Πως Να

Πώς να διαχειριστώ μία διακοπή ρεύματος

Πώς να διαχειριστώ μία διακοπή ρεύματος
Χρήσιμες συμβουλές για το τι να κάνουμε αν δεν έχουμε ρεύμα στο σπίτι.

Σε όλους μας έχει τύχει να βιώσουμε μια διακοπή ρεύματος στο σπίτι είτε μικρή είτε μεγάλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διακοπή που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής (7/2) σε Αττική και Πελοπόννησο λόγω πυρκαγιάς που προκλήθηκε στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια δυσάρεστη εμπειρία, που όλοι μας όμως πρέπει να γνωρίζουμε πως να την αντιμετωπίζουμε. Μπορεί η πλειοψηφία των ανθρώπων να θεωρεί πως δεν μπορεί να κάνει, παρά να περιμένει το ρεύμα να επανέλθει, αλλά αυτό δεν ισχύει. Μέσα από μικρά βήματα μπορούμε να προστατέψουμε καλύτερα τον χώρο μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Σε περίπτωση λοιπόν, που έχουμε διακοπή ρεύματος τι κάνουμε;

Αρχικά, ελέγχουμε εάν η απώλεια ρεύματος αφορά μόνο τον χώρο μας ή είναι γενικευμένη βλάβη. Εφόσον στον κεντρικό πίνακα ρεύματος μας το κόκκινο φωτάκι είναι αναμμένο, τότε το ρεύμα έρχεται κανονικά στην εγκατάσταση και θα πρέπει να ελέγξουμε τις ασφάλειες ή να καλέσουμε ηλεκτρολόγο. Εφόσον το κόκκινο φωτάκι του πίνακα είναι σβηστό, τότε το ρεύμα δεν φτάνει στον χώρο μας. Δοκιμάζουμε τη λειτουργία κοινόχρηστων ηλεκτρικών εγκαταστάσεων ή απλά παρατηρούμε εάν στη γειτονιά μας λειτουργούν φανερά ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Εάν όχι, τότε υπάρχει μία γενικευμένη βλάβη για την οποία θα πρέπει να περιμένουμε την αρμόδια υπηρεσία. Όλα τα παραπάνω ενδεχόμενα μπορεί να διαρκέσουν από λίγα λεπτά έως και αρκετές ώρες, οπότε καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι.

Η συμπεριφορά μας κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος πρέπει να είναι πάντα ψύχραιμη.

Η πρώτη μας κίνηση στον χώρο θα πρέπει να είναι η αποσύνδεση όλων των ηλεκτρικών συσκευών, ειδικά εκείνων που λειτουργούσαν τη στιγμή της διακοπής. Ειδοποιούμε τις αρμόδιες αρχές για το πρόβλημα και, εφόσον είναι δυνατό, ενημερωνόμαστε για τον εκτιμώμενο χρόνο αποκατάστασης προκειμένου να υπολογίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας.

Κρατάμε πάντα εφεδρικές ασφάλειες για μία γρήγορη αντικατάσταση κάποιας “καμμένης”. Στο σπίτι έχουμε πάντα φακούς και μπαταρίες όλων των μεγεθών. Επίσης, έχουμε ένα ραδιόφωνο, που να λειτουργεί με μπαταρίες σε περίπτωση που χρειαστεί για την ενημέρωση μας. Προσπαθούμε να έχουμε στα ντουλάπια μας κονσέρβες μιας και μία πολύωρη βλάβη μπορεί να μην μας επιτρέπει να μαγειρέψουμε αλλά να έχει και επιπτώσεις στα τρόφιμα του ψυγείου μας. Σημειώνεται ότι το ψυγείο το ανοίγουμε όταν πράγματι χρειάζεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments