Διεθνή

Βρετανική μετάλλαξη: Πιο θανατηφόρα κατά 55%

Βρετανική μετάλλαξη: Πιο θανατηφόρα κατά 55%
Βρετανική μετάλλαξη: Το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού όχι μόνο μεταδίδεται πιο εύκολα, αλλά προκαλεί και περισσότερους θανάτους.

Η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού αποδεικνύεται όχι μόνο πιο μεταδοτική, αλλά και πιο θανατηφόρα. Τα συγκεκριμένα νέα προκαλούν ανησυχία σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, την ώρα που τα κρούσματα του κορωνοϊού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ υπάρχει διασπορά του ιού και σε ασθενείς και προσωπικό σε νοσοκομεία, όπως το Δρομοκαΐτειο.

Πιο συγκεκριμένα, η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού πιθανώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Νίκολας Ντέιβις της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους περιοδικό Nature, κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, αναλύοντας τα αποτελέσματα άνω των 2,2 εκατομμυρίων θετικών τεστ κορονοϊού και σχεδόν 17.500 θανάτων λόγω Covid-19 στην Αγγλία μεταξύ Σεπτεμβρίου 2020-Φεβρουαρίου 2021.

Από τους ελέγχους για Covid-19 στην κοινότητα, ήταν δυνατό για τα μισά (51%) να διαπιστωθεί η παρουσία ή η απουσία της βρετανικής παραλλαγής, εξαιτίας συγκεκριμένων μεταλλάξεων στο γονίδιο της πρωτεΐνης-ακίδας του ιού.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι στη βρετανική παραλλαγή ο κίνδυνος θανάτου των ασθενών είναι κατά περίπου 55% μεγαλύτερος σε σχέση με όσους μολύνονται από τις προηγούμενες παραλλαγές του SARS-CoV-2. Αυτό εκτιμάται ότι συνεπάγεται μια αύξηση του απόλυτου κινδύνου θανάτου ενός άνδρα 55 έως 69 ετών από 0,6% σε 0,9% (δηλαδή σχεδόν μία πιθανότητα στις 100) κατά τις επόμενες 28 μέρες μετά από το αρχικό θετικό διαγνωστικό τεστ.

Κάνοντας κάποιες προσαρμογές στις αρχικές εκτιμήσεις τους, οι ερευνητές κατέληξαν στην εκτίμηση ότι η βρετανική παραλλαγή αυξάνει κατά 61% τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19.

Βρετανική μετάλλαξη: Τι ανέφερε η τελευταία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις στην Ελλάδα: «Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 400 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 13 Φεβρουαρίου έως 8 Μαρτίου 2021.

Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κρήτης, Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Λευκάδας, Φθιώτιδας και Ρόδου. Από τον έλεγχο των 400 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 371 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 2 δείγματα με το στέλεχος υπό διερεύνηση (Variant Under Investigation – VUI) B.1.1.318 .

Από τα 371 δείγματα με στελέχη VOC, τα 368 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 3 δείγματα με τη μετάλλαξη Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501.V2).

Βρετανική μετάλλαξη: Τι ανέφερε η τελευταία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ

Βρετανική μετάλλαξη: Τι ανέφερε η τελευταία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 139 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 21 Δεκεμβρίου έως 18 Ιανουαρίου 2021.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής. Από τον έλεγχο των 139 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 16 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από τα 16 στελέχη, τα 12 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 4 δείγματα ήταν θετικά για Variant with deletion in S Gene.

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 2.047 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) (Πίνακας 4) και 51 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS- CoV-2 έως σήμερα. Τα 51 θετικά στελέχη για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 43 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, 5 από την Περιφέρεια Αττικής και ένα από την Περιφέρεια Κρήτης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments