Πολιτική

ΚΙΝΑΛ: Με φαρσοκωμωδία μοιάζει η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην εστίαση

ΚΙΝΑΛ: Με φαρσοκωμωδία μοιάζει η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην εστίαση
ΚΙΝΑΛ: Το κόμμα της αντιπολίτευσης ζητά από τους αρμόδιους «να σοβαρευτούν επιτέλους», τονίζοντας πως «οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής δείχνουν το τι πρέπει να γίνει».
ΚΙΝΑΛ: Το κόμμα της αντιπολίτευσης ζητά από τους αρμόδιους «να σοβαρευτούν επιτέλους», τονίζοντας πως «οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής δείχνουν το τι πρέπει να γίνει».

Σε ανακοίνωση του το Κίνημα Αλλαγής, όσο αφορά στην παραλαβή από το κατάστημα στην εστίαση, τονίζει πως «μόνο με φαρσοκωμωδία μοιάζει η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην εστίαση. Το πρωί απαγορεύεται το take away, το μεσημέρι επιτρέπεται».

«Ο αρμόδιος υπουργός ζητά τα κλειδιά των μαγαζιών και μετά αρχίζει τις συγγνώμες. Ο πρωθυπουργός δεν έχει κουράγιο να μιλήσει με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων και φωνάζει μερικούς φίλους του για να τους πει ότι όλα καλά. Στο μεταξύ οι επιχειρήσεις απειλούνται με αφανισμό και οι εργαζόμενοι με ανεργία», σημειώνεται και καταλήγει στο εξής: «Να σοβαρευτούν επιτέλους. Οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής δείχνουν το τι πρέπει να γίνει».

Θυμίζουμε πως σε πρόσφατες δηλώσεις της, η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε πως τα καταστήματα της εστίασης κινδυνεύουν με αφανισμό και δεν τα βγάζουν πέρα. «Και μαζί τους χιλιάδες άνθρωποι που ζουν από αυτά. Δεν πρέπει να μπουν λουκέτα και φυσικά δεν πρέπει να παραδώσουν τα κλειδιά».

Και κάλεσε την κυβέρνηση, άμεσα, να υιοθετήσει τα στοχευμένα και ρεαλιστικά μέτρα στήριξης που έχει προτείνει εδώ και πάρα πολλούς μήνες το Κίνημα Αλλαγής. Συγκεκριμένα, οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την στήριξη της εστίασης περιλαμβάνουν:

Για τη ρευστότητα

 • Πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις της εστίασης, ύψους 1 δισ., με το 70% να είναι ενίσχυση και 30% δάνειο, με ρήτρα διατήρησης προσωπικού για τουλάχιστον 4 μήνες. Μείωση του κριτηρίου πτώσης τζίρου στο 10%.
 • Για τους 3 πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, να μην επιστραφεί το 50% του ποσού. Με βάση την πρόσφατη αναθεώρηση του πλαισίου από την ΕΕ, αυτή η δυνατότητα παρέχεται στα κράτη – μέλη.
svg%3E

Μέτρα μείωσης κόστους λειτουργίας επιχείρησης

 • Επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων για 6 μήνες μετά το άνοιγμα της επιχείρησης.
 • Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% για όλο το 2021.
 • Μείωση των δημοτικών τελών για 4 μήνες μετά το άνοιγμα των καταστημάτων.

Μέτρα ελάφρυνσης από υποχρεώσεις

 • Ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών σε δημόσιο-ταμεία, με κούρεμα του 30% της οφειλής για όσους είναι συνεπείς στη ρύθμιση.
 • Απαλλαγή από τις πάγιες χρεώσεις για ηλεκτροδότηση-τηλεφωνία-υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης, για το σύνολο του διαστήματος που έμειναν κλειστές με κρατική εντολή ή εναλλακτικά, χρονική μετάθεση των σχετικών υποχρεώσεων που γεννήθηκαν στο lockdown από το 2022 σε 24 δόσεις.
 • Αναστολή καταβολής δόσεων τραπεζικών δανείων για διάστημα 4 μηνών μετά το άνοιγμα των καταστημάτων.

Μέτρα για τον επαγγελματικό χώρο

 • Επέκταση της μείωσης των μισθωμάτων σε ποσοστό 50% για 4 μήνες μετά το άνοιγμα των καταστημάτων.
 • Παράταση επαγγελματικών μισθώσεων και αναστολή εξώσεων για το 2021.
 • Μετά το τέλος της αναστολής, ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης επιχειρηματικών δανείων με κλιμακούμενη επιδότηση, ανάλογα με το αν εξυπηρετείται ή όχι το δάνειο, χωρίς τις αυστηρές προϋποθέσεις που τίθενται από τις τράπεζες.
 • Αναστολή πλειστηριασμών επαγγελματικών ακινήτων που συνδέονται με δάνειο ως υποθήκη, μέχρι το τέλος του 2021.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments