Οικονομία

Χρήστος Σταϊκούρας: Ιστορικό το ρεκόρ της ετήσιας χρηματοδότησης του Ομίλου ΕΤΕπ προς την Ελλάδα το 2020

Χρήστος Σταϊκούρας: Ιστορικό το ρεκόρ της ετήσιας χρηματοδότησης του Ομίλου ΕΤΕπ προς την Ελλάδα το 2020
Χρήστος Σταϊκούρας: Το περασμένο έτος συμφωνήθηκε νέα χρηματοδότηση ύψους άνω των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις με μεγάλο αντίκτυπο σε ολόκληρη τη χώρα.

Το 2020, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και της ΕΤΕπ, επετεύχθη ιστορικό ρεκόρ τόσο ως προς το ύψος της ετήσιας χρηματοδότησης που παρείχε ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων) στην Ελλάδα όσο και ως προς το ύψος των μελλοντικών επενδυτικών σχεδίων που εγκρίθηκαν.

Πιο συγκεκριμένα, το περασμένο έτος συμφωνήθηκε νέα χρηματοδότηση ύψους άνω των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις με μεγάλο αντίκτυπο σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΕ) και της Ελλάδας. Παράλληλα, εγκρίθηκαν από την ΕΤΕπ επιπλέον 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ για μελλοντικές επενδύσεις.

Η χρηματοδότηση του Ομίλου της ΕΤΕπ στην Ελλάδα κατά την περυσινή χρονιά ήταν η τρίτη μεγαλύτερη μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ποσοστό του ΑΕΠ. Επιπροσθέτως, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη υψηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τις κατά κεφαλήν υπογραφές συμβάσεων με την ΕΤΕπ.

Λεπτομέρειες σχετικά με αυτή την ιδιαιτέρως σημαντική οικονομική και τεχνική στήριξη της ΕΤΕπ για την υλοποίηση μακροπρόθεσμων επενδύσεων, που θα βοηθήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τις προκλήσεις του κορωνοϊού, θα επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση, θα αξιοποιήσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα βελτιώσουν την οδική ασφάλεια, παρουσιάστηκαν από τον Χρήστο Σταϊκούρα, υπουργό Οικονομικών και διοικητή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (για την Ελλάδα), τον Werner Hoyer, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, και τον Christian Kettel Thomsen, αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, αρμόδιο για την Ελλάδα.

«Το 2020 ήταν ένα έτος μεγάλης δοκιμασίας για την Ελλάδα, την Ευρώπη και ολόκληρο τον πλανήτη, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεών της. Επιπτώσεις που κατέστησαν αναγκαία τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με κάθε διαθέσιμο εργαλείο, μέσο και πόρο. Η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στην πρόκληση αυτή στον βέλτιστο δυνατό βαθμό», εξέφρασε χαρακτηριστικά ο κος Σταϊκούρας.

Η συμβολή του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων «προς αυτή την κατεύθυνση ήταν πολύ σημαντική. Μάλιστα, η στενή και αποδοτική συνεργασία μεταξύ των ελληνικών Αρχών και της Ομάδας Επενδύσεων της ΕΤΕπ για την Ελλάδα οδήγησε σε οικονομικά αποτελέσματα – ρεκόρ. Η χρηματοδότηση συνολικού ύψους 2,8 δισεκατομμυρίω ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων το περασμένο έτος, βοηθά τις ελληνικές επιχειρήσεις, και πρωτίστως, τις μικρομεσαίες, να ξεπεράσουν τις προκλήσεις του κορωνοϊού και στηρίζει την ενεργειακή μετάβαση, δράσεις για το κλίμα και έργα υποδομών».

Επιπλέον, «η έγκριση της χρηματοδότησης μελλοντικών επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που ξεπερνά κάθε προηγούμενο στα χρόνια της δραστηριοποίησης της ΕΤΕπ στην Ελλάδα και είναι σχεδόν τριπλάσιο, σε σύγκριση με το 2019, εγγυάται την περαιτέρω ενδυνάμωση του ρόλου του Ομίλου ΕΤΕπ ως κομβικού τεχνικού και χρηματοδοτικού εταίρου της χώρας», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments