπότ διαθέτετε ή επιθυμείτε. Ενδεχομένως το ρομποτάκι σας, σε μια πίστα που θα δημιουργήσετε εσείς, να ξεκινάει από την αφετηρία (1821), να ακολουθεί μια διαδρομή με σημαντικές στιγμές της επανάστασης και να τερματίζει στο ιστορικό γεγονός το οποίο θέλετε να αναδείξετε (ενδεικτικά η έξοδος του Μεσολογγίου). Κάθε έργο θα διαθέτει ένα βίντεο διάρκειας 2 έως 4 λεπτών το οποίο θα αναρτηθεί στο επίσημο κανάλι Youtube του WRO Hellas έτσι ώστε το κοινό να ψηφίσει τα αγαπημένα του.

Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός με Python

Με αφορμή την επανάσταση του 1821 σχεδιάστηκαν διάφοροι πίνακες με στιγμές και προσωπογραφίες από ηγετικές μορφές της Ελληνικής επανάστασης. Αυτή είναι και η ιδέα για αυτόν τον διαδικτυακό διαγωνισμό. Σκοπός του διαγωνισμού είναι να αποκτήσουν οι μαθητές δεξιότητες προγραμματισμού χρησιμοποιώντας την γλώσσα Python.

Σε αυτόν τον διαγωνισμό θα χρειαστεί μέσω της βιβλιοθήκης turtle της python οι μαθητές να γράψουν ένα πρόγραμμα το οποίο θα σχεδιάζει μια εικόνα η οποία να είναι σχετική με την Επανάσταση του 1821. Καλείστε να δημιουργήσετε ένα βίντεο το οποίο θα αναρτηθεί στο επίσημο κανάλι Youtube του WRO Hellas (απαραίτητη η εγγραφή σας στο κανάλι) για να ψηφίσει το κοινό τα αγαπημένα του.

Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (World Robot Olympiad)  2021 με θέμα “Το μέλλον της Ενέργειας”

Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO διοργανώνεται για 13η συνεχή χρονιά από τον WRO Hellas με Στρατηγικό Συνεργάτη την COSMOTE. Ο παγκόσμιος τελικός της World Robot Olympiad 2021 θα διεξαχθεί διαδικτυακά από τις 18 μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2021.  Στον παγκόσμιο τελικό θα συμμετέχουν ομάδες από τις εξής κατηγορίες:

  • Regular Category
  • Open Category
  • Future Engineers (πιλοτική κατηγορία)

Αυτή τη χρονιά το θέμα της Ολυμπιάδας είναι «PowerBots – Το μέλλον της Ενέργειας». Από τη βιομηχανική επανάσταση χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερη ενέργεια που δεν παρέχεται από εμάς ή από ζώα που κάνουν τη δουλειά για εμάς. Τα τελευταία 150 χρόνια χρησιμοποιούμε πολλά ορυκτά καύσιμα. Αλλά πολλοί άνθρωποι τώρα συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε για πάντα. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε περισσότερη καθαρή και ανανεώσιμη ενέργεια.

Η ανανεώσιμη ενέργεια είναι ενέργεια που προέρχεται από πηγές που ανανεώνονται, όπως το φως του ήλιου, ο άνεμος, η βροχή, οι παλίρροιες, τα κύματα και η γεωθερμική θερμότητα. Η χρήση περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σημαίνει ότι πρέπει να λύσουμε νέες προκλήσεις. Και εκεί ζητάμε από την ομάδα σας να βοηθήσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments