Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 28/2: Στα 1.269 τα νέα κρούσματα – 36 οι νεκροί και 391 οι διασωληνωμένοι

Κρούσματα σήμερα 28/2: Στα 1.269 τα νέα κρούσματα – 36 οι νεκροί και 391 οι διασωληνωμένοι
Κρούσματα σήμερα 28/2: Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι μολύνσεις έφτασαν τις 1.269.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, 1.269 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 191.100, εκ των οποίων το 51,7% είναι άνδρες, όπως φαίνεται και στο Infographic που ακολουθεί:

Ακολουθεί η ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ:

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021 (ώρα 15:00). Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.269, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 191.100 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 53 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.671 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 36, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.504 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 391 (70.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.341 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 291 (ημερήσια μεταβολή -15.90%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 290 ασθενείς.

Κανένας ασθενής δεν έμεινε εκτός ΜΕΘ, παρά τις τεράστιες πιέσεις που δέχτηκε το σύστημα από την αρχή της πανδημίας. «Δεν υπάρχει άνθρωπος που θα μείνει αβοήθητος εκτός περίθαλψης για τον κορωνοϊό», συμπλήρωσε εμφατικά η καθηγήτρια Εντατικής θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, η οποία συμμετείχε στην ενημέρωση του υπουργού υγείας Βασίλη Κικίλια.

Όπως τόνισε, «καταλάβαμε ότι μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας, το οποίο άντεξε, παρά τα προβλήματα που είχε λόγω της 10ετούς οικονομικής κρίσης». Ωστόσο, η ίδια χαρακτήρισε τεράστια την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ και ιδίως στην Αθήνα όπου πλέον υπάρχει δυσκολία όσον αφορά τις απλές κλίνες για τον κορωνοϊό αλλά και τις κλίνες ΜΕΘ.

Η ίδια, τόνισε ότι «δεν ξέρουμε ακόμα πόσο θα συνεχιστεί το lockdown αλλά μπορούμε να πούμε ότι τα πράγματα θα βελτιώνονται όσο καλύτερα τηρούμε τα μέτρα». Επίσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «δεν ξέρουμε πόσα κρούσματα θα είχαμε αν δεν είχαμε πάει στο lock down», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο αριθμός τους ίσως να ήταν πολύ μεγαλύτερος.

«Ο κόσμος έχει κουραστεί, δεν μπορεί να τηρήσει το lockdown όπως το έκανε στην αρχή της πανδημίας», σχολίασε εμφατικά και προσέθεσε πως τα μέτρα δεν εφαρμόζονται με την ίδια προσοχή καθώς υπάρχει πλέον μια σχετική χαλάρωση.

Όταν ρωτήθηκε τι σκέφτονται τα μέλη της επιτροπής για το τέλος της εβδομάδας και αν θα συνεχιστεί το lock down, τόνισε ότι «το βασικό μέλημα της επιτροπής είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες όμως οι αριθμοί δεν μας αφήνουν αυτή την δυνατότητα».

«Παρά την επιθυμία μας και την ελπίδα μας να δώσουμε κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας ανοίγοντας μέρος της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, τα νούμερα φαίνονται πολύ άσχημα, για αυτό θα γνωρίζουμε περισσότερα την Παρασκευή», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments