Ελλάδα

Έκρηξη στον Ασπρόπυργο: Βραχυκύκλωμα σε μετασχηματιστή η αιτία

Έκρηξη στον Ασπρόπυργο: Βραχυκύκλωμα σε μετασχηματιστή η αιτία
Έκρηξη στον Ασπρόπυργο: Στο σκοτάδι βυθίστηκαν για αρκετή ώρα το βράδυ της Κυριακής πολλές περιοχές της Αττικής και την Πελοποννήσου. Τι συνέβη.

Συνολικά πάνω ένα εκατομμύριο κάτοικοι της χώρας έμειναν χωρίς ρεύμα το βράδυ της Κυριακής (7/2) για αρκετή ώρα λόγω πυρκαγιάς που προκλήθηκε στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου. Σύμφωνα με όσα εκτιμά η Ελληνική Αστυνομία και η Πυροσβεστική ένα βραχυκύκλωμα σε μετασχηματιστή προκάλεσε μια τεράστια έκρηξη και την πυρκαγιά, η οποία με τη σειρά της βύθισε στο σκοτάδι Αττική και Πελοπόννησο. Διευκρινίζεται ότι από το συμβάν δεν έχουν αναφερθεί τραυματίες.

Τι συνέβη:

Λίγο μετά τις 11:00 το βράδυ της Κυριακής πολλές περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου δεν είχαν ρεύμα. Συγκεκριμένα, έμειναν έως και μία ώρα στο σκοτάδι το κέντρο της Αθήνας και οι περιοχές Νέα Σμύρνη, Αιγάλεω, Κορυδαλλός, Πειραιάς, Φάληρο. Στη Δυτική Αττική οι περιοχές Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα και Μέγαρα δεν είχαν επίσης ρεύμα, ενώ επανήλθε αργά τη νύχτα. Προβλήματα όμως παρατηρήθηκαν και αλλού και συγκεκριμένα στην Κόρινθο, το Ναύπλιο, την Τρίπολη, τη Σπάρτη, την Καλαμάτα, την Αίγινα, τον Πόρο, το Αγκίστρι και την Σαλαμίνα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα επιχείρησαν άμεσα στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς αμέσως μετά την τεράστια έκρηξη. Στη διάρκεια της νύχτας όλα τέθηκαν υπό έλεγχο, ωστόσο στο σημείο παραμένουν δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα η οποιαδήποτε αναζωπύρωση.

Επίσης, κλιμάκιο του Δημόκριτου μετέβη άμεσα στον Ασπρόπυργο για να διαπιστώσει την τοξικότητα του νέφους. Λόγω της έκρηξης επικράτησε ανησυχία και στα διυλιστήρια, τα οποία ευτυχώς δεν επηρεάστηκαν εν τέλει κάπου. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, μετέβησαν στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου, με τον πρώτο στις σύντομες δηλώσεις του να σημειώνει, «θα δούμε τι έχει συμβεί αφού πρώτα αποκαταστήσουμε την βλάβη».

Ανακοίνωση για το συμβάν εξέδωσε αργά το βράδυ ο ΑΔΜΗΕ. Τι ανέφερε:

“Πυρκαγιά εκδηλώθηκε απόψε, στις 11.05 μ.μ. στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου του ΑΔΜΗΕ που βρίσκεται στην περιοχή του Ασπροπύργου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε έναν από τους τέσσερις αυτομετασχηματιστές, με αποτέλεσμα το ΚΥΤ να τεθεί εκτός λειτουργίας.

Από τη βλάβη επηρεάστηκε το κέντρο της Αθήνας, ο Πειραιάς, περιοχές της Δυτικής Αττικής καθώς και της Πελοποννήσου. Αυτή τη στιγμή καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες απότα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ με την ηλεκτροδότηση να έχει ήδη αποκατασταθεί στις περισσότερες περιοχές της Αττικής και στο σύνολο του δικτύου υψηλής τάσης στην Πελοπόννησο”.

Μεικτό κλιμάκιο ΕΛΑΣ – Πυροσβεστικού Σώματος διερευνά τα αίτια της πυρκαγιάς:

Μεικτό κλιμάκιο της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος μετέβη, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, επιτόπου και διενεργεί έρευνα για τα αίτια της φωτιάς. Ο κίνδυνος θεωρείται πως παραμένει υψηλός, λόγω της υπερυψηλής τάσης του ρεύματος. Στον τόπο της πυρκαγιάς παραμένουν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, και ο Αρχηγός του ΠΣ, Στέφανος Κολοκούρης, ενώ ο κ. Χαρδαλιάς συντονίζει από το Κέντρο Επιχειρήσεων.

Ο λόγοι που πήρε φωτιά το ΚΥΤ:

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και για άγνωστες μέχρι στιγμής αιτίες, δεν λειτούργησαν σωστά οι αυτοματισμοί του συστήματος (μηχανισμοί προστασίας) που θα εμπόδιζαν την εξάπλωση της βλάβης σε τόσο μεγάλη έκταση.

Το ΚΥΤ Κουμουνδούρου αποτελεί ένα έργο του Διαχειριστή για το οποίο πρόσφατα ανέθεσε την αναβάθμισή του σε μεγάλη εταιρεία. Πρόκειται για ένα έργο που αναμένεται να λύσει το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης της Αττικής.  Η ανακατασκευή του περιλαμβάνει την αντικατάσταση και επέκταση του υπάρχοντος διακοπτικού εξοπλισμού 150 kV και 400 kV με σύγχρονο εξοπλισμό τεχνολογίας κλειστού τύπου (GIS), καθώς και την προσθήκη νέων αυτομετασχηματιστών ισχύος.

Επίσης, το νέο ΚΥΤ θα τροφοδοτεί 21 γραμμές 150 kV και 4 γραμμές 400 kV, αναλαμβάνοντας μεγάλο μέρος του φορτίου στο λεκανοπέδιο Αθηνών. Στις νέες εγκαταστάσεις θα διασυνδεθεί και το καλώδιο Αττικής – Κρήτης καθώς και ο Ανατολικός Διάδρομος Πελοποννήσου (Μεγαλόπολη-Κόρινθος-Αττική).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments