Πολιτική

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Η διαφορά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Η διαφορά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Αναφορικά με το εμβόλιο, πάνω από 6 στους 10 (63%) λέει ότι θα το κάνει ενώ ένα ισχυρό ποσοστό, 26% ότι δεν θα το κάνει και 10% ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη.

Νέα δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού καναλιού. Η έρευνα διεξήχθη από 19 Ιανουαρίου ως 25 Ιανουαρίου ενώ το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.200 άτομα.

Στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 36,1%, αυξημένο κατά 1,3 μονάδες σε σχέση με τον Δεκέμβριο (34,8%). Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μισή μονάδα και φτάνει στο 19,7%, επομένως η διαφορά τον Ιανουάριο φτάνει τις 16,4 μονάδες (από 15,6% τον Δεκέμβριο). Τρίτο κόμμα, αλλά κινούμενο σε ρηχά νερά, αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ με 6,4%, ποσοστό αυξημένο κατά 0,6 μονάδες και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,7%, η Ελληνική Λύση με 3,6% και το ΜΕΡΑ 25 με 2,4% και πτώση 0,8 μονάδες.

Ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας

Σημαντικότερο πρόβλημα για το 42% των πολιτών είναι η πανδημία του κορωνοϊού και η ιατρική περίθαλψη. Δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η οικονομία με τις αυθόρμητες αναφορές να φτάνουν στο 32%, Ανεργία με 8%, εξωτερική πολιτική με 6% και πολιτικοί – πολιτικό σύστημα με 5% είναι τα υπόλοιπα ζητήματα που προβληματίζουν τους πολίτες. Είναι εμφανές όμως ότι η υγειονομική αναταραχή των τελευταίων μηνών και οι συνέπειες στην οικονομική κατάσταση κάθε οικογένειας, «καίνε» καθημερινά τους Έλληνες.

Οι πολίτες, σε ποσοστό 53% αξιολογούν αρνητικά την οικονομική κατάσταση, 12% θετικά και 34% ουδέτερα. Επίσης, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την οικονομία τους επόμενους μήνες. Το 51% λέει ότι θα χειροτερέψει η κατάσταση, το 26% ότι θα γίνουν καλύτερες οι οικονομικές συνθήκες και το 20% ίδιες.

Το 61% προβλέπει μια φυσιολογική καθημερινότητα στην οικονομία θα έρθει μετά το 2021, ενώ το 38% μέσα στη χρονιά. Ακόμη, 4 στους 10 (41%) τονίζουν ότι είναι στην ίδια προσωπική κατάσταση σε σχέση με πέρυσι, το 16% σε καλύτερη αλλά και το 43% σε χειρότερη κατάσταση.

Τι λένε για το εμβόλιο

Το 55% των πολιτών που ρωτήθηκαν στην έρευνα, λέει ότι τα χειρότερα τα έχουμε αφήσει πίσω μας, το 35% ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς (55%) εκτιμά ότι θα επανέλθουμε σε φυσιολογική κατάσταση μετά το 2021, θα χαθεί δηλαδή κι αυτή η χρονιά. 3 στους 10 (29%) λέει ότι θα τελειώσουν όλα μέσα στο 2021 ενώ 14% ελπίζει σε μια κανονικότητα μέχρι τα μέσα του 2021.

Αναφορικά με το εμβόλιο, πάνω από 6 στους 10 (63%) λέει ότι θα το κάνει ενώ ένα ισχυρό ποσοστό, 26% ότι δεν θα το κάνει και 10% ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη. Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα παρατηρείται αύξηση 8 μονάδων σε όσου θα το κάνουν επειδή προφανώς το εμβόλιο έχει έρθει και ήδη έχουν γίνει χιλιάδες εμβολιασμοί. Οι πολίτες άνω των 65ετών λένε σε ποσοστό 82% ότι θα το κάνουν ενώ το μικρότερο ποσοστό (54%) είναι στην ηλικία 17-34 ετών.

Αναφορικά με την ασφάλεια του εμβολίου, το 62% πιστεύει ότι είναι ασφαλές, το 22% ότι δεν είναι. Επίσης, 57% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τηρείται η σειρά εμβολιασμού, αλλά και 3 στους 10 (29%) λέει ότι παραβιάζεται.

Αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια

Το 64% των ερωτηθέντων λέει «ναι» στην αστυνόμευση των πανεπιστημιακών χώρων που αποφάσισε να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Το 31% αντίθετα αντιδρά στο ενδεχόμενο αυτό.

Διερευνητικές με Τουρκία

Στο ερώτημα: «Αρχίζουν διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να διαπιστωθεί αν μπορούν να συμφωνήσουν στα θέματα των διαπραγματεύσεων; Κατά τη γνώμη σας θα πρέπει…» οι απαντήσεις είναι οι εξής: Το 64% λέει ότι πρέπει να κάνουμε μόνο όσα θέματα πιστεύουμε εμείς ότι είναι ανοικτά. Το 15% υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να κάνουμε καμιά διαπραγμάτευση με την Τουρκία ενώ το 18% λέει να δεχθούμε να συζητήσουμε και θέματα που θέτει η γειτονική χώρα από την πλευρά της.

Αξιολόγηση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Στο ερώτημα: «Ποια είναι η γνώμη σας για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός, το 56% απαντά θετικά, το 37% αρνητικά και ένα 6% ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Κακά μαντάτα για τον ΣΥΡΙΖΑ μιας και το 75%, δηλαδή 3 στους 4 κρίνουν αρνητικά την αξιωματική αντιπολίτευση και μόνο 15% θετικά. Αρνητικά κρίνει το 69% και τον Αλέξη Τσίπρα σε ό,τι αφορά την άσκηση των καθηκόντων του ενώ μόλις 2 στους 10 δηλώνουν ότι έχουν θετική άποψη.

Αξιολόγηση έργου

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, λαμβάνει τις περισσότερες θετικές γνώμες (68%). Οι αρνητικές είναι στο 19% και το ισοζύγιο στο 49%. Ακολουθεί η διαχείριση του κορωνοϊού και η δημόσια υγεία με 55% θετικές, 41% αρνητικές (ισοζύγιο 14), οι εντυπώσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με 49% θετικές και 42% αρνητικές, το περιβάλλον με 49% θετικές και 34% θετικές. Χειρότεροι τομείς για την κυβέρνηση είναι, σύμφωνα με τους πολίτες, τα εργασιακά θέματα (27% θετικές γνώμες, 61% αρνητικές), η παιδεία με 33% θετικές και 60% αρνητικές, η οικονομία με 34% θετικές και 60% αρνητικές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments