Ελλάδα

Θεσσαλονίκη επεισόδια: 27 προσαγωγές και μια σύλληψη στην κινητοποίηση για το νομοσχέδιο για την Παιδεία

Θεσσαλονίκη επεισόδια: 27 προσαγωγές και μια σύλληψη στην κινητοποίηση για το νομοσχέδιο για την Παιδεία
Θεσσαλονίκη επεισόδια: Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 19.00 μπροστά από την Καμάρα, όταν σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο, άρχισαν να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα προς το μέρος των αστυνομικών δυνάμεων.

Ένα άτομο συνελήφθη για τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση της φοιτητικής πορείας κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες για τα επεισόδια, το σκηνικό έντασης μεταφέρθηκε έως το Βαρδάρη όπου τα άτομα διασκορπίστηκαν στα γύρω στενά και συνολικά η αστυνομία προσήγαγε 27 άτομα.

Πρόκειται για έναν άνδρα 21 ετών, εις βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη κοινής ειρήνης, βία κατά αστυνομικών υπαλλήλων, απόπειρα πρόκλησης σωματικών βλαβών κ.ά., με την οποία οδηγείται στον εισαγγελέα πρωτοδικών.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 19.00 μπροστά από την Καμάρα, όταν σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο, άρχισαν να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα προς το μέρος των αστυνομικών δυνάμεων, που απάντησαν με ρίψη χημικών και κρότου λάμψης για να τα απωθήσουν.

Μεγάλη η κινητοποίηση των φοιτητών κατά του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Με συγκέντρωση στη πλατεία Δικαστηρίων (άγαλμα Βενιζέλου) και πορεία που κατέληξε στο κέντρο της πόλης ολοκληρώθηκε η φοιτητική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, σχετικά με την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι διαδηλωτές, μέλη φοιτητικών παρατάξεων του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και του σχήματος των ΕΑΑΚ, του ΠΑΜΕ, σωματείων εκπαιδευτικών και αγωνιστικών ενώσεων, ξεκίνησαν την πορεία από το άγαλμα Βενιζέλου και μέσω των οδών Εγνατίας, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή και Ίωνος Δραγούμη έφτασαν στο διοικητήριο (ΥΜΑΘ) όπου φώναξαν συνθήματα ενάντια στο νομοσχέδιο. Στη συνέχεια μέσω της οδού Αγίου Δημητρίου επέστρεψαν στην πλατεία Δικαστηρίων.

Οι αντιδράσεις τους επικεντρώνονται στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την πανεπιστημιακή φύλαξη και ασφάλεια, το πειθαρχικό δίκαιο, το όριο φοίτησης και τον νέο τρόπο υπολογισμού των βάσεων εισαγωγής.

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Με 166 ψήφους «υπέρ» έναντι 132 «κατά» ψηφίσθηκε επί της Αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» κατά την ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ.

Μετά από μια τριήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, θετική ψήφο παρείχαν οι βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ 25 το καταψήφισαν.

Από την ψηφοφορία απείχαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και Βασίλειος Βιλιάρδος που βρίσκονται σε επίσκεψη στην Χίο. Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας ψηφίσθηκε επίσης, κατά πλειοψηφία και επί των άρθρων, στο σύνολό του όπως και οι τροπολογίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments