Πολιτική

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Η αγορά εργασίας καταρρέει και η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη πολιτική

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Η αγορά εργασίας καταρρέει και η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη πολιτική
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Υποστηρίζει πως «η αγορά εργασίας καταρρέει και η κυβέρνηση, αντί να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις θέσεις εργασίας, τους μισθούς και τη ζήτηση, συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη οικονομική και κοινωνική πολιτική».

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε πρόσφατη δήλωσή της, κάνει λόγο για δραματική κατάσταση στην απασχόληση, τονίζοντας πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» που ανακοινώθηκαν για τον Ιανουάριο του 2021, καταγράφεται μείωση κατά 80.764 των προσλήψεων σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020.

Και προσθέτει αναφέροντας τα εξής: «Η αγορά εργασίας καταρρέει και η κυβέρνηση, αντί να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις θέσεις εργασίας, τους μισθούς και τη ζήτηση, συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη οικονομική και κοινωνική πολιτική που τροφοδοτεί την ύφεση, τα λουκέτα, την ανεργία και τη φτώχια».

Συνεχίζοντας, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία από την «ΕΡΓΑΝΗ» προτάσσει πως «το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά για την απασχόληση από το 2012. Το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2020 έγιναν 844.443 λιγότερες προσλήψεις από το 2019».

«Το ισοζύγιο του 2020 διαμορφώθηκε στις 93.003 θέσεις εργασίας έναντι 127.664 του 2019, μείωση 34.661 θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον περασμένο Δεκέμβριο, το 2020 έκλεισε με 1.133.432 καταγεγραμμένους ανέργους, εκ των οποίων το 62% είναι γυναίκες. 47.864 καταγεγραμμένοι άνεργοι δεν αναζητούν πλέον εργασία, ενώ χιλιάδες άλλοι είναι αόρατοι, καθώς έχουν οδηγηθεί εκτός συστήματος καταγραφής και στήριξης», καταλήγει.

«Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Π/Σ ΕΡΓΑΝΗ για τον μήνα Νοέμβριο αποτυπώνουν τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας», είχε δηλώσει και τον περασμένο Δεκέμβριο η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τονίζοντας ότι η περίοδος Ιανουάριος – Νοέμβριος 2020 ήταν το χειρότερο ενδεκάμηνο για την απασχόληση από το 2013.

«Το συνολικό ισοζύγιο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2020 (90.887) όχι μόνο είναι δραματικά μειωμένο σε σχέση με το ισοζύγιο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2019 (131.310), αλλά είναι και το χειρότερο ισοζύγιο από το 2013».

Ειδικότερα, η κ. Ξενογιαννακοπούλου είχε αναφέρει ότι καταγράφεται τον μήνα Νοέμβριο μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατά 29.933 θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, δημιουργήθηκαν φέτος 40.423 λιγότερες θέσεις εργασίας και ότι οι αναγγελίες προσλήψεων από την αρχή του χρόνου έως και τον Νοέμβριο ήταν μειωμένες κατά 737.570 σε σχέση με το 2019.

Μάλιστα, η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι «στη ζοφερή αυτή κοινωνική πραγματικότητα της κατάρρευσης της αγοράς εργασίας, συνεχίζει με τις επιλογές της να τροφοδοτεί την ύφεση, την ανεργία, τα λουκέτα στην αγορά και την φτώχεια». Ειδικότερα την είχε επικρίνει γιατί «όχι μόνο αρνείται με ιδεοληψία να στηρίξει με τα αναγκαία μέτρα την πραγματική οικονομία, τους εργαζομένους και τους κοινωνικά ευάλωτους, αλλά απεργάζεται εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, lockdown και κοινωνικής ανασφάλειας την περαιτέρω επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, στους μισθούς και στα δικαιώματα των εργαζομένων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments