Διεθνή

ΠΟΥ κορωνοϊός: Να σταματήσει η φιλονικία των χωρών για την προμήθεια των εμβολίων

ΠΟΥ κορωνοϊός: Να σταματήσει η φιλονικία των χωρών για την προμήθεια των εμβολίων
ΠΟΥ κορωνοϊός: Ο επικεφαλής της ΠΟΥ, Δρ. Αντχανομ Τένδρος ανέφερε ότι τα εμβόλια πρέπει να διανεμηθούν δίκαια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τους περιορισμούς που επέβαλε στις εξαγωγές των εμβολίων η ΕΕ σχολίασε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια ανησυχητική στάση που δεν κάνει καλό στη δημόσια υγεία ή σε οποιαδήποτε χώρα, αφού σε πολλές των περιπτώσεων, τα συστατικά των εμβολίων προέρχονται από διάφορετικές χώρες και τέτοιοι περιορισμοί θα μπορούσαν τελικά να επιφέρουν μειονεκτήματα για όλες τις χώρες.

Υπογράμμισε επιπλέον ότι θα πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος με διαχωρισμό φτωχών και πλούσιων χωρών και να διπλασιαστούν οι προσπάθειες από όλους. Διαφορετικά, όπως είπε ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ θα προκύψουν τρία μεγάλα προβλήματα. Θα επιβεβαιωθεί η καταστροφική ηθική αποτυχία, η πανδημία θα συνεχίσει να καίει στην κοινωνία, ενώ η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα αργήσει. «Είναι λοιπόν δική μας επιλογή και ελπίζω να επιλέξουμε την σωστή κατεύθυνση» κατέληξε.

Ο επικεφαλής της ΠΟΥ, Δρ. Αντχανομ Τένδρος επανέλαβε ότι τα εμβόλια πρέπει να διανεμηθούν δίκαια σε ολόκληρο τον κόσμο και τόνισε πως ο εθνικισμός των εμβολίων μπορεί να εξυπηρετεί βραχυπρόθεσμους στόχους πολιτικής, οπτική όμως κοντόφθαλμη κατά τον ίδιο, καθώς η πανδημία πρέπει να καταπολεμηθεί παντού και ταυτόχρονα.

«Όταν ένα χωριό καίγεται, δεν έχει νόημα μια μικρή ομάδα πολιτών να συσσωρεύσει όλους τους πυροσβεστήρες για να προστατεύσει τα σπίτια της. Η φωτιά θα σβήσει γρηγορότερα αν όλοι έχουν πυροσβεστήρα και όλοι συνεργαστούν» ανέφερε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο επικεφαλής διαχείρισης κρίσεων του ΠΟΥ, Μαικ Ραίαν προέτρεψε τις χώρες που φιλονικούν για την προμήθεια των εμβολίων να σκεφτούν την κατάσταση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας σε λιγότερο αναπτυγμένες χώρες. «Πολεμούν για το κέικ, όταν δεν έχουν καν πρόσβαση στα ψίχουλα» είπε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ μετά την έγκριση του εμβολίου της Astrazeneca από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ευελπιστεί να δώσει έγκριση έκτακτης ανάγκης για το εμβόλιο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Όσον αφορά την πολυμελή αποστολή των επιστημόνων του Οργανισμού στην Κίνα για την αναζήτηση της πηγής του κορωνοίου, ο Π.Ο.Υ ανέφερε πως μετά την καραντίνα 14 ημερών οι επιστήμονες πραγματοποίησαν σήμερα επίσκεψη στα Νοσοκομεία της Γουχάν όπου νοσηλεύτηκαν τα πρώτα κρούσματα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα προβούν σε επιτόπιες έρευνες στο Ιολογικό Ινστιτούτο, την ψαραγορά της Γουχάν, ενώ θα έχουν την δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων με ειδικούς της περιοχής.

Τέλος, μετά από νέα τηλεδιάσκεψη με την συμμετοχή 2000 επιστημόνων από όλο τον κόσμο για τις μεταλλάξεις, διαπιστώθηκε σύμφωνα με την επικεφαλής τεχνικής διαχείρισης του COVID19 Μαρία βαν Κερκόβε ότι υπάρχουν κάποιες μεταλλάξεις που εμφανίζονται πιο μεταδοτικές- χωρίς αν τις κατονομάζει-αλλά το αισιόδοξο είναι ότι φαίνεται να αντιμετωπίζονται με τα περιοριστικά μετρα που έχουν ληφθεί. Παράλληλα συνεχιζόμενων των εμβολιασμών όπως σημείωσε η ίδια, θα μειώνεται ο κίνδυνος για την ανάπτυξη νέων μεταλλάξεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments