Ελλάδα

Θάνος Βερέμης: Ο Ερντογάν θα εισβάλει στο Καστελόριζο

Θάνος Βερέμης: Ο Ερντογάν θα εισβάλει στο Καστελόριζο
Θάνος Βερέμης: Σκοπός να καλλιεργούν την ηττοπάθεια για να προωθήσουν τις εθνικές υποχωρήσεις.

Ο Έλληνας ιστορικός και πανεπιστημιακός Θάνος Βερέμης υποστηρίζει ότι «οι Τούρκοι θα εισβάλουν τις προσεχείς ημέρες στο Καστελόριζο και θα μας κλείσουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης». Όπως φαίνεται και στο εξώφυλλο της εφημερίδας «Δημοκρατία», σκοπός της κίνησης αυτής να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες και να καλλιεργήσουν την ηττοπάθεια για να προωθήσουν τις εθνικές υποχωρήσεις.

Πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει ασχοληθεί πολύ με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι το 1986, ένα βιβλίο κυκλοφόρησε υπό τον τίτλο αυτό «Ελληνοτουρκικές Σχέσεις» ενώ αργότερα ακολούθησε ένα ακόμα με σχετικό τίτλο, «Ιστορία των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων 1453 – 2005». Και παρότι διανύουμε μια ιδιαίτερα δύσκολη και γεμάτη ένταση περίοδο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η τουρκική προκλητικότητα φαίνεται πως δεν σταματά λεπτό. Πρόσφατη τουρκική κίνηση το «Τσεσμέ» στο Αιγαίο.

«Με την NAVTEX του Τσεσμέ, η Τουρκία προκαλεί μια αχρείαστη και σκηνοθετημένη ένταση στο Αιγαίο», επιχειρώντας «να απεμπλακεί από το παρόν πλαίσιο των διερευνητικών επαφών», αναφέρει ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, Δρ. Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Τάσος Χατζηβασιλείου σε άρθρο του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο». Προσθέτει ότι η Άγκυρα προσπαθεί να εξωθήσει την Αθήνα σε ενδεχόμενη αποχώρηση, καθώς «επιθυμεί ένα χαλαρό πλαίσιο συζήτησης, πολιτικά αναβαθμισμένο, με πλουσιότερη θεματολογία, πέραν της μοναδικής διαφοράς μας, δηλαδή του καθορισμού ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

Επιπλέον, εκτιμά ότι η πρόκληση της Άγκυρας αποσκοπεί στον εκφοβισμό της Αθήνας και στην αποθάρρυνσή της από την άσκηση των δικαιωμάτων της, καθώς η μη επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο παραμένει προτεραιότητα της Τουρκίας. Ο βουλευτής Σερρών σημειώνει ότι η ενεργητική διπλωματία της Ελλάδας αποτελεί την κύρια αιτία που ώθησε την Τουρκία σε αυτή την όξυνση, και αναφερόμενος στο πρόσφατο Φόρουμ Φιλίας στην Αθήνα εξηγεί ότι η Άγκυρα… διαβάζει «λανθασμένα αυτές τις ελληνικές πρωτοβουλίες και τις εκλαμβάνει ως κινήσεις οικοδόμησης ενός αντιτουρκικού μπλοκ χωρών». Στις αιτίες της νευρικότητας που επικρατεί στη γειτονική χώρα, προσθέτει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, γιατί «η Ουάσιγκτον επαναφέρει την παραδοσιακή διπλωματία και θέτει τα ζητήματα δημοκρατίας ως προϋπόθεση για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με τους συμμάχους της».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments