Ελλάδα

Metron Analysis: Η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ των εμβολίων

Metron Analysis: Η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ των εμβολίων
Metron Analysis: Το 83% θεωρεί ότι τα εμβόλια συμβάλλουν στη μάχη κατά της πανδημίας. Τι έδειξε έρευνά της.

Ιδιαίτερα είναι τα αποτελέσματα έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στη χώρα αναφορικά με την πανδημία. Ενώ τα κρούσματα παραμένουν υψηλά και οι εμβολιασμοί συνεχίζονται, 1.200 πολίτες από όλη την Ελλάδα κλήθηκαν 27 και 28 Φεβρουαρίου να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας.

Σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis, με θέμα «Πανδημία και κοινωνική συνοχή», το ΕΣΥ αναδεικνύεται σε πυλώνα κοινωνικής στήριξης. Γιατροί, φαρμακοποιοί και νοσηλευτές, βρίσκονται ψηλά στην εκτίμηση των πολιτών, ενώ το αντιεμβολιαστικό κίνημα υποχωρεί. Η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει θετικό, αλλά μειούμενο ισοζύγιο αξιολόγησης.

Ο ένας στους δυο πολίτες δηλώνει πως εμπιστεύεται την κυβέρνηση στην διαχείριση κρίσεων, ενώ από την άλλη πλευρά τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να υστερούν σε επιδόσεις. Οι θέσεις της Εκκλησίας δεν βρίσκουν απήχηση, ενώ η κοινή γνώμη δείχνει μοιρασμένη στην αξιολόγηση των περιοριστικών μέτρων, ενώ ο ένας στους δυο πολίτες πιστεύει ότι το βάρος τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να δοθεί στην οικονομική ανάπτυξη.

«Παρά την ψυχολογική και λογική νίκη των εμβολίων, υπάρχει αβεβαιότητα για το χρονικό τέλος της πανδημίας», είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, παρουσιάζοντας την έρευνα και σημείωσε: «Ενώ τον περασμένο Απρίλιο οι περισσότεροι πιστεύαμε ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε την πανδημία, τώρα για τους περισσότερους το τέλος αυτής της ιστορίας γίνεται θολό και απροσδιόριστο».

Metron Analysis: Η πλειοψηφία πιστεύει ότι τα εμβόλια μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Το 56% των ερωτηθέντων λέει ότι θα επανέλθουμε σε μια φυσιολογική ζωή μετά το 2021, όταν τον Σεπτέμβριο αυτό το ποσοστό ήταν στο 32%. Μόνο στις ηλικίες από 65 ετών και άνω οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορεί η κρίση αυτή να αντιμετωπισθεί συντομότερα. Η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύει ότι τα εμβόλια μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Το 83% απαντά “μάλλον ναι” στο σχετικό ερώτημα και το 13% μάλλον όχι, ενώ ένα 4% απαντά “δεν ξέρω δεν απαντώ”.

Επίσης, το 37% θεωρεί ότι ο ρυθμός του εμβολιασμού είναι αργός, διότι δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων, ενώ ένα άλλο πρόβλημα το οποίο αναγνωρίζει το 31%, είναι ότι υπάρχουν μεταλλάξεις του ιού και αμφιβολίες για το εάν μπορούν τα εμβόλια και το 24% εκτιμά ότι η ΕΕ δεν έχει διαχειριστεί σωστά την κατανομή των εμβολίων ενώ ένα 5% θεωρεί ως πρόβλημα την διαφορετική ποιότητα των εμβολίων.

Στην ερώτηση για το ποιοι βοηθούν περισσότερο, υψηλά στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων, βρίσκονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές και οι φαρμακοποιοί. Χαμηλές επιδόσεις σημειώνουν, οι δημοσιογράφοι, οι καλλιτέχνες και οι ιερωμένοι. Αναφορικά με τον ρόλο της ΕΕ στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το 43% πιστεύει ότι η ΕΕ βοηθά ουσιαστικά τις χώρες και τους πολίτες, και το 54% ότι δεν βοηθά.

Metron Analysis

Metron Analysis: Έρευνα για τον κορωνοϊό

Metron Analysis: Θετική η άποψη για την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει θετικό, αλλά μειούμενο ισοζύγιο αξιολόγησης. Η ιδεολογική και η ηλικιακή παράμετρος διαφοροποιούν τις απόψεις. Η κοινή γνώμη φαίνεται διαμοιρασμένη. Όσο νεότερος είναι κάποιος, τόσο πιο δυσαρεστημένος δηλώνει. Στο ερώτημα εάν ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την πανδημία είναι θετικός ή αρνητικός, το 50% πιστεύει ότι είναι θετικός και το έχει θετική άποψη και το 45% ότι είναι αρνητικός.

Στις ηλικίες από 17 έως 34 ετών το 63% χαρακτηρίζει αρνητική την κυβερνητική πολιτική ενώ το 32% την αντιμετωπίζει θετικά, ενώ στις ηλικίες άνω των 65 ετών, το 67% την αντιμετωπίζει θετικά και το 30% αρνητικά. Στην κεντροαριστερά μόλις το 25% την αξιολογεί θετικά, ενώ στην κεντροδεξιά, το 85% την αξιολογεί θετικά.

Metron Analysis: Τα περιοριστικά μέτρα χάνουν σταδιακά σε αποδοχή

Στην ερώτηση εάν τα περιοριστικά μέτρα βοηθάνε ή όχι στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το 55% πιστεύει ότι βοηθάνε και το 44% ότι δεν βοηθάνε, ενώ την περασμένη ‘Ανοιξη στην έρευνα του ευρωβαρόμετρου, ήταν 77%. Στην ερώτηση για το εάν η κυβερνητική πολιτική είναι δίκαιη ή άδικη από κοινωνικής πλευράς, το 52% θεωρεί ότι είναι άδικη και το 44% ότι είναι δίκαιη. Στο ερώτημα εάν μπορείτε να εμπιστευτείτε την κυβέρνηση στην διαχείριση κρίσεων, ο ένας στους δυο πολίτες, το 49% την εμπιστεύεται και το 46% δεν την εμπιστεύεται.

Από την άλλη πλευρά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να υστερούν σε επιδόσεις. Το 31% πιστεύει ότι βοηθούν με την κριτική τους να βελτιωθούν τα πράγματα και το 66% ότι δεν βοηθούν. Τέλος, το 71% πιστεύει ότι η κυβέρνηση τα πήγε καλά στην πρώτη φάση αλλά μετά δείχνει αμηχανία και πέφτει σε αντιφάσεις ως προς την εξαγγελία και την εφαρμογή των μέτρων. Το 52% πιστεύει ότι η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό και γι’ αυτό η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 45%.

Το 68% πιστεύει πως η αντιπολίτευση χειρίζεται με μικροκομματικό τρόπο το ζήτημα της πανδημίας και το 29% έχει αντίθετη γνώμη, το 46% εκτιμά ότι η αντιπολίτευση παρά την ρητορική της υποστηρίζει τα δύσκολα μέτρα και διευκολύνει την κυβέρνηση ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 50%. Το 51% είναι υπέρ της καθιέρωσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού και το 44% είναι κατά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments