Διεθνή

AstraZeneca εμβόλιο: “Είναι ασφαλές” λέει η Οξφόρδη

AstraZeneca εμβόλιο: “Είναι ασφαλές” λέει η Οξφόρδη
AstraZeneca εμβόλιο: Δανία, Ολλανδία και Νορβηγία έχουν ανακοινώσει την αναστολή της χρήσης του για προληπτικούς λόγους.

Ιδιαίτερη συζήτηση έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca. Λόγω των παρενεργειών όλο και περισσότερες χώρες αναστέλλουν τη χορήγησή του, με την σουηδο-βρετανική φαρμακοβιομηχανία να σπεύδει να ανακοινώσει ότι έκανε έλεγχο και δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων, όπως συνέβη στη Νορβηγία. 

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, μετά τις ανησυχίες που οδήγησαν αρκετές χώρες στο να αναστείλουν τη χορήγησή του, διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο, το οποίο ανέπτυξε η AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι ασφαλές.

Υπάρχουν «πολύ καθησυχαστικά στοιχεία ότι δεν καταγράφεται αύξηση του φαινομένου δημιουργίας θρόμβων στο αίμα εδώ στη Βρετανία, όπου έχουν χορηγηθεί οι περισσότερες δόσεις στην Ευρώπη έως σήμερα», είπε σήμερα (15/3) στο BBC ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ. Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί κατά του νέου κορονοϊού, μιας ασθένειας που ενέχει «τεράστιους κινδύνους για την υγεία και εάν δεν γίνονται εμβολιασμοί και εξέλθουμε του lockdown σε αυτή τη χώρα, θα αναμένουμε δεκάδες χιλιάδες περισσότερους θανάτους κατά τη διάρκεια αυτού του έτους».

AstraZeneca εμβόλιο

AstraZeneca εμβόλιο

AstraZeneca εμβόλιο: Τι ανακοίνωσε  η εταιρεία

«Προσεκτικός έλεγχος όλων των διαθέσιμων δεδομένων ασφάλειας περισσότερων των 17 εκατομμυρίων εμβολιασμένων ατόμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία αυξημένου κινδύνου πνευμονικής εμβολής, εν των βάθει φλεβικής θρόμβωσης ή θρομβοκυτταροπενίας σε οποιαδήποτε καθορισμένη ηλικιακή ομάδα, φύλο, παρτίδα (εμβολίων) ή σε οποιαδήποτε χώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της AstraZeneca Plc. 

Πάντως σήμερα και η Ολλανδία, μετά τις Νορβηγία, Ισλανδία, Δανία, Βουλγαρία, Ιρλανδία και Ταϊλάνδη ανακοίνωσε ότι σταματά τους εμβολιασμούς με το εν λόγω σκεύασμα. “Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής περιστατικά παρενεργειών στην Ολλανδία”, ανέφερε το ολλανδικό υπουργείο, το οποίο ωστόσο συμβούλεψε τους ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους αν εμφανίσουν συμπτώματα «απροσδόκητα ή/και άγνωστα» μετά από τρεις ημέρες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι «δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιείται» το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments