Πολιτική

Σύσκεψη σήμερα: Τη συγκάλεσε εκτάκτως ο Βασίλης Κικίλιας – Ποιοι θα συμμετέχουν και τι θα συζητήσουν

Σύσκεψη σήμερα: Τη συγκάλεσε εκτάκτως ο Βασίλης Κικίλιας – Ποιοι θα συμμετέχουν και τι θα συζητήσουν
Σύσκεψη σήμερα: Ανάμεσα στα άτομα που συμμετέχουν, είναι και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

O υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε σήμερα Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, για τις 13:30, σύσκεψη στο υπουργείο σχετικά με το ζήτημα των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Στη σύσκεψη που έχει ως αντικείμενο τον συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του SARS-CoV-2, συμμετέχουν:

  • ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος,
  • ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας,
  • ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας,
  • ο καθηγητής Γιώργος Σουρβίνος,
  • ο καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής και
  • ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Αγώνας δρόμου» κατά των μεταλλάξεων του κορωνοϊού

Ερευνητές από το Χιούστον των ΗΠΑ, σε συνεργασία με επιστήμονες από το Weill Cornell Medicine, το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, το Εθνικό Εργαστήριο Argonne και το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, ανακοίνωσαν μια μελέτη που περιλαμβάνει περισσότερες από 5.000 γενετικές αλληλουχίες του κορωνοϊού που αποκαλύπτουν τη συνεχή συσσώρευση μεταλλάξεων στον γενετικό κώδικά του ιού, μια από τις οποίες μπορεί να τον έκανε πιο μεταδοτικό.

Όμως, η μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Οκτώβριο, δεν διαπίστωσε ότι αυτές οι μεταλλάξεις έχουν κάνει τον ιό πιο θανατηφόρο ή ότι άλλαξαν τα κλινικά αποτελέσματα. Γενικά, όλοι οι ιοί συσσωρεύουν γενετικές μεταλλάξεις και οι περισσότερες από αυτές δεν είναι σημαντικές, αναφέρουν οι ερευνητές της μελέτης. Οι κορωνoϊοί όπως ο SARS-CoV-2 είναι σχετικά σταθεροί, επειδή διαθέτουν έναν μηχανισμό διόρθωσης σφαλμάτων. Ωστόσο, κάθε μετάλλαξη είναι ένα τυχαίο γεγονός και με την εκτεταμένη διάδοση του ιού στις ΗΠΑ και αλλού ο ιός είχε πολλές ευκαιρίες να υποστεί μεταλλάξεις, ενδεχομένως με απρόβλεπτες συνέπειες.

Μια από τις πρώτες χώρες που ανέφερε πως έχει καταγράψει κρούσματα από τον μεταλλαγμένο κορωνοϊό από τη Μεγάλη Βρετανία, ήταν η Πορτογαλία. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (INSA) της ευρωπαϊκής χώρας ανακοίνωσε στα τέλη του Δεκεμβρίου ότι έχουν εντοπιστεί τρεις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, που συνεχίζει να πλήττει τη χώρα.

«Μπορούμε πλέον να επιβεβαιώσουμε, έπειτα από μελέτη σε συνεργασία με το Επιστημονικό Ινστιτούτο Γκουλμπένκιαν, ότι οι (γενετικές) παραλλαγές σε αυτό το δεύτερο κύμα στην Πορτογαλία είναι μεταλλάξεις που δεν είχαν εντοπιστεί στο πρώτο κύμα», εξήγησε τότε ο Ζουάου Πάουλου Γκόμες, ερευνητής στο τμήμα λοιμωδών νόσων του INSA, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων LUSA.

Οι τρεις μεταλλάξεις, που έχουν εντοπιστεί σε όλη την Πορτογαλία, εντάσσονται στη «διαδικασία προσαρμογής του ιού στους ανθρώπους», σύμφωνα με ό,τι συμπλήρωσε και εκτίμησε σε αυτή τη διαδικασία. «Αυτό είναι φυσιολογικό να συμβαίνει, έχει περάσει ένας χρόνος αφότου ο ιός εμφανίστηκε και μόλυνε ανθρώπους. Είναι εντελώς φυσιολογικό», συνέχισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments