Ειδήσεις

Άκης Τσελέντης: Θα ακολουθήσουν πολλοί και μεγάλοι μετασεισμοί

Άκης Τσελέντης: Θα ακολουθήσουν πολλοί και μεγάλοι μετασεισμοί
Άκης Τσελέντης: Τι δήλωσε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για τον σεισμό στην Ελασσόνα.

Ο Άκης Τσελέντης, Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μίλησε για τον σεισμό στην Ελασσόνα που ήταν αισθητός σε μια σειρά περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Ο κ. Τσελέντης μίλησε για το ρήγμα από το οποίο προήλθε η συγκεκριμένη σεισμική δόνηση, καθώς και για τους μετασεισμούς που θα ακολουθήσουν.

Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου μίλησε στον ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη και εξήγησε ότι ο σεισμός έγινε πάνω στο πολύ γνωστό ρήγμα του Τυρνάβου, που είχε να ενεργοποιηθεί από το 1968. «Το μέγεθος που μπορεί να δώσει είναι το πολύ 6,2 Ρίχτερ. Άρα, έχει εξαντλήσει το σεισμικό του δυναμικό. Δεν περιμένουμε κανένα μεγαλύτερο σεισμό. Ήταν ο κύριος σεισμός», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Άκης Τσελέντης μίλησε στη Σία Κοσιώνη

Ο Άκης Τσελέντης μίλησε στη Σία Κοσιώνη

Άκης Τσελέντης: Για τους μετασειμούς

Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν εκτονώθηκε, διότι θα έχουμε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία λόγω του μικρού εστιακού βάθους του σεισμού. «Θα έχει πολλούς και μεγάλους μετασεισμούς. Μπορεί να φτάσει και το 5,5 και το 5,8. Γι’ αυτό και δε μπορεί να πάει κανείς σπίτι του αν δεν το ελέγξουν πρώτα οι μηχανικοί».

Αναφορικά με το πόσο μπορεί να διαρκέσουν οι μετασεισμοί και το πότε θα μπορέσουν οι άνθρωποι να γυρίσουν με ασφάλεια στα σπίτια τους ο κ. Τσελέντης, είπε πως «δυστυχώς αυτό το φαινόμενο μπορεί να κρατήσει και μήνες. Τα σπίτια πρέπει όλα να ελεγχθούν».

Για αν υπάρχει πιθανότητα ενεργοποίησης άλλων ρηγμάτων, μετά του Τυρνάβου, ο καθηγητής είπε πως είναι πιθανό, αλλά στο κοντινό ρήγμα της Λάρισσας δεν εντοπίστηκε καμία μετατόπιση. «Η πιθανότητα είναι πάρα πολύ μικρή, θα έλεγα αμελητέα».

Τι δήλωσε ο Κώστας Παπαζάχος

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κώστας Παπαζάχος στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσε ότι ο σεισμός είναι «ισχυρότερος από ό,τι νομίζαμε αρχικά». Ο καθηγητής εξήγησε ότι «ο σεισμός, με τα τελικά μεγέθη σεισμικής ροπής τα οποία έχουν υπολογιστεί, είναι της τάξης των 6,3 Ρίχτερ».

«Συνεπώς μιλάμε για έναν ισχυρό σεισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος υπογραμμίζοντας ότι «προέρχεται από ένα πολύ γνωστό ρήγμα, πολύ καλά μετρημένο από σειρά συναδέλφων, το ρήγμα του Τυρνάβου, το οποίο έχει ένα δυναμικό αντίστοιχο της τάξης του 6,3».

Άκης Τσελέντης: Δείτε τις δηλώσεις του

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments