Ελλάδα

Θεόδωρος Μαργέλλος: Πέθανε ο γνωστός επιχειρηματίας

Θεόδωρος Μαργέλλος: Πέθανε ο γνωστός επιχειρηματίας
Θεόδωρος Μαργέλλος: Τα τελευταία χρόνια είχε ως κύρια δραστηριότητα την επενδυτική εταιρεία συμφερόντων του IJ Partners, την οποία ίδρυσε το 2009 με έδρα τη Γενεύη

Θλίψη στον επιχειρηματικό κόσμο για τον θάνατο του επιχειρηματία Θεόδωρου – Ντόρη- Μαργέλλου, ο ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή, την Δευτέρα 1η Μαρτίου 2021, στην Ελβετία, σε ηλικία 68 ετών. Ήταν ιδιοκτήτης ενός από τα πιο πρωτοπόρα εστιατόρια της Αθήνας, του «48 the restaurant», που υπήρξε ένα από τα πιο hot spot της Αθήνας, στο οποίο σύχναζαν μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές και πολιτικοί. Να σημειώσουμε πως μια ακόμα απώλεια είναι και αυτή του Θοδωρή Σαράντη.

Τα τελευταία χρόνια ο Θεόδωρος Μαργέλλος είχε ως κύρια δραστηριότητα την επενδυτική εταιρεία συμφερόντων του IJ Partners, την οποία ίδρυσε το 2009 με έδρα τη Γενεύη. Ήταν ένας κοσμοπολίτης με πλούσιες εμπειρίες, καθώς έζησε κατά περιόδους σε Λονδίνο, Παρίσι και Κυανή Ακτή. Του άρεσαν τα ταξίδια στη Νέα Υόρκη και σε χώρες όπως η Κόστα Ρίκα. Ήταν λάτρης του καλού φαγητού, και όπως έλεγε ο ίδιος, ήταν από τους πρώτους που δοκίμασε τη μοριακή κουζίνα του Φεράν Αντριά στο «elBulli». Η γνωριμία του, το 2002, με τον νεαρό τότε σεφ Χριστόφορο Πέσκια, ο οποίος δούλευε στο «Balthazar», θα αποδειχθεί η αρχή για ένα ρεστοράν που δεν υπήρχε μέχρι τότε στην Ελλάδα.

Ο Μαργέλλος του μίλησε για την επιθυμία του να ανοίξει ένα εστιατόριο τελείως διαφορετικό από τα υπάρχοντα. Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία του «48» στην Αρματωλών & Κλεφτών, κοντά στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Με διακόσμηση και αισθητική που παρέπεμπε σε βραβευμένα εστιατόρια -το διαφανές φωτισμένο πάτωμα σου έδινε την αίσθηση ότι αιωρείσαι- το «48» άνοιξε την 1η Σεπτεμβρίου του 2003 και γίνεται αμέσως το απόλυτο must.

Επιχειρηματίες, πολιτικοί, εφοπλιστές, εκδότες και εκπρόσωποι της υψηλής κοινωνία έδιναν «μάχη» για ένα τραπέζι, ενώ όλοι οι υπόλοιποι που ήθελαν να πάνε για φαγητό, περίμεναν σε λίστα αναμονής μέχρι και τρεις μήνες! Οι τιμές ήταν πολύ υψηλές, ενώ η λίστα κρασιών αριθμούσε πάνω από 500 ετικέτες και το κρέας ερχόταν από το εξωτερικό. O Γιώργος Παπανδρέου λίγα χρόνια πριν γίνει πρωθυπουργός βρισκόταν συχνά στο resto του συμμαθητή του στο Κολλέγιο Αθηνών.

Όταν μαγείρεψε στο «48» ο Ρομπισόν

Αξέχαστη έμεινε η βραδιά όπου μαγείρεψε στο «48» ο Ζοέλ Ρομπισόν. Ήταν ένα φιλανθρωπικό δείπνο -τα έσοδα πήγαν στο Κολλέγιο Αθηνών- για το οποίο έκαστος καλεσμένος πλήρωσε 500 ευρώ για να απολαύσει ένα εκπληκτικό μενού από τον διάσημο Γάλλο σεφ. Ελάχιστοι ήξεραν τότε ότι ο Μαργέλλος είχε συνεταιριστεί με τον Ρομπισόν ανοίγοντας εστιατόρια σε διάφορες πόλεις, ακόμη και στο Κίεβο.

Το 2007, το περιοδικό «Monocle», που είχε εκδώσει τα πρώτα του τεύχη, φωτογραφίζει τον Ντόρη Μαργέλλο σε ένα αφιέρωμα για το «48», ένα εστιατόριο που έκλεισε το 2008 έχοντας ανοίξει τον δρόμο σε πολλούς επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης για να τολμήσουν με γνώμονα την ελληνική κουζίνα.

Η έπαυλη στο Κολωνάκι

Η εντυπωσιακή έπαυλη που είχε στο Κολωνάκι, ένα από τα ωραιότερα σπίτια της Αθήνας, πουλήθηκε το 2018 , σύμφωνα με πληροφορίες, στον εφοπλιστή Γιάννη Αγγελικούση, ο οποίος φέρεται να πλήρωσε πάνω από 5.000.000 ευρώ. Ο Μαργέλλος, κατοικούσε σχεδόν μόνιμα πλέον στο εξωτερικό, κινούμενος μεταξύ Γενεύης, Μονακό και Λονδίνου, ενώ πολύ συχνά επισκεπτόταν και το Παρίσι, πόλεις όπου, εκτός όλων των άλλων, μπορούσε να απολαμβάνει γεύματα και δείπνα σε εξαιρετικά εστιατόρια, ως γνήσιος λάτρης της υψηλής γαστρονομίας.

Η απόφασή του να πουλήσει τη συγκεκριμένη κατοικία είχε αρχίσει να γίνεται γνωστή στις αρχές του έτους, αν και ο ίδιος επιθυμούσε, όπως και με όλες σχεδόν τις κινήσεις του, να μείνει μυστικό το γεγονός.

Το ακίνητο αυτό θεωρείται ένα από τα πιο ωραία και μεγάλα σπίτια στο Κολωνάκι. Εκτείνεται σε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο που ξεκινάει από την πλατεία Δεξαμενής, συνεχίζει αριστερά στην οδό Στρατιωτικού Συνδέσμου, κατόπιν στην Πινδάρου και τελειώνει στη Φωκυλίδου. Η κατοικία έχει δύο εισόδους. Η κύρια βρίσκεται επί της Φωκυλίδου και σε οδηγεί στο πρώτο από τα τέσσερα επίπεδα του σπιτιού, με την πισίνα να βρίσκεται στο δεύτερο, όπου δέντρα και λουλούδια συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό, ενώ στο μεγάλο αίθριο κυριαρχούν οι λευκές μεγάλες πλάκες και οι ξαπλώστρες.

Η διακόσμηση του σπιτιού είναι σε αυστηρές minimal γραμμές, με έπιπλα γνωστών ξένων οίκων, όμως το πιο εντυπωσιακό είναι αναμφίβολα to master bedroom, που έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία. Απέναντι ακριβώς από την κατοικία Μαργέλλου υπήρχε μια πολυκατοικία, ο τελευταίος όροφος της οποίας έκρυβε τη θέα προς την Ακρόπολη από την κρεβατοκάμαρα της βίλας. Τι έκανε; Αφού αρχικά φέρεται να αγόρασε το ρετιρέ της απέναντι πολυκατοικίας πληρώνοντας ένα πολύ σεβαστό ποσό, κατόπιν το γκρέμισε!

Ήταν παντρεμένος με τη μεταφράστρια και συγγραφέα, Σεσίλ Ιγγλέση-Μαργέλλου, με σπουδές Κοινωνιολογίας, Πολιτικών Επιστημών καθώς και Κλασικής και Γαλλικής Φιλολογίας σε Παρίσι και Γενεύη, με τον οποίο απέκτησαν μια κόρη, την Ηλιοδώρα. Στο σπίτι αυτό δέχονταν πολλές φορές -στις παλιές καλές εποχές αλλά και μετά- τον Γιώργο και την Άντα Παπανδρέου, τον Αντρίκο και τη Μαριάνθη Παπανδρέου καθώς και τον Νίκο Παπανδρέου με τη σύζυγό του Αλεξία. Επίσης, δεν έλειπαν τα δείπνα με ισχυρούς επιχειρηματίες, εφοπλιστές, πολιτικούς αλλά και ανθρώπους από τον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments