Ελλάδα

Νέα μέτρα: Αγωνία για την Αττική – Ποια έχουν πέσει στο τραπέζι

Νέα μέτρα: Αγωνία για την Αττική – Ποια έχουν πέσει στο τραπέζι
Νέα μέτρα: Επιστροφή στην τηλεκπαίδευση και οριζόντια λειτουργία του λιανεμπορίου, βρίσκονται μεταξύ άλλων στις σκέψεις της κυβέρνησης και των ειδικών.

Καθόλου αισιόδοξα δεν είναι τα νέα από την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα. Τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με τον εντοπισμό μεταλλάξεων, έχουν σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση και στους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι συζητούν τη λήψη νέων μέτρων.

Χθες, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εξήγησε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό, είναι εδώ και θα μας ταλαιπωρήσει και θα μας πιέσει ακόμη». Ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε πως θα επικρατήσουν οι μεταλλάξεις, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την Αττική, καθώς τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 4.000, ενώ ανοδική τάση καταγράφεται και στις νέες νοσηλείες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, σε απόλυτους αριθμούς οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά, επιστρέφοντας στα δεδομένα των πρώτων μηνών του 2020. Η διαφορά, ωστόσο, σε σχέση με την παρούσα φάση της πανδημίας είναι η μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων, φτάνοντας μέχρι και το 40% των νέων κρουσμάτων. Μάλιστα ο κ. Τσιόδρας απηύθυνε έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων μέχρι το τέλος Μαρτίου, γιατί «μπορεί να έχουμε πρόβλημα» με τις μεταλλάξεις.

Στα εναλλακτικά σενάρια που συζητούνται τις τελευταίες ώρες βρίσκονται:

  • Η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 9:00 το βράδυ στην Αττική (όπως δηλαδή ισχύει σήμερα) και μέχρι τις 5:00 το πρωί, ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης χθες.
  • Η επιστροφή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην τηλεκπαίδευση για όλες τις περιοχές (και όχι μόνο για τις κόκκινες), προκειμένου να μειωθεί δραστικά η κινητικότητα στην κοινότητα.
  • Η οριζόντια λειτουργία του λιανεμπορίου με την μέθοδο του click away για όλες τις περιοχές (όχι μόνο τις κόκκινες), μολονότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκαλεί αντιδράσεις τόσο στον εμπορικό κόσμο, όσο και σε κυβερνητικούς παράγοντες.

“Να δούμε πως θα πάει η νόσος και αναλόγως θα πράξουμε”

«Δεν θέλω να σκέφτομαι το κλείσιμο του λιανεμπορίου. Προσπαθούμε να κρατήσουμε ενεργό τον πνεύμονα της λιανικής πώλησης γιατί χρηματοδοτεί τα οικονομικά του κράτους και το κράτος καλύπτει διάφορες δαπάνες», δήλωσε, μπροστά σε μια τέτοια πιθανότητα, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. Ο ίδιος εμφανίστηκε πιο καθησυχαστικός, επισημαίνοντας ότι «μια μέρα δεν καθορίζει τις αποφάσεις. Θα περιμένουμε και τις επόμενες μέρες την πορεία της νόσου και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Να δούμε πως θα πάει η νόσος και αναλόγως θα πράξουμε».

Ακόμα, υποστήριξε ότι το click away και το click inside περιόρισαν την κινητικότητα, λέγοντας ότι αν πρέπει να περιοριστεί κι άλλο η κινητικότητα, θα το αποφασίσουν η κυβέρνηση και οι ειδικοί. Σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο τα καταστήματα λιανεμπορίου στην Αττική να κλείνουν στις 17:00, έκανε λόγο ότι οι συνθήκες στην Αττική είναι διαφορετικές από τις επαρχιακές πόλεις, σε μια σειρά δραστηριοτήτων, όπως η εργασία.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην αυστηροποίηση των προστίμων για το take away, επιχειρώντας να εξηγήσει που αποσκοπεί το μέτρο. «Θεραπεύσαμε ή ρυθμίσαμε το ζήτημα για αυτούς οι οποίοι έπαιρναν το προϊόν και κάθονταν στο ίδιο σημείο εντός του χώρου με άλλους 3-4. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την τήρηση των μέτρων. Για τους χώρους που έχει ευθύνη η επιχείρηση μπήκε η ρύθμιση» είπε, ενώ στη συνέχεια υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να συνωστιζόμαστε μπροστά στα καφέ και στα εστιατόρια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments