Διεθνή

Εμβόλιο Johnson & Johnson: «Πράσινο φως» για χρήση του στις ΗΠΑ

Εμβόλιο Johnson & Johnson: «Πράσινο φως» για χρήση του στις ΗΠΑ
Εμβόλιο Johnson & Johnson: Η FDA έδωσε το "ΟΚ" για τη χρήση του εμβολίου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) χορήγησε άδεια κατεπείγουσας χρήσης στις ΗΠΑ για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Μετά τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, το εμβόλιο της J&J είναι το τρίτο που αδειοδοτείται στις ΗΠΑ.

Πέρα από το ότι είναι μονοδοσικό, το εν λόγω εμβόλιο έχει επίσης το υλικοτεχνικό πλεονέκτημα ότι μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασίες ψυγείου, κάτι που θα διευκολύνει σημαντικά τη διανομή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο εμβόλιο είχε εκφραστεί θετικά και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων των ΗΠΑ και πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη χρησιμοποίηση του.

Έτοιμες εκατομμύρια δόσεις

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson είναι έτοιμες να διανεμηθούν ήδη από την επόμενη εβδομάδα στη χώρα. Μελετώντας λεπτομερώς τα δεδομένα από κλινικές δοκιμές, οι 20 εμπειρογνώμονες εκτίμησαν ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερβαίνουν τους κινδύνους από τη χρήση του.

«Βρισκόμαστε σε έναν αγώνα ενάντια στις νέες παραλλαγές», τόνισε ένας από τους εμπειρογνώμονες, ο δρ. Τζέι Πορτνόι, αιτιολογώντας την απόφαση. Το εμβόλιο της J&J έχει ξεκινήσει να χορηγείται ήδη στη Νότια Αφρική. Πέρα από το ότι είναι μονοδοσικό, το εν λόγω εμβόλιο έχει επίσης το υλικοτεχνικό πλεονέκτημα ότι μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασίες ψυγείου, κάτι που θα διευκολύνει σημαντικά τη διανομή του.

Ο Ηλίας Μόσιαλος για το μονοδοσικό εμβόλιο

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson παρέχει 100% προστασία από νοσηλεία για Covid-19 και δεν επηρεάζεται από τη βραζιλιάνικη παραλλαγή του κορωνοϊού, όπως δείχνει η ανάλυση των αρχικών στοιχείων 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, όσον αφορά τα ποσοστά νοσηλείας αυτών που συμμετείχαν σε σχετική μελέτη.

Αυτό τονίζει σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, αναφερόμενος στα στοιχεία της έκθεσης της συμβουλευτικής επιτροπής εμβολίων του FDA των ΗΠΑ για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

H Johnson & Johnson και τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, στις 29 Ιανουαρίου, είχαν ανακοινώσει τα πρώτα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής, στην οποία συμμετείχαν 44.325 εθελοντές, και όλοι είχαν λάβει μία δόση του εμβολίου. Τα στοιχεία έδειξαν πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν συνολικά 66% και διέφερε ανάλογα με τη γεωγραφική τοποθεσία της κλινικής δοκιμής, καθώς το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα 72% στις ΗΠΑ και 58% στη Νότια Αφρική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments