Ελλάδα

Πουλάκου: Να δημιουργηθούν post covid ιατρεία

Πουλάκου: Να δημιουργηθούν post covid ιατρεία
Πουλάκου: H επίκουρη καθηγήτρια ΕΚΠΑ Γαρυφαλλιά Πουλάκου, μιλά για τα εμμένοντα συμπτώματα που αφήνει ο κορωνοϊός.

Η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, επίκουρη καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» και επιστημονική υπεύθυνη post covid ιατρείου, μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας αντίστοιχων υποδομών διότι δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που παρουσιάζουν εμμένοντα συμπτώματα, για αρκετό καιρό, δηλώνει η παθολόγος- λοιμωξιολόγος, αναφορικά με όσους νοσούν από κορωνοϊό.

Μία ακόμη πρόσφατη έρευνα από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής Λονδίνου υποστήριξε πως ένας στους 5 υγειονομικούς έχει βιώσει άγχος, κατάθλιψη ή μετατραυματικό στρες λόγω της πανδημίας. Πουλάκου

Πουλάκου: Μελέτες για τα συμπτώματα μετά τη νόσηση

Επικαλούμενη πρόσφατη μελέτη, που εντοπίζει σοβαρή έκπτωση των γνωσιακών λειτουργιών, 4-5 μήνες μετά από ελαφριά νόσηση, εκφράζει την ανησυχία της για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νόσου. «Ενδεχομένως στο μέλλον με κάποια πρωτόκολλα που θα βγουν και κάποιους αλγορίθμους, θα είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι να παρακολουθούνται και από τους γιατρούς της ΠΦΥ», λέει χαρακτηριστικά Σε συνέντευξη της στο Πρακτορείο Fm και εξηγεί λεπτομερώς πώς λειτουργεί το post covid ιατρείο.

Η κυρία Πουλάκου μιλάει, μεταξύ άλλων, για τις διαφορές που εντοπίζει στους ασθενείς σε σχέση με το πρώτο κύμα, για το ρόλο που έχουν παίξει οι μεταλλάξεις στη νόσηση, για την ανοσία, για το πόσο καιρό μπορεί κανείς να είναι ήσυχος μετά το δεύτερο «τσίμπημα», καθώς επίσης για το αν οι γαργάρες μειώνουν τελικά το ιικό φορτίο, αλλά και για το αν οι γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν επιτρέπεται να κάνουν το εμβόλιο.

Πουλάκου: Λειτουργία των post covid ιατρείων

Σχετικά με τη λειτουργία των post covid ιατρείων τόνισε: «Είναι ένα πολύ καινούργιο πεδίο η αναγνώριση των προβλημάτων στον ασθενή που νόσησε από κορωνοιό. Εμείς επικεντρωνόμαστε στο τι κατάλοιπα έχει αφήσει ο ιός. Ξεκινάμε με ένα γενικό έλεγχο, ο οποίος περιλαμβάνει και τις θυρεοειδικές ορμόνες. Σε κάποιους έχουμε βρει ήπιες διαταραχές της θυρεοειδικής λειτουργίας, και τους παραπέμπουμε στις αντίστοιχες ειδικότητες. Ελέγχουμε κατά περίπτωση με τη συνεργασία των πνευμονολόγων με μία επαναληπτική αξονική τομογραφία, κι εφόσον έχουμε ενδείξεις ότι παραμένουν βλάβες, παραπέμπουμε για λειτουργικό έλεγχο της αναπνοής. Επίσης υπάρχει μία ομάδα συμπτωμάτων τα οποία μπορεί να επιμένουν επί μακρόν»

«Σε μία σημαντική ομάδα ασθενών επιμένουν γύρω στο τρίμηνο, και σε μερικούς περνάνε και το τρίμηνο, οπότε μιλάμε για long covid, όπως απαντάται στη βιβλιογραφία. Κατά κανόνα τα συμπτώματα αυτά είναι βήχας, ταραχές του ύπνου (ειδικά το πρώτο μήνα απαντάται σε ένα ποσοστό ασθενών μέχρι 20%) πόνοι στα χέρια, τα πόδια, τις αρθρώσεις, και διαταραχές της συγκέντρωσης, στις οποίες έχει εστιάσει περισσότερο η διεθνής εμπειρία. Όπως μάλιστα το χαρακτηρίζουν οι πρώην ασθενείς είναι σαν ένα νέφος μέσα στο μυαλό τους», καταλήγει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments